O casa la tara reprezinta o intoarcere spre simplitate si natura, un refugiu din viata agitata de la oras, o oaza de liniste. Daca ai de gand sa iti construiesti sau sa renovezi un astfel de "cuibusor" cu o tenta moderna, iti propun cateva idei.
In primul rand, casa trebuie sa se integreze in peisaj. Chiar daca un sat nu are un plan urbanistic elaborat, atmosfera trebuie pastrata pentru a nu schimba peisajul rural. O constructie fara etaj ar fi un prim pas. Satul se structureaza mai mult pe orizontala decat pe verticala, iar toate constructiile nu depasesc nivelul copacilor si se pastreaza dominanta de verde natural.
O casa la tara e mai greu de incalzit daca are etaj, pentru toate acestea se va renunta la inaltarea cladirii cu alte etaje. O casuta mica, avand maxim o mansarda/pod si o curte mare cu gradina verde se va integra in peisajul foarte frumos si totodata iti va aduce aminte de locul unde te afli, ca doar acesta este motivul pentru care a fost construita: un refugiu la tara!
In exterior, casa va avea pereti albi, cu acoperis maro inchis sau caramiziu. In general se merge pe culori naturale, calme si cu tente de pamant, fara a fi tipatoare, in armonie cu peisajul. Se foloseste foarte mult lemnul atat la exterior cat si la interior, chiar in forma si culoarea lui bruta, cu accente grafice de fier forjat.
Ar trebui sa renunti la micile acoperisuri sau paravane de policarbonat sau alte plasticuri. Ele pot fi inlocuite cu iedera sau vita de vie care vor asigura umbra necesara, si bineinteles ca intreg ansamblul va avea de castigat la capitolul aspect. Sub un astfel de "acoperis" poti amenaja oricand un dining exterior.
Deasupra vegetatiei se poate trage un fir de curent electric, de care se prinde un candelabru rustic de mici dimensiuni ce coboara deasupra mesei. Tot la exterior, si la vremea cinei mai ales, iti recomand sa folosesti pentru decor felinare cu lumanari ce creeaza o ambianta romantica.
La interior, in contrast cu exteriorul alb, casa este insufletita de o explozie de culoare. Nu vrem totusi sa traim ca pe vremea bunicii, si de aceea am ales o cromatica puternica si calda care te va binedispune. De la orange, rosu, violet, cu accente de galben solar si verde al ierbii, toate se pot regasi in camerele casei, in cantitati mai mici sau mai mari, dar niciodata egale. Dominanta e foarte importanta pentru ca, daca nu e respectata se creeaza un adevarat haos. Culorile calde vor fi in cantiati mai mari, imbracand peretii.
In contrast cu caldura emanata de pereti va fi si podeaua, care nu va respecta traditia lemnului, fiind inlocuita cu piatra. Astfel se va introduce un usor aer mediteranean, scotand-o din banalitate. Lemnul va fi pastrat vizibil la grinzile aparente ce vor decora plafonul, din care coboara candelabre vechi, rustice.
Peretii simplii sunt in contrast cu textilele (covoare, paturi), care vor respecta liniile traditionale. Modelele folclorice romanesti sunt in general vegetale, stilizate in mod geometric, bogate in culori, predominand nunatele de pamant, dar saturate. Aceleasi motive se pot regasi pe o subtila pictura aplicata pe mobilierul din lemn. Alte accente de decor, dar si o intregire spirituala a locuintei, sunt icoanele. Pictate armonios, pe lemn, fara metale aplicate, sau chiar fara rama, acestea se pot regasi pe un intreg perete din casa, fiind punctul forte al acelei camere.
Daca vrem sa mai incalzim podeaua, se poate opta pentru blanuri naturale, care se vor potrivi perfect cu semineul. Acesta trebuie sa fie realizat foarte bine si sa aiba putere mare pentru ca e un element important de incalzire al locuintei. De asemenea, hornul poate fi construit pe langa casa, lipit de peretele acesteia, imbracat in piatra, dand astfel un aer pitoresc "refugiului" rural.
Suprafetele vitrate vor avea profil de lemn, sau cel putin sa imite lemnul, in nici un caz PVC alb. La exterior pot avea storuri sau obloane, iar la interior drapaje din materiale naturale, colorate.
Ambianta unei case la tara nu se traduce doar prin traditionalism. Pe un fundal modern, colorat, putem aseza obiecte si motive ce reflecta cultura romaneasca, dar fara a aglomera spatiul, fara ca interiorul sa para un colt de biserica sau un depozit de covoare. Casa trebuie sa respire, sa existe atmosfera. Este o compozitie vie, un tablou in miscare in interiorul caruia locuim noi, cei ce i-au dat viata!
© Copyright:
Casa mea de la tara...
O casa la tara reprezinta o intoarcere spre simplitate si natura, un refugiu din viata agitata de la oras, o oaza de liniste. Daca ai de gand sa iti construiesti sau...
Comentarii (1)
vreau si eu ASA casa la tzara.........cine nu ar trai astfel (chiar si la tzara)
Posteaza comentariu