Principalul dusman al sticlei ca mobilier este ideea preconceputa conform careia nu ar fi rezistenta, ba ar fi chiar periculoasa in caz ca se sparge.
In ultimii ani insa, inovatiile in ceea ce priveste tehnologiile de prelucrare o recomanda ca fiind un material rezistent, robust si foarte sigur. Se folosesc foi cu o grosime de minimum 12 -15 mm pentru strucurile de rezistenta si de 8 -10 mm pentru celelalte suprafete.
Fascinatia sticlei
Sticla este mai mult un lichid decat cu un solid, pentru ca structura sa fizica seamana mai mult cu cea moleculara a lichidelor, decat cu cea cristalina a solidelor. Incalzita, insa, pare a fi sora geamana cu metalele, trecand prin mai multe stadii de maleabilitate.
Tocmai aceasta versatilitate innascuta a sticlei face ca interactiunea ei cu alte materiale sa aiba succes in amenajare si context.
Accesoriu, ornament, structura, element arhitectonic sau de design etc., zecile de functii pe care le poate avea sticla surprind de fiecare data prin discretie si eleganta rafinate.
„Sticla ne duce permanent cu gandul la alta lume. Desi are consistenta materiala, transparenta ei, trecerea luminii, ne da placerea descoperirii a ceea ce este dincolo de ea”, explica arhitectul Oana Nasta fascinatia pentru sticla.
Unde si cum se foloseste sticla
Desi sticla este recomandata in orice fel de amenajare, trebuie sa ai grija la modul in care o integrezi, pentru ca poate da senzatia de rece sau de prost gust. Este de preferat sa folosesti unul sau doua obiecte de sticla cu un design interesant decat mai multe, dar banale. Daca ai de gand sa folosesti de exemplu o masa mare in zona de dinning, ai grija ca acesta sa fie singurul obiect de sticla din camera.
Toata lumea stie ca poate folosi masute din sticla in zona de zi, dar un efect deosebit se poate obtine si cu piese de mobilier care in mod normal dau senzatia de masiv. Un fotoliu confortabil din sticla, de exemplu, poate fi cel mai elocvent exemplu in acest caz. La fel, o biblioteca cu rafturi transparente, care fac ca obiectele gazduite sa para intr-o continua stare de plutire.
In dormitor, usile accesorizate cu sticla sablata ale dressingului sunt deja intalnite in multe case. Designerii au trecut insa granitele imaginatiei comune si au creat si paturi din sticla. Pentru cei mai putini curajosi insa, raman intotdeauna noptierele transparente, care au un efect deosebit daca sunt si luminate corespunzator.
De efect sunt si lavoarele din sticla. In plus, datorita transparentei ingemanate a sticlei si a apei, o astfel de piesa innobileaza orice baie.
Reflexii cromatice si texturate
Sticla sablata, folosita foarte mult in ultimul timp in amenajarile interioare, poate varia de la sablari usoare pana la opacizare totala. In acelasi timp, nuantele pot curge usor de la alb pana la diferite tonuri de albastru si verde, generand reflexii cromatice deosebite pe celelalte suprafete.
Daca se doreste insa claritate si transparenta perfecte, designerii folosesc cristalul. In acest fel, senzatia de plutire ireala a obiectului asezat deasupra este garantata, iar piesa de mobilier este perceputa ca materiala doar datorita canturilor.
Designerii au inovat si in ceea ce priveste textura, la moda fiind suprafetele cu aspect neregulat.
Foto: Tonelli
Un articol realizat de Sabina Nicolae
Comentarii (2)
decoratii pentru casa ta
Ador, de cand eram mica ,transparenta lucrurilor.sa pot vedea componentele existente dintr-un lucru.............mi se pare totul gol,fiind transparent, dar cu atata finete, prezenta unei mobile din sticla arata un stil unic-fascinant de admirat,o simplitate pe care nu toti o adora-EU da !
Posteaza comentariu