Celulele moarte de piele și transpirația care se transferă pe așterneturi nu se văd cu ochiul liber, dar ele creează un mediu propice pentru acarieni, bacterii și ciuperci. Iar toate aceste microorganisme îți afectează serios sănătatea, fără ca tu să realizezi ca de fapt lenjeria de pat este vinovată pentru unele probleme de piele cu care te confrunți. Iată ce se întâmplă dacă nu schimbi suficient de des și dacă nu speli corect lenjeria de pat:
Acnee
Toate rezidurile de pe pielea ta se transferă pe fața de pernă pe timpul nopții, mai ales dacă ai dormit câteva seri fără să te demachiezi. Iar aceste reziduri, precum celule moarte, sebum, urme de farduri sau de transpirație formează o "echipă" de coșmar pentru tenul tău.
Primele efecte sunt blocarea porilor, infectarea lor și apariția coșurilor. De aceea este necesar să speli lenjeria de pat o dată la șapte - zece zile.Iritații ale pielii și eczeme
Pe lângă faptul că atrag bacteriile, cearșafurile murdare se freacă de pielea ta în timp ce dormi, iar fricțiunea combinată cu bacterii duce la apariția iritațiilor. Și de aici pornește un cerc vicios: vei folosi creme și loțiuni pentru piele care calmează iritațiile, iar acestea se transferă în timpul nopții pe lenjeria de pat, contribuind la surplusul de reziduri.
Infecții bacteriene și fungice
Transpirația din timpul noții nu se evaporă, ci este absorbită de lenjeria de pat, iar acesta este unul dintre factorii care determină dezvoltarea ciupercilor periculoase pentru sănătatea ta. Un tip de mucegai, numit Cladosporium, care se dezvoltă în saltelele de pat umede, provoacă astm, pneumonie și o infecție fungică ce poartă numele de Onicomicoză, ce provoacă leziuni la nivelul pielii, dar afectează unghiile. studiu realizat de o companie americană de saltele a evidențiat faptul că lenjeria de pat care nu a fost schimbată de mai mult de o săptămână are de 24,631 de ori mai multe bacterii decât clanța ușii de la toaletă.
De asemenea, unele infecții fungice sunt transmise de lenjeria de pat murdară. Printre acestea se numără Tinea Cruris, care cauzează prurit la nivelul pielii, Tinea Versicolor care provoacă pete decolorate pe suprafața corpului, dar și Stafilococul auriu, o bacterie foarte rezistentă la antibiotice, care provoacă leziune grave ale pielii. Un Acarieni
Acarienii fac parte din familia păianjenilor, numită Arahnide. Aceștia se hrănesc cu celule moarte de piele, care cad pe lenjeria de pat în timpul somnului sau care se acumulează în locurile ce nu sunt curățate suficient de des.
Cel mai probabil, în patul tău sunt nu mai puțin de 1,5 milioane de acarieni, care îți afectează sănătatea pielii, dar pot provoca și probleme serioase ale sistemului respirator. Cu cât trece o perioadă de timp mai lungă înainte de a schimba lenjeria de pat, cu atât mai greu îți va fi apoi să scapi de acarieni.Alergii
Deloc surprinzător, bacteriile și acarienii de pe cearșafuri cauzează sau agravează alergiile, iar persoanele cu un sistem imunitar slăbit, așa cum sunt copiii sau bătrânii, sunt cel mai puternic afectate. Investește în lenjerie de pat din materiale hipoalergenice și, cel mai important, schimbă lenjeria de pat cel puțin o dată la șapte zile. Spală cearșafurile la temperatură ridicată și calcă-le înainte de a le așterne pe pat.
Nu uita să folosești la spălare detergenți cu efect dezinfectant. De asemenea, este foarte important să păstrezi lenjeria de pat într-un loc uscat și curat.