Casele ţărăneşti, un vis pentru turiştii străini

Prinţul Charles al Marii Britanii este fascinat de zona rurală a României, iar casele ţărăneşti sunt o atracţie majoră pentru cei mai mulţi turişti străini
Aceste bijuterii ale arhitecturii tradiţionale sunt însă de cele mai multe ori ignorate de români, părăsite şi lăsate să se dărâme. Dar pe măsură ce interesul occidentalilor pentru tradiţiile şi casele ţărăneşti vechi creşte, cu atât acestea încep să fie redescoperite şi de către români.

Prin simplitatea, farmecul şi frumuseţea lor, casele ţărăneşti vechi atrag mulţi turişti străini. Aceştia aleg tot mai mult să vină în România, o ţară în care zona rurală este foarte bine reprezentată şi tradiţiile sunt încă respectate.

Casele tradiţionale de la ţară, unele mai vechi de o sută de ani, sunt transformate de oameni cu iniţiativă în pensiuni pe care turiştii străini le apreciază foarte mult.
În Saschiz, sătucul de lângă Sighişoara devenit celebru după ce Prinţul Charles al Marii Britanii l-a transformat în destinaţia sa preferată de vacanţă, numeroase astfel de case ţărăneşti au devenit pensiuni. Toate păstrează specificul săsesc al zonei, iar curţile sunt decorate cu obiecte vechi folosite în trecut în agricultură şi la treburile casnice.

"A fost o casă săsească pe care noi am cumpărat-o în 1999. Locuiau două familii, tată şi fiu. A fost construită în 1814, iar noi am renovat-o. Din podul casei am făcut cinci camere.
Din afara ţării avem olandezi, englezi, nemţi, am avut acum şi o familie din India care şi-a făcut rezervare
", a declarat Lidia Stoichiţescu, proprietara unei pensiuni, pentru digi24.ro.

Şi în Bucovina casele ţărăneşti sunt un punct important de atracţie pentru numeroşi vizitatori atât din ţară, cât şi din străinătate. În satul Prisaca Dornei, din comuna Vama, o casă bătrânească din lemn, lăsată în paragină, a fost demontată şi mutată integral lângă o pensiune de către o femeie de afaceri din zonă.

Foto: adelaparvu.ro
 
Tot în Bucovina, o familie a investit 300.000 de euro pentru salvarea unor case ţărăneşti vechi de lângă Câmpulung Moldovenesc.
Familia Savin a salvat şase case vechi, pe care le-a restaurat. Ciprian Savin şi soţia sa, medic de familie, i-au convins cu greu pe localnici să le vândă casele bătrâneşti, despre care tradiţia zonei spune că nu ar trebui înstrăinate niciodată. "Sunt şase tipuri de case bucovinene şi sperăm ca într-un timp cât mai scurt să le avem pe toate. Trebuie să le vânezi, trebuie să le însemni, să le desfaci ca pe un lego, să le recondiţionezi la loc. Cea mai veche are 130 de ani", a explicat Ciprian Savin pentru ştirileprotv.ro
 
Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!  
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă