Bunele maniere de Crăciun. Află ce trebuie să faci când mergi în vizită

Crăciunul este cea mai frumoasă și magică sărbătoare din an. Ne oferă posibilitatea de a trage o linie asupra anului ce urmează a se încheia și de a reflecta asupra lucrurilor importante din jurul nostru. Este perioada în care suntem acasă cu cei dragi, reuniți în fața unei mese festive.
Chiar dacă la mesele de zi cu zi în familie nu suntem atenți să respectăm regulile de etichetă, la mesele festive avem câteva reguli de bun simț pe care nu le încălcam niciodată.

Iată ce spun bunele maniere despre masa de Crăciun:

1. Punctualitatea este deosebit de importantă

Se acceptă să întârzii cu până la 15 minute după ora stabilită, dar nu mai târziu, altfel riști să pui gazda și restul invitaților să te aștepte pentru a începe cina. În același timp să nu ajungi mai devreme.
Este foarte nepoliticos și vei pune gazda într-o poziție incomodă, așa că orice ai face, încearcă să nu ajungi înainte de ora stabilită. Pentru acest lucru nu există nicio excepție.  

2. La cina de Crăciun nu mergi fără cadouri pentru gazde

Nu este necesar să cumperi ceva extravagant. În general, se respectă regula de aur a cadourilor: flori pentru doamne, o sticlă de alcool pentru domni și dulciuri pentru copii. Florile vor fi oferite întotdeauna fără ambalaj și cu tija în jos.
Dulciurile oferite copiilor vor fi proaspete și de calitate.

3. Nu te descalți la intrare, mai ales dacă gazda insistă asupra acestui aspect

În codul bunelor maniere este specificat că musafirii nu trebuie să se descalțe la intrarea într-o casă, în schimb, trebuie să folosească covorașul de la intrare.

4. Darurile se deschid în fața persoanei de la care le-ai primit

Niciodată nu se protestează că este prea scump sau că nu trebuia, trebuie doar să fiți cordiali unii cu ceilalți, sau cel mai rău lucru pe care poți să îl faci este să spui că nu îți place sau că nu îl poți accepta.

5. La masă se aplică Regula Gheișei

Nu sufla în mâncare sau lichide! Așteaptă să se răcească! 
Niciodată nu așezi coatele pe masă! Nu vorbești cu gura plină! Chiar dacă ai ceva de povestit, trebuie să aștepți până termini de mestecat. Este dezagreabil să vorbești cu gura plină.

6. Fumatul la masă nu este de bun simț, atât timp cât cei prezenți nu au terminat de mâncat  

Fumătorul trebuie să aștepte să termine toți de mâncat, după care să ceară voie să fumeze de la cei prezenți!

7. Este nepoliticos să petreci mai mult timp decât este necesar!

Nu-ți anunța plecarea în gura mare pentru a-ți lua rămas bun de la toată lumea! Politicos este să te retragi discret. 
La plecare vei mulțumi gazdei pentru invitație! 

elena-m