7 reguli ca să nu-ţi spargă hoţii casa când pleci în vacanţă

Perioada sărbătorilor de iarnă este momentul perfect pentru o vacanţă la munte, în străinătate sau la rudele din alt oraş. Din pacate, este şi o perioadă excelentă pentru hoţii care visează să dea lovitura în casele celor care sunt plecaţi.
Înainte de a pleca în vacanţă, este bine să te asiguri că îţi protejezi casa împotriva hoţilor. Iată câteva reguli pe care ar trebui să le respecţi.

1. Nu lăsa ferestrele şi uşile deschise

Dacă pleci în vacanţă, ai grijă să nu laşi ferestrele şi uşile deschise, mai ales dacă ai casă ori stai la etajele inferioare sau superioare ale blocului. Gestul tău este ca o invitaţie înăuntru, iar cei specializaţi în spargeri cu siguranţă vor profita de acest detaliu.

2. Nu le arăta hoţilor că eşti plecată

Dacă obişnuieşti să ţii jaluzelele trase în sus, când te pregăteşti pentru vacanţă ar fi bine să le cobori până la jumătate, pentru a păstra aparenţa unei zile obişnuite.
Dacă le-ai lăsa de tot în jos, este ca şi cum ai anunţa că locuinţa va fi goală pentru o anumită perioadă de timp.

3. Roagă un vecin să-ţi ia corespondenţa şi flyerele

Acest detaliu este foarte important, mai ales pentru hoţii care vin întâi în recunoaştere şi încearcă să îşi aleagă următoarea ţintă. Nu trebuie să le arăţi că nu este nimeni acasă, aşa că roagă un vecin cu care te înţelegi bine să-ţi ridice corespondenţa, dar şi să verifice uşa locuinţei, pentru a strânge eventualele flyere.

4. Foloseşte un temporizator

Cei mai mulţi hoţi sparg locuinţele după lăsarea întunericului, când cei mai mulţi oameni dorm.
În general, nu merg la ghici, ci urmăresc casa timp de câteva zile, pentru a vedea dacă există mişcare înăuntru, dacă se aprind luminile sau dacă este pornit televizorul.

Aşadar, pentru a-i induce pe hoţi în eroare, poţi opta pentru un temporizator, care porneşte şi opreşte lumina la anumite ore dinainte stabilite. Astfel, te asiguri că în casa ta va fi lumină preţ de câteva ore pe noapte şi că hoţii vor fi descurajaţi.

Sigur că poţi alege şi o altă variantă: lumina de veghe. Consumă foarte puţin curent, dar şi intensitatea luminii este mai mică.

5. Fii discretă pe Facebook

Poate că ţi se pare stupid, dar ar trebui să fii discretă pe Facebook cu privire la plecarea ta în vacanţă.
Nu ai de unde să ştii cine îţi pune gând rău, aşa că dacă vrei să-ţi protejezi casa, mai bine nu-ţi anunţa data plecării. De asemenea, nu posta online fotografii din care să reiasă ce bunuri de valoare ai în casă.

6. Montează sisteme de alarmă

Sistemele de alarmă sunt ceva mai costisitoare, dar îţi vor fi extrem de utile nu doar în această vacanţă, ci de fiecare dată când vei pleca pentru mai mult timp de acasă. Dacă cineva încearcă să pătrundă în casă, sistemul va detecta mişcarea şi va transmite informaţiile în dispecerat. Dacă ai monitorizare de la distanţă, poţi primi şi tu aceste informaţii.

7.
Montează camere video


Sistemele de supraveghere video, la fel ca sistemele de alarmă, sunt o investiţie inteligentă pentru siguranţa casei tale şi pot fi soluţia perfectă pentru prevenirea spargerilor.

Nu uita că în preajma sărbătorilor, hoţii se bazează pe greşelile proprietarilor atunci când vor să dea o spargere. Fii precaută!