Portocalele, lamaile, grapefruit-ul, limele si toate celelalte citrice sunt fructe binefacatoare pentru sanatate. Ele reprezinta principala si cea mai gustoasa sursa de vitamina C, fiind pline si de apa naturala.
Aparitia lamaiului in Europa a fost o intamplare naturala, insa istoricii din zilele noastre cred ca acest pom (numit“citron”) a fost adus din India in secolul 4 inaintea erei noastre de catre Alexandru cel Mare. Atat florile cat si fructele acestui copac erau folosite pentru a parfuma camerele si pentru a omori unele insecte.
Tot in India isi are originile si portocala dulce, fiind adusa in Europa de portughezul Vasco da Gama care a intreprins o calatorie in India in anul 1498.
In istoria Chinei, mandarinii apar inca din anul 1100. In aceasta perioada ei nu erau cunoscuti in Europa. Ei au fost adusi aici in jurul anului 1805 dintr-o provincie din China si s-au raspandit foarte repede in toata Europa.
Grapefruitul rosu sau Citrus grandis, numit de unii marul lui Adam, crestea in Palestina in anul 1200. El era plantat si crescut de catre arabi. Se crede ca acest fruct ar avea origini asiatice.
Grapefruitul sau Citrus paradise, se crede a fi o mutatie a grapefruitului rosu. Ei sunt denumiti asa deoarece cresc in ciorchini ca si strugurii. Cei mai multi cultivatori de citrice au crezut ca nu sunt comestibile pana cand A.L. Duncan a descoperit o specie care putea fi consumata. Aceasta specie se numeste astazi grapefruitul Duncan. Variantele necomestibile cresc si astazi in Florida.
Citricele scurteaza durata racelilor si ameliora vizibil simptomele, protejeaza inima, stimuleaza scaderea in greutate, iar aroma lor face ca nevoia de a pune sare in mancare sa scada.
Posteaza comentariu