Atenţie la scutecele pentru bebeluşi! Pot să conţină substanţe toxice

Pe ambalajul scutecelor nu apar informaţii referitoare la conţinutul acestor produse. Potrivit unui studiu recent, acestea conţin substanţe toxice care pot pune în pericol sănătatea copilului!

Majoritatea scutecelor testate, inclusiv cele ecologice, conţin reziduuri de molecule cu toxicitate dovedită sau suspectată, se arată într-un studiu realizat de Institutul Naţional al Consumului din Franţa şi citat de Asociaţia Pro Consumatori.

Institutul Naţional al Consumului din Franţa a testat 12 mărci de scutece, destinate copiilor cu greutatea cuprinsă între 4 şi 9 kg. Pe baza acestui studiu şi a analizelor efectuate de Asociaţia Pro Consumatori asupra scutecelor din România s-a constatat că majoritatea scutecelor au substanţe toxice care pot pune în pericol sănătatea copilului.


Ce trebuie să ştii despre scutece


  • Foarte mulţi părinţi nu cunosc faptul că aceste produse nu sunt fabricate din bumbac, ci din celuloză în amestec cu diferite materiale plastice, cum ar fi: polipropilena, poliacrilatul pentru gelul absorbant şi poliesterul;
  • Glifosatul (un pesticid inclus în clasa "probabil cancerigene") a fost depistat în marca de scutece Carrefour Baby Eco Planet, o marcă cunoscută ca fiind ecologică;
  • Alte pesticide (quintozenul şi hexaclorobenzenul sau HCB) au fost depistate în marca Pampers Baby Dry. HCB şi quintozenul sunt incluse în clasa de „posibil cancerigene”, respectiv de CIRC şi de Agenţia Americană de Protecţie a Mediului;
  • În pânza exterioară a scutecului Pampers Baby Dry s-a detectat prezenţa unui compus din familia dioxinelor cu concentraţie mai ridicată.
    Este vorba de furan sau OCDF (octaclorodibenzofuran). Aceşti compuşi su un potenţial toxic foarte ridicat şi pot afecta mai multe organe;
  • Derivate din petrol în loţiunile din scutecele Pampers. Multă vaselină (petrolatum) şi puţină parafină (paraffinum liquidum) intră în formula loţiunilor care impregnează scutecele;

  • Alte reziduuri de compuşi organici volatili din categoria „posibil cancerigene”, naftalen şi stiren, au fost depistate în mai multe scutece. Urmele de naftalen au fost depistate în mărcile Naty by Nature, Pampers Premium Protection şi Carrefour Baby, mărci comercializate şi în România;
  • Un singur scutec, marca Pufies, a atras atenţia specialiştilor de la Asociaţia Pro Consumatori în privinţa menţiunilor care au legătură cu aspectele ce ţin de siguranţa şi sănătatea bebeluşului. Pe ambalajul acestuia se găsesc următoarele menţiuni: nu conţine alergeni, nu conţine parfumuri sau loţiuni, nu conţine toxine, fără coloranţi toxici, nu conţine latex, nu conţine compuşi ai clorului şi a fost testat dermatologic.


De ce sunt periculoase aceste substanţe?


Aceste substanţe pătrund mult mai uşor în pielea nou-născuţilor, în special din cauza mediului umed pe care-l creează. "Pielea nou-născuţilor este mai permeabilă, ceea ce favorizează absorbţia substanţelor care intră în contact direct cu pielea, în special în mediu umed, aşa cum se întâmplă în zona scutecului.

Conform studiilor medicale de actualitate, cei mai frecvenţi alergeni din scutecele de unică folosinţă şi din preparatele pentru igiena bebeluşilor sunt extractele din plante, α-tocoferol, parfumuri, propilen glicol, parabeni, butilcarbamat iodopropynyl și lanolină.” Dr. Anca Răducan, Medic specialist dermatologie, Doctor în ştiinţe medicale.

 

Poziţia oficială a reprezentanţilor Pampers cu privire la acest studiu este următoarea:

"Pentru Pampers, nimic nu este mai important decât siguranța și dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor. Toate scutecele Pampers, inclusiv cele din gama Baby Dry, sunt sigure și pot fi utilizate cu încredere de către părinți și de către alte persoane care îi ajută pe aceștia să îngrijească bebelușii. Pampers colaborează cu renumiți medici pediatri, dermatologi pediatri și experți în domeniul siguranței produselor, pentru a ne asigura că materialele pe care le folosim sunt sigure pentru bebeluși.

Prezența urmelor de substanțe detectate în cantități foarte reduse nu prezintă un motiv de îngrijorare în ceea ce privește siguranța, fiind semnificativ sub limitele permise în Europa. Rezultatele testului realizat în Franța arată că nivelul urmelor de substanțe din Pampers sunt sub cele permise de legislația UE pentru lapte, fructe și alimente, limite stabilite astfel încât să nu prezinte riscuri pentru sănătate. O parte din aceste substanțe sunt prezente în mod natural în legume și fructe, precum căpșunile, și nu prezintă riscuri. Experți precum Prof. Pallardy, toxicolog, confirmă că <<detectarea de urme de substanțe în cantități foarte reduse în anumite produse nu înseamnă că aceste produse nu sunt sigure>>. Prof. Taïeb, dermatolog pediatru, a declarat că <<urmele de agenți de contaminare pot fi detectate oriunde în mediu, alimente, haine și aerul pe care îl respirăm>>”