6 rețete cu leurdă incredibil de simple

Tu cum obișnuiești să mănânci leurda? Dacă vrei mai multe idei ca să o incluzi în mai multe preparate, inspiră-te din aceste rețete cu leurdă încredibil de simple!

Leurda este o sursă importantă de potasiu, magneziu, fier, cupru, calciu, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B şi fibre. Numită și usturoiul verde, leurda este un aliment foarte sănătos, ieftin și versatil. Dacă ei fost obișnuită să o incluzi numai la salate sau ciorbe, trebuie să descoperi și alte preparate în care leurda merge de minune

Leurda are un efect detoxifiant asupra corpului, protejeazând ficatul și curățând sângele de toxine.
De asemenea, cercetările arată că leurda aduce multiple beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece scade colesterolul rău. 

Un alt motiv pentru care ar fi bine să mănânci leurdă este legat de faptul că ea curăță rinichii de toxine și previne apariția bolilor renale. De asemenea, datorită alicinei, o substanță renumită care se regăsește și în usturoi, consumul de leurdă poate să prevină virozele respiratorii și să ferească corpul de boli grave. 

Prin urmare, ai toate motivele să incluzi leurda în cât mai multe mâncăruri.
Iar ca să-ți fie simplu, îți recomandăm câteva rețete cu leurdă din care poți să te inspiri!


6 rețete cu leurdă incredibil de simple


Mâncarea de leurdă scăzută, ciorba cu leurdă şi salatele care conţin frunze proaspete de leurdă sunt un deliciu, fiind considerate mâncăruri simple şi sănătoase. Însă, mai poţi să găteşti leurda şi alte feluri ca să nu te plictiseşti de aceleaşi reţete.
De exemplu, poate că nu ştiai că poţi să faci un pesto delicios din leurdă pe care să-l foloseşti peste salata caldă de cartofi, paste aburinde, orez, quinoa sau chiar pizza. 

Omleta cu leurda, supa cremoasă cu leurdă sau o bruschetta aromată cu pesto de leurdă și mozzarella sunt alte câteva delicii pe care trebuie să le încerci. 

1. Bruschetta cu leurdă, mozzarella și roșii cherry

Poți să folosești un pesto de busuioc, însă la fel de bine se pot înlocui frunzele de busuioc cu cele de leurdă pentru a obține această pastă aromată care merge de minune la bruschetta. 

Ai nevoie de: 1 felie de pâine de secară, 2 lingurițe cu pesto de leurdă, mozzarella sau brânză de capră (în funcție de preferințe) și roșii cherry sau roșii uscate în ulei. 

Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade Celsius. Între timp se întinde pesto-ul de leurdă peste pâine, se așază feliile de brânză și roșiile deasupra. Se asezonează cu sare și piper, după care se introduce bruschetta la cuptor timp de 12 minute.

2. Pesto de leurdă

Dacă ești un fan înfocat al pesto-ului de busuioc, trebuie să-i dai o șansă și celui din leurdă. Acesta va fi extrem de aromat și merge de minune pentru orez, paste și bruschetta. 

Ai nevoie de: 100 grame de leurdă, 50 de grame de parmezan ras, 50 de grame de alune de pădure coapte sau semințe de pin, ulei de măsline extravirgin, zeamă de lămâie, sare și piper. 

Se mixează toate ingredientele în robotul de bucătărie până când obții consistența dorită.

3. Paste cu pesto de leurdă

Prepară mai mult pesto de leurdă pe care să-l păstrezi într-un borcan închis la frigider. Acesta te va ajuta în serile în care te întorci de la muncă și nu ai timp să gătești ceva. O porție de paste cu pesto de leurdă și câteva roșii cherry pot să se transforme într-un preparat delicios.

Ai nevoie de: doi pumn de paste integrale fierte al dente, 1-2 lingurițe cu pesto de leurdă, 5-6 roșii cherry sau roșii uscate în ulei.

Dacă optezi pentru roșiile cherry, ca să obții mai multă aromă le poți tăia în jumătăți și să le călești câteva minute în foarte puțin ulei. Se amestecă pastele cu pesto de leurdă cât sunt fierbinți, după care se adaugă roșiile cherry moi și zemoase. Dacă preferi, poți să adaugi peste paste puțin bacon prăjit, pentru un plus de savoare. 

4. Omletă cu leurdă

Ca să schimbi puțin meniul și să consumi verdețurile de sezon, poți să le combini cu ouă la micul dejun. 

Ai nevoie de: câteva frunze de leurdă, 3 ouă și orice altă legumă (dovlecel, ardei, ciuperci).

În funcție de preferințele tale poți să incluzi în omletă leurda în combinație cu alte legume. Se lasă la călit leurda și dovlecelul (ardeiul, ciupercile), după care se adaugă ouăle bătute. Se asezonează cu sare, piper și se poate adăuga puțină brânză (feta, parmezan, cașcaval). 

5. Pâine cu pesto de leurdă și brânză la cuptor

Dacă adori brânza topită în combinație cu pâinea trebuie să încerci această rețetă. Se prepară foarte simplu și este un adevărat festin.

Ai nevoie de: o pâine mică de secară crestată, pesto de leurdă și felii de cașcaval.

Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade Celsius. Așază feliile de cașcaval în crestăturile făcute în pâine, întinde apoi pesto de leurdă și introdu pâinea la cuptor până se topește cașcavalul. Vei obține un preparat delicios și pe gustul tuturor. 

6. Supă cremă de leurdă și cartofi

Leurda merge de minune în combinație cu cartofii pentru a obține o supă cremoasă și gustoasă. 

Ai nevoie de: 2 linguri cu ulei, 1 ceapă tocată mărunt, 600 grame de cartofi cubulețe, 1 litru de apă, 100 grame de leurdă, 2 linguri cu smântână lichidă pentru ornat, sare și piper.

Ceapa se călește în ulei, după care se adaugă cartofii și apa. Se lasă la fiert până când se înmoaie cartofii, după care se adaugă leurda. Se stinge focul și se pasează supa cu blenderul. Se condimentează cu sare, piper și smântână lichidă. 
MAI MULT DESPRE: retete, bucatarie, retete cu leurda