Ai un apartament in care deja iti stii foarte bine rostul. Un apartament nici prea-prea, nici foarte-foarte. Totul este pus la punct, aranjat exact dupa gusturile tale. Insa bucataria aceea mica te streseaza pe zi ce trece mai mult... Ti se pare ca nu ai destul loc de "manevre", ca te calci pe picioare cu toti cei dragi si... sa fim seriosi, chiar asa este! Exista insa speranta chiar si pentru cineva in situatia ta! Pentru ca, desi o bucatarie are niste dimensiuni reduse, acest spatiu poate fi transformat intr-unul mult mai generos. Cu ajutorul unor "artificii"... Iata cum!
Designerii afirma insa, in ciuda parerii generale, ca o bucatarie mare nu inseamna neaparat si... fericirea. In opinia acestora, un spatiu prea mare poate insemna uneori mai multe probleme, avand in vedere faptul ca "alergatura" dintr-un loc intr-altul este mai accentuata in spatiile deschise, iar toate operatiunile "specifice" (gen gatit, spalatul vaselor etc.) se desfasoara cu mai multa greutate. Dar, chiar si asa... cine nu isi doreste o bucatarie care sa "respire"?...
O bucatarie de dimensiuni mici poate parea mai mare prin simple "artificii" - tot ceea ce ai de facut este sa rearanjezi elementele de mobilier, sa aduci mai multa lumina in acest spatiu si sa gasesti modalitati optime pentru depozitarea diferitelor vase si ustensile necesare in bucatarie.
Spre exemplu, un frigider amplasat in imediata apropiere a usii de la bucatarie, ingusteaza foarte mult spatiul. Astfel, zona de lucru (masa si/sau blatul) nu doar ca este extrem de mult redusa ca dimensiune, dar pare si mai mica, avand in vedere acest fel in care sunt aranjate toate elementele de mobilier (si nu numai...) din bucatarie.
Daca langa frigider mai ai si un mic dulap, acesta este complet blocat de aparatul electrocasnic masiv, iar accesul la dulap poate fi foarte mult ingreunat.
Tot ceea ce ai de facut este sa muti frigiderul intr-un alt colt al incaperii, astfel incat sa iti creezi mai mult spatiu de lucru, iar bucataria sa fie si sa para mai usor de utilizat. O data ce "izolezi" frigiderul intr-un colt, vei vedea ca traditionala problema a impiedicatului de alte... picioare va disparea ca prin minune!
In functie de obiectivele pe care ti le stabilesti si de ceea ce astepti de la micuta ta bucatarie, poti incepe reamenajarea acesteia.
Daca principalul tau obiectiv este sa ai o zona de lucru mai mare, atunci trebuie sa faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru a elimina din acest spatiu obiectele inutile sau cele pe care nu le folosesti in mod frecvent. Spre exemplu, ai un cuptor cu microunde, primit cadou, dar nu il folosesti decat in cazuri speciale, cand ai mai multi invitati si trebuie sa termini pregatirile mai repede. De ce sa nu indepartezi acest aparat electrocasnic din bucatarie si sa nu il "scoti de la naftalina" decat in momentele in care ai nevoie de el?... Dintr-o data, zona de lucru va fi mult mai aerisita.
Daca tot ceea ce iti doresti este sa ai mai multa lumina in incapere, pentru ca lipsa acesteia te deranjeaza si te impiedica in tot ceea ce intreprinzi in bucatarie, te sfatuim sa renunti la perdelele dense si mai ales la draperii, daca ai astfel de accesorii in aceasta camera a apartamentului tau. O perdea mica si vaporoasa este mai mult decat suficienta - o poti folosi mai mult pe post de accesoriu, lasand-o sa acopere doar partial fereastra.
In plus, o rearanjare a elementelor de mobilier, astfel incat cele masive sau mai inalte sa nu blocheze patrunderea luminii in bucatarie, te va ajuta foarte mult. Spre exemplu, in stanga sau in dreapta ferestrei, ai un dulap de mari dimensiuni, in care iti pastrezi toate vasele si ustensilele necesare. Un astfel de dulap trebuie reorientat sau macar mutat putin din locul deja stabilit, pentru a lasa lumina sa "inunde" incaperea.
Un dulap ale carui sertare au fete confectionate din otel inoxidabil va avea marea calitate de a reflecta lumina si, implicit, de a crea o senzatie de spatiu ceva mai generos decat este acesta in realitate. Acelasi lucru este valabil si pentru chiuveta din otel inoxidabil sau pentru aragazul dintr-un material de tip "reflectorizant", mai ales daca este compus din doua elemente separate - cuptor si plita.
Orice suprafata lucioasa, ce reflecta lumina (lucru valabil si pentru materialul din care este confectionat blatul de bucatarie), te va ajuta in demersul tau. Gresia si faianta aplicate pe podea, respectiv pe pereti, va adauga un plus de luminozitate incaperii - alege nuante deschise, care sa "imblanzeasca" o bucatarie si asa prea inghesuita...
Dulapurile cu mai multe sertare sunt ideale, pentru ca acestea te vor ajuta sa iti "ingramadesti" toate ustensilele necesare, carora pari sa nu le gasesti niciodata locul potrivit... Poti opta chiar pentru dulapuri inalte, care iti ofera un plus de spatiu in zona de lucru. Alege sertarele fixate pe sina - iti va fi mult mai usor sa le folosesti pe acestea decat pe cele ale caror usi le deschizi in permanenta. In plus, vei avea un acces mult mai usor la obiectele depozitate chiar in colturile din fund ale sertarului.
Dulapurile suspendate sunt si ele la fel de utile, mai ales pentru obiectele de mici dimensiuni, gen pahare, cani, borcanele cu condimente, otet, ulei etc. Aceste elemente de mobilier nu iti vor "manca" din spatiu si vor eficientiza lucrul in bucatarie, precum si dinamica incaperii.
Daca fereastra pe care o ai deja este mult prea mica pentru necesitatile tale, nu este nici o problema - o poti mari, transformand-o in sursa de lumina naturala pe care ti-ai dorit-o intotdeauna. Si daca nici de data aceasta nu esti pe deplin multumita, poti opta pentru diferite alte accesorii - becurile cu halogen "incastrate" in dulapioare sau spoturile amplasate deasupra chiuvetei, "incastrate" intr-unul dintre dulapurile suspendate.
Nuantele indraznete aduc mai multa viata in spatiile mici si stramte. Fie optezi pentru o varuire integrala a bucatariei intr-o culoare cat mai deschisa si luminoasa (gen galben-pai sau verde primavaratic), fie trezesti acest spatiu la viata cu elemente de decor cat mai vesele: o oliviera sau un set de vase in culori cat mai vii, un tablou micut pe perete, infatisand legume sau fructe apetisante, o fata de masa cu motive florale etc.
Gresia si faianta trebuie sa fie, la randul lor, asortate cu stilul intregii incaperi si sa "deschida" cat mai mult. Te sfatuiesc sa optezi pentru culori din aceeasi paleta cromatica cu vopseaua peretilor si cu elementele de mobilier. Daca insa te simti pregatita pentru o miscare indrazneata, poti alege o culoare contrastanta a gresiei, comparativ cu aspectul bucatariei, atata vreme cat aceasta nu aduce nici un prejudiciu echilibrului deja creat si atmosferei de ansamblu, cat mai primitoare si calda posibil.
Borcanele pentru zahar si sare, din ceramica, sau farfuriile si paharele asortate, facute pe comanda sau cu un design interesant, pe care le-ai descoperit intr-un magazin, aduc un plus de farmec bucatariei tale. Te vor face sa te simti... ca acasa!
Daca te pasioneaza olaritul, poti confectiona chiar tu vase interesante, pe care sa le "expui" apoi in acest spatiu. Iar daca esti adepta unui stil rustic, ai la indemana o sumedenie de variante si accesorii pentru decorarea bucatariei tale in acest stil.
Dimpotriva, daca preferi un stil modern, poti atasa dulapurilor tale manere din metal negru sau din alama, rotunde sau in forme ciudate, triunghiulare sau patrate - poti gasi o varietate de astfel de obiecte in magazinele specializate, in functie de gusturile tale.
Astfel de detalii conteaza foarte mult si dau spatiului un aer familiar si stilat. Nu uita ca te poti juca asa cum vrei in bucataria ta si ma refer aici nu doar la retetele minunate pe care le pregatesti celor dragi, ci si la decorarea incaperii!