În fiecare casă cojile de ouă apar destul de des deoarece ingredientele multor rețete includ albușuri sau gălbenușuri. De acum încolo nu te mai grăbi să le arunci pentru că te vor ajuta să faci economii importante. Păstrează cojile de ouă într-un recipient special și folosește-le pentru numeroase acțiuni de înfrumusețare, curățare sau pentru a-ți proteja sănătatea. Vor deveni ingredientul tău favorit în cel mai scurt timp. Înainte de a discuta despre utilizările multiple ale cojilor de ouă trebuie să clarificăm cum trebuie curățate pentru a putea fi folosite în mod optim.
Cum să cureți corect cojile de ouă
Este un gest care precedă celelalte operațiuni pentru că nu poți integra decât cojile de ouă curate în diferite formule pentru a-ți menține casa curată sau pentru a-ți îngriji pielea. Înainte de a le da o nouă întrebuințare trebuie să te asiguri că sunt curate și nu conțin bacterii.
Clătește bine cojile de ouă cu apă, eliminând cu atenție toate resturile de ou care pot fi lipite pe interiorul lor. După aceea pune cojile pe hârtie de copt, într-o tavă pentru prăjituri și lasă-le la foc mic, timp de 10 minute.
Cum să folosești cojile de ouă
După ce ai eliminat orice sursă de bacterii ești gata să utilizezi cojile de ouă pentru casă și tratamente de înfrumusețare.
Iată cum le poți folosi:
1. Mască de față hrănitoare
Strivește cojile de ouă cu ajutorul unui mojar sau cu blenderul, apoi amestecă pudra obținută cu un albuș de ou. Întinde amestecul în strat subțire pe tot tenul și vei reduce imperfecțiunile, vei minimiza ridurile, iar pielea va deveni mai fermă după 2-3 utilizări. Lasă masca să se usuce, apoi clătește-te cu apă călduță.
Continuă cu o cremă emolientă.
2. Tratarea iritațiilor
Dacă pielea ți se irită foarte ușor sau te mănâncă și se înroșește, tot cojile de ouă te vor ajuta să-ți revii mai repede. Pune o coajă de ou în oțet de mere și lasă la macerat 2-3 zile. După aceea poți folosi mixul obținut pentru a elimina iritațiile și a calma pielea înroșită. Tamponează acest amestec de fiecare dată când apare disconfortul.
3. Agent de curățare eficient
Cojile de ouă mărunțite sunt ideale pentru a curăța oalele și tăvile fără să apelezi la substanțe cu potențial toxic. Amestecă-le cu puțină apă și săpun și ești gata să elimini chiar și resturile întărite. Sunt utile și pentru curățarea coliviilor, eliminarea mucegaiului sau a prafului întărit.
În plus, nu uita să folosești cojile de ouă când cureți aparatul de cafea sau termosul pe care îl folosești zilnic.
4. Grădinărit cu un confort sporit
Cojile de ouă conțin calciu și alte minerale utile care vor ajuta plantele să se dezvolte armonios. Din acest motiv sunt ideale ca fertilizator. Strivește câteva coji de ouă și presară-le de fiecare dată în locurile unde urmează să plantezi flori sau legume. Pune coji de ouă și la baza plantelor o dată la 2 săptămâni pentru a le menține o evoluție pozitivă. Ca beneficiu suplimentar, cojile de ouă vor îndepărta melcii, viermii și chiar pisicile care pot smulge diferite plante din rădăcină.
5. Întreținerea plantelor de interior
Păstrează coji de ouă acoperite cu apă într-un borcan de sticlă și folosește amestecul pentru a uda plantele pe care le păstrezi în casă. Vor înflori mai des, iar frunzele se vor menține lucioase și nu se vor usca.
6. Supliment de calciu personalizat
Poți evita pastilele din comerț cu ajutorul cojilor de ouă, care te vor ajuta să obții un supliment natural pe bază de calciu. Pune cojile de ouă la cuptor, la foc mediu, timp de 8 minute, pisează-le mărunt apoi adaugă o linguriță la suc de fructe sau la smoothie-ul tău favorit.