Alegerea culorilor pe care vrei sa le folosesti pentru camerele apartamentului tau este intotdeauna una dificila. In functie de ce decizi ce nuanta sa aplici peretilor? Care este cea mai buna optiune? Folosind acest mic ghid, cu siguranta iti va fi mult mai usor sa iti alegi paleta cromatica atunci cand vei dori sa te apuci din nou de redecorat apartamentul.
Invata cum sa amesteci culorile si materialele si modul in care este recomandabil sa repeti nuantele in aceeasi incapere sau in toata casa.
1. In primul rand, alege un stil (formal sau casual) si o tema pentru fiecare incapere in parte (cum ar fi, rustic, natural, tehno sau modern).
2. O data ce te-ai fixat asupra stilului si a temei, alege un material "ancora", cu trei sau mai multe culori.
3. Foloseste culoarea de background a materialului - cea mai deschisa - drept culoarea peretelui.
4. Alege dintre culorile materialului una cu o intensitate medie sau o culoare neutra, pe care sa o "aplici" podelei si pieselor de mobilier de mari dimensiuni, care pot avea un model sau design "repetitiv".
Elementele de mobilier suspendate pot avea fie culoarea de background a materialului, fie una dintre cele secundare, care completeaza paleta cromatica.
5. Foloseste cele mai puternice si luminoase culori ale materialului pentru accesorii si elemente de decor, cum ar fi pernele decorative si ramele tablourilor.
6. Amplaseaza materialul "ancora" in cel putin trei locuri din camera - elementele de mobilier suspendate, perne, draperii si/sau perdele etc.
7. Foloseste materiale complementare in scale diferite (mai mari sau mai mici), drept accente pe scaune, perne, snururi sau fete de masa.
8. Spre exemplu, pentru a folosi un material "ancora" gen steag - al Americii, sa spunem - paleta cromatica poate fi folosita in felul urmator: alb - culoare de background pentru pereti, albastru (o culoare cu o intensitate medie) pentru podea, albastru si alb pentru canapea si rosu (cea mai vie culoare) pentru accesorii si accente.
9. Continuand acest exemplu, culorile care completeaza paleta pot fi albastru si alb, folosite la diferite chenare, o stea albastru marin pentru o tesatura sau pentru tapiserii si snururi rosu cu alb pentru fetele scaunelor, perdele si perne.
Ponturi:
Repeta in mod uniform culorile in intreaga incapere si foloseste-le in cel putin trei locuri.
Adauga cat mai multe detalii de culoare, ca o modalitate de diversificare, dispersare a culorii si pentru un plus de interes.
Incearca sa folosesti paleta cromatica in mod procentual: 60% din incapere, culoare de background - cea mai deschisa nuanta, 30% - tonul mediu si 10% culorile cele mai vii, de accent.
Posteaza comentariu