Vrei să te muţi în alt oraş sau doar într-o locuinţă mai mare? Stai în chirie şi vrei să-ţi găseşti un loc mai spaţios sau poate unul utilat şi mobilat mai modern? Tarifele pentru chirii au scăzut în ultimii ani, însă preţul nu este singurul de care ar trebui să ţii cont atunci când închiriezi o locuinţă.
Există mai multe criterii pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a închiria un spaţiu nou pentru locuit. Află care sunt cele mai importante dintre acestea şi calculează-ţi cu grijă mutarea, dacă vrei să nu ai nici un regret mai târziu:
1. Localizarea noii locuinţe
Nu este nevoie să te ghidezi în acest sens în funcţie de amplasarea companiei la care lucrezi. La cât de perisabile au devenit locurile de muncă, nu ar fi exclus să îţi schimbi jobul în următoarele luni, iar o mutare în zonele periferice ale oraşului poate să nu îţi mai fie pe plac ulterior.
2. Proximitatea şi accesul la mijloacele de transport
Dacă nu ai o maşină personală, ar trebui să ţii cont de cât de aproape de afli de staţiile de autobuz sau de cele de metrou şi cât de des circulă acestea în acea zonă. Este important să poţi ajunge oriunde în orice moment şi să îţi fie uşor să te deplasezi cât mai repede către zonele pe care le frecventezi. Din punct de vedere al rapidităţii, metroul rămâne cel mai performant mijloc de transport în comun.
3. Nivelul de poluare
Evită zonele industriale şi pe cele foarte circulate. Noxele de la fabrici, uzine, automobile sau alţi factori poluanţi îţi pot afecta şederea şi buna dispoziţie. Poluarea fonică nu este nici ea de ignorat, aşa că ar fi preferabil să eviţi locuinţele situate în apropierea cluburilor de noapte şi a barurilor, dar şi pe cele circulate intens de tramvaie sau trenuri. De asemenea, evită zonele în care ştii că se organizează concerte, meciuri de fotbal, târguri şi alte evenimente care te-ar putea deranja atât din punct de vedere auditiv, cât şi în ceea ce priveşte transportul şi deplasarea.
4. Caracteristicile zonei
Dacă te muţi într-un oraş mare şi foarte populat, este imposibil ca în acesta să nu existe zone rău famate. Legendele urbane nu sunt întotdeauna simple mituri, aşa că ar trebui să îţi iei toate măsurile de precauţie şi din acest punct de vedere.
5. Dotările locuinţei
Viaţa ta este deja suficient de activă şi de încărcată, aşa că nu ar trebui să faci rabat de la micile facilităţi tehnologice la care poţi avea acces. Asigură-te că ai tot ce îţi trebuie în noua locuinţă şi că vei avea parte de tot confortul dorit, de la maşină de spălat şi aspirator la o instalaţie de aer condiţionat.
6. Compartimentarea locuinţei
Indiferent dacă te muţi singură sau cu cineva, într-o garsonieră, într-un apartament sau într-un penthouse, e absolut necesar să îţi placă modul în care este compartimentată noua ta locuinţă. Baia trebuie să fie spaţioasă şi confortabilă pentru răsfăţul tău cu spumă şi sare marină, sau poate că eşti o bucătăreasă excelentă şi îţi doreşti o bucătărie mai mare decât livingul, sau poate că îţi cauţi doar un loc în care să dormi, pentru că altceva oricum nu ai timp să faci. Indiferent care sunt opţiunile tale, trebuie sa ţii cont de nevoile pe care le ai atunci cînd îţi alegi o nouă locuinţă de închiriat