Oricand poti sa mergi la o terasa sa gusti un mic, dar parca micul gatit de tine pe gratarul tau e mai gustos! Ca atare, te-ai hotarat sa iti achizitionzi un gratar, dar pe care sa il alegi? Care este mai eficient si care iti face mancarea mai "irezistibila"? Sa alegi unul electric, unul pe baza de gaz sau unul cu carbune?
Iata cateva elemente definitorii ale fiecarui tip de gratar, care te pot ajuta sa faci alegerea ideala:
Gratarul tip camin
Daca locuiesti la casa si dispui si de o mica gradina, gratarul tip camin este ideal. Iti poti chema prietenii "la un gratar" si puteti incinge adevarate petreceri. Acest gen de gratar poate fi construite din ciment si lut, din beton, caramida sau, chiar, montat manual.Daca te decizi sa achizitionezi un astfel de gratar sau sa il construiesti (poate nu tu, poate sotul/prietenul tau), de preferat ar fi sa nu il asezi direct pe gazon. De ce? Pentru ca gratarul tip camin este, de cele mai multe ori, foarte greu si poate provoca adancituri inestetice. Intai de toate, construieste o mica fundatie pe care sa amplasezi gratarul.
Gratarul tip camin ofera gradinii tale un aspect rustic, iar in functie de necesitatile tale, ii poti atasa o masuta pentru alimentele care urmeaza sa fie gatite, o chiuveta incastrabila, un cuptor pe vatra (unde poti pregati si pizza), soba cu plita de lemne, un rotisor sau protap (daca iti place carnea pregatita in acest mod) si, bineinteles, lista de imbunatatiri poate continua, in functie de dorintele tale.
Nu uita si de un acoperis sau o copertina la acest gratar, pentru ca in acest mod iti poti gati in plina iarna sau, chiar, toamna, cand ploua, orice poftesti.
Durata de folosinta a unui astfel de gratar poate fi si de 25 de ani, iar preturile variaza, de la 1700 lei pana la peste 4000 de lei.
Gratarul electric
Este ideal pentru spatiile mici si poate fi folosit chiar si in interior, deci si in apartamentul tau. Nu necesita decat apropierea de o sursa electrica, alimentele avand nevoie de minimum 2000 W pentru o coacere rapida. Este foarte usor de folosit si este perfect pentru iesirile la iarba verde.Este o buna alternativa pentru gratarul cu carbuni sau cel cu gaz, mai ales pentru locurile unde nu ai voie sa aprinzi focul. Este posibil, insa, sa nu obtii acelasi gust delicios al carnii parjita pe un gratar cu carbuni.
Daca doresti sa iti achizitionezi un gratar electric de calitate, opteaza pentru unul din otel greu inoxidabil; nu uita sa verifici si lungimea firului, daca folosesti prelungitoare exista posibilitatea sa nu obtii o calitatea buna a alimentului preparat si, bineinteles, trebuie sa tii cont si de siguranta ta.
Pretul unui astfel de gratar variaza intre 150 lei si 300 lei, depinde de firma si cat de multe multe "imbunatatiri" doreste la el.
Gratarul pe baza de gaz
Este considerat foarte scump, dar este cel mai apreciat, mai ales de cei care prefera campingul. Cu acest gen de gratar iti prepari cu usurinta alimentele, deoarece atinge foarte repede temperatura constanta si nu deranjeaza prin miros sau fum.Are o durata de viata indelungata (poate atinge chiar si 10 ani). Cand iti achizitionezi un gratar pe baza de gaz trebuie sa tii cont de sistemul de coacere pe care il alegi, pentru a se inscrie in normele europene in vigoare, folosirea gazului fiind, de cele mai multe ori, foarte periculoasa.
In mod normal, trebuie sa aiba circa 100 de unitati termice pe 2cmp de suprafata de gatit. Eficiente sunt si modelele care au mai putine unitati, dar sunt construite performant.
Gratarul cu gaz poate dispune de mai multe accesorii, printre care si arzatoare pentru fierbere si aburi, dar si sertare incalzite.
Este de preferat sa alegi un model de otel greu inoxidabil sau aluminiu pentru ca ambele modele sunt rezistente la rugina, facilitand fluxul de aer cald.
Daca in vacanta iti propui sa gatesti mult, poti alege un gratar pe gaz prevazut cu mai multe arzatoare. Preturile variaza intre 100 lei si chiar 1500 lei, depinde de "accesorii".
Gratarul cu mangal (carbune) sau lemn
Este cel mai cunoscut si cel mai des folosit tip de gratar, fiind disponibil in foarte multe variante. Acest gen de gratar nu trebuie sa il pozitionezi in spatiile unde este interzis focul pentru a evita neplacerile, deci este exclus sa il pui pe balcon sau in camping.De preferat ar fi sa iesi in natura pentru ca atat lemnele, cat si mangalul scot fum.
Gratarul cu mangal sau lemn are avantajul de a fi cel mai putin scump, fiind ideal pentru plimbarile tale in natura. Alimentele preparate pe acest gratar au un gust extraordinar pentru ca jaratecul format ajuta la o coacere foarte buna. Preturile variaza intre 20 lei si pana la 50 lei. Daca doresti mai multe dotari, in mod sigur scoti mai multi bani din buzunar.
Posteaza comentariu