6 obiceiuri culinare greşite: Ce nu trebuie să faci în bucătărie



Este greșit să tăiem căpșunile în bucăți


Curățarea de coajă, tăierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietăților fizico-chimice din cauza reacțiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, potrivit manualului de conservare a fructelor și legumelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). "Contactul cu aerul produce oxidare și pierderi de vitamina C. Și lumina influențează în sensul pierderii de substanțe nutritive în mod indirect, favorizând o serie de reacții care au loc când alimentul este în contact cu aerul.
Afectează mai ales provitamina A sau betacarotenul", spune María José Crispín, care recomandă prepararea căpșunilor cu foarte puțin timp înainte de a fi consumate, adăugarea câtorva picături de suc de lămâie și acoperirea recipientului în frigider până în momentul servirii.

Este greșit să frigem carnea la grătar


Trebuie să avem grijă când frigem carnea la frigare sau grătar, pentru că se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formează când carnea este supusă unor temperaturi ridicate (+ 150 grade Celsius) și timp îndelungat, semnalează Isabel Artero.

Potrivit Asociației spaniole împotriva cancerului (Asociación Espańola contra el Cáncer), "este important să se evite alimentele la grătar, pentru că sursa de căldură atinge temperaturi înalte și, în plus, alimentul este în contact direct cu acesta și se arde mai ușor, producându-se benzopireni (substanțe cancerigene)".

Giuseppe Russolillo Femenías, președinte al Fundației spaniole de dieteticieni-nutriționiști (Fundación Espańola de Dietistas-Nutricionistas), recomandă să se limiteze acest tip de tehnică culinară.
Potrivit dieteticianului, când carnea este prăjită ușor sau friptă la tigaie, se creează un strat protector pentru proprietățile alimentului, dacă se folosește "o cantitate generoasă" de ulei de măsline virgin. 

Este greșit să bem în grabă sucul de portocale


Să arunce primul piatra cel care nu a rostit sau auzit în vreun moment al vieții sale îndemnul: "Bea repede sucul, ca să nu-și piardă vitaminele". În realitate, chiar dacă am aștepta 12 ore, vitamina C ar fi tot acolo, după cum au constatat mai multe studii care în 2014 au fost preluate într-un articol publicat în "Revista Espańola de Nutrición Humana y Dietética".
Potrivit cercetătorilor, pentru a avea loc o diminuare considerabilă a cantității de vitamina C ar trebui să existe "condiții extreme", precum aceea ca sucul să fie încălzit la 120 de grade Celsius. "Vitamina C se păstrează perfect în suc până la 12 ore, chiar dacă acesta ar putea deveni mai amărui", susțin semnatarii articolului.


Foto: Depositphoto

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod