Departe de a fi o simpla bautura, vinul se impleteste de mii de ani cu istoria noastra, fiind prezent la fiecare eveniment ce ne marcheaza viata, de la botez, nunta, sarbatori si pana la moarte.
Nu numai masa de Paste este imbogatita de prezenta vinului. In ritualurile bisericii ortodoxe, vinul simbolizeaza sangele Mantuitorului, fiind folosit in Sfanta Taina a Impartasaniei.
"Biserica crestina, preluand o parte din ritualurile antichitatii, foloseste vinul ca element de cult. Evanghelistul Marcu ne aminteste de sfanta Euharistie unde Mantuitorul Iisus Hristos confera sacralitate alimentelor atat de comune in alimentatia omului. Dupa perioada de post si smerenie, vinul este din nou prezent pentru a celebra Sfintele Pasti, fiind alaturi de ouale rosii si preparatele din miel, elementul care defineste sarbatorile", declara somelierul Sergiu Nedelea.
Vinul este de nelipsit de pe masa de Paste, iar alegerea lui nu se face la voia intamplarii.
"Masa pascala este o masa de sarbatoare, o masa bogata in alimente diverse, de la verdeturi si branzeturi proaspete, oua rosii, mielul preparat in diverse moduri - bors de miel, drob, stufat, friptura de miel la tava - pana la cozonac. Bogatia preparatelor ne reaminteste si de bogatia si diversitatea soiurilor de vin romanesti, care intregesc bucuria sfintelor sarbatori", explica Sergiu Nedelea.
Vinuri pentru aperitiv
Ouale, branzeturile si verdeturile se afla obligatoriu pe masa de Paste. Pentru a le amplifica savoarea si prospetimea, specifica anotimpului, trebuie sa le oferim vinuri la fel de proaspete.
"Desi s-a impamantenit ideea ca de Paste se bea numai vin rosu, 'regulile gastronomice' ne ajuta sa ne bucuram de festin. Astfel, la aperitive, vom avea vinuri tinere, proaspete. Dupa ce am ciocnit ouale rosii si am spus crestinescul 'Hristos a inviat', putem inchina un pahar de Feteasca alba din Valea Tarnavelor sau de Francusa din dulcele Cotnari. Casul, urda, telemeaua proaspata si verdeturilor le vom asocia o Cramposie selectionata din Dragasani sau o Feteasca regala de la Recas", ne sfatuieste somelierul Sergiu Nedelea.
Vinuri pentru preparatele din carne de miel
Masa de Paste si preparatele din carne de miel se confunda adesea, fie ca este vorba de clasica friptura la cuptor, de drobul imbogatit cu atatea verdeturi sau de preparate deosebite.
Iata ce ne recomanda somelierul: "Mancarurile din miel cer multa atentie, caci desi carnea este tanara, poate cadea greu daca nu-i aducem in sprijin o Babeasca Vranceana sau o nobila Feteasca Neagra din sudul invelit in abur de Dunare de la Vanju Mare sau din Dealul Mare-Urlati".
Vinuri pentru desert
Pasca si cozonacul sunt deserturile specifice mesei de Paste. Desi in tara noastra nu se obisnuieste sa se insoteasca deserturile cu vin, la mesele traditionale, asocierea preparatelor dulci de Paste cu vinul potrivit poate oferi o experienta deosebita.
"Traditionalului cozonac de Paste ii vom aduce inchinare cu o Grasa de Cotnari sau cu o Tamaioasa Romaneasca aurita de timp in pivnitele de la Pietroasa", ne spune, poetic, somelierul Sergiu Nedelea.
Un vin potrivit acestui anotimp este "Pelinul de Mai, vin curativ ce poate fi la fel de bine un vin de introducere, cuprins si mai ales de incheiere, cu singura conditie ca acest vin "sprijinit" de plante macerate - intre care predomina pelinul - sa fie facut dintr-un vin sanatos. De preferinta e bine sa fie sec si usor", adauga somelierul.
Un articol de Georgiana Dorobantu