Cele mai gustoase prăjituri de post pe care merită să le încerci
Dacă vrei să ții post, dar ai mereu poftă de ceva dulce îți recomandăm să încerci aceste rețete de prajituri de post.
Se pot face foarte multe prăjituri de post delicioase, astfel încât să-ți satisfaci pofta de dulce cu un desert sănătos, de casă. Astfel vei știi exact ce ingrediente ai folosit, poți să controlezi conținutul caloric și să obții o prăjitură de post gustoasă și sănătoasă.
Cele mai gustoase prăjituri de post pe care merită să le încerci
Ca să te convingi că prăjiturile de post pot să fie la fel de gustoase precum cele pe care le facem de obicei, reține aceste rețete pe care să le încerci cu ocazia minivacanței de 1 decembrie sau până la Crăciun:
Brioșe cu ciocolată neagră și fistic
Ai nevoie de:
- 2 linguri cu ou fals din semințe de in (2 linguri cu semințe de in măcinate si amestecate cu 4 linguri de apă)
- 220 grame de făină albă pentru prăjituri
- 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 6 linguri cu pudră de cacao
- 110 grame de ciocolată neagră cu peste 75% cacao
- 1/4 linguriță cu sare
- 60 mililitri de espresso
- 5 linguri cu apă fiartă
- 200 grame de zahăr
- 80 mililitri de ulei de măsline
- 30 de grame de fistic.
Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius.
Formele pentru brioșe se ung cu puțin ulei sau se folosesc hârtiile pentru brioșe.
Într-un bol se amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu.
Ciocolata neagră se mărunțește și se amestecă cu pudra de cacao și sarea. Peste ele se toarnă 60 de mililitri de espresso fierbinte și cele 5 linguri cu apă fiartă. Se amestecă până câns se topește ciocolata și se omogenizează toate. Se adaugă apoi oul fals obținut din semințe de in plus apă și uleiul de măsline. Se amestecă cu ajutorul unui mixer până când obții o textură cremoasă.
Se adaugă apoi făina cu bicarbonatul de sodiu peste ingredientele lichide și se amenstecă cu grijă cu o spatulă sau lingură de lemn.
Umple pe jumătate fiecare formă pentu brioșe cu acest amestec, nivelează cu o spatulă, presară fistic mărunțit și introdu tava la cuptor timp de 11-12 minute.
Foto și rețetă: https://www.lazycatkitchen.com
Tarte de post cu cremă de cocos și căpșuni
Pentru bază ai nevoie de:
200 grame de migdale mărunțite
3 linguri cu ulei de cocos
200 grame de curmale moi
2 linguri cu apă
Pentru crema de cocos ai nevoie de:
200 grame de cremă de cocos (coconut cream, o găsești în supermarket sau plafar)
6 căpșuni
4 linguri cu sirop de arțar
1 banană coaptă bine
2 linguri cu ulei de cocos
2 linguri cu apă
Pentru topping:
300 grame de căpșuni.
Preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius.
Toate ingredientele necesare pentru bază se pun în robotul de bucătărie și se mixează pân când obții un aluat. După ce ai presărat puțină făină pe masă, se întinde aluatul și se decupeaz cercuri cu ajutorul unui pahar.
După ce se ung cu puțin ulei formele pentru brioșe, se așază aranjează fiecare cerc de aluat și poți modela marginile dacă dorești.
Se introduc 15 minute în cuptorul încins, după care se lasă la răcit.
Între timp se pregătește crema de cocos, mixând în robotul de bucătărie toate ingredientele necesare pentru cremă.
Se umple fiecare formă de tartă cu crema de cocos și se ornează cu căpșuni.
Foto și rețetă: https://deliciouslyella.com
Carrot cake sau prăjitură cu morcovi
Ai nevoie de:
100 grame de nuci coapte
250 grame de morcovi cruzi, răzuiţi
250 de grame de făină
1 linguriţă cu bicarbonat de sodiu
1 1/2 linguriţă cu praf de copt
1/2 linguriţă cu sare
1 1/2 linguriţă cu scorţişoară
1 linguriţă cu nucşoară
1 linguriţă cu pulbere de ghimbir sau ghimbir proaspăt răzuit
4 linguri cu seminţe de in măcinate şi amestecate cu 8 linguri de apă (înlocuiesc oul)
200 de grame de zahăr
120 mililitri de ulei vegetal
1 plic de vanilie Bourbon.
Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade Celsius.
Forma pentru tort se unge cu puţin ulei.
Se amestecă într-un bol făina, bicarbonatul, praful de copt, vanilia, sarea, scorţişoara, nucşoara şi ghimbirul pulbere. Apoi se adaugă apoi morcovii răzuiţi şi zahărul.
Într-un bol separat se amestecă uleiul şi amestecul din in, după care se încorporează în amestecul de făină.
Se toarnă amestecul în tava rotundă şi se lasă la cuptor 30-40 de minute, făcând la final testul cu scobitoarea.
Prăjitura se poate consuma simplu. Poţi să amesteci zeamă de lămâie cu zahăr pudră pentru a obţine o glazură pentru prăjitură. De asemenea, dacă preferi să ai o cremă poţi să o faci din nuci caju (înmuiate câteva ore în apă) mixate cu zahăr pudră, puţină apă/ulei de cocos, zeamă şi coajă de lămâie.
Foto: http://lovingitvegan.com
Batoane Snickers de post
Ingrediente pentru bază
1 cană cu unt de arahide sau de migdale
1/2 cană cu pudră proteică de vanilie
3/4 cană cu fulgi de cocos
5-6 curmale
1 linguriţă cu ulei de cocos.
Se mixează în robot toate ingredientele până când obţii un aluat lipicios. Se presează într-o formă pătrată şi le lasă la congelator 5 minute.
Ingrediente pentru crema de caramel
7 curmale
1/2 cană cu unt de arahide
3 linguri cu lapte vegetal
1/4 linguriţă cu sare.
Se mixează crema în robot şi se întinde peste baza care a stat în prealabil la congelator.
Se presară alune crude sau coapte peste cremă, după care se introduce tava la congelator timp de 5 minute.
Între timp se topeşte la aburi ciocolata neagră (fulgi de ciocolată amăruie) cu 1 linguriţă de ulei de cocos.
Se întinde ciocolata peste arahide. Se lasă la congelator o jumătate de oră, după care se taie batoanele.
Se pot păstra într-o caserolă la frigider timp de 2 săptămâni sau la congelator unde rezistă mai multe luni.