3. Cozonac cu nucă pentru Crăciun
Ingrediente pentru aluat
- 1 kilograme făină
- 420 mililitri lapte
- 200 grame unt
- 8 gălbenuşuri
- 250 grame zahăr
- 60 grame drojdie
- coajă de lămâie
- sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 200 grame nuci măcinate
- 20 grame pudră cacao
- 100 grame stafide
- 100 grame rahat
- 100 grame zahăr
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- 3 albuşuri.
Pregăteşte maiaua din 60 g drojdie, 100 ml lapte, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură de făină. Las-o la dospit cam 15 minute. Apoi, amestecă maiaua cu făina, restul de lapte, gălbenuşurile, coaja de lămâie şi sare. Amestecă ingredientele, iar când aluatul este omogenizat, adaugă untul topit şi amestecă din nou. Lasă aluatul la dospit până îşi dublează volumul.
Între timp, pregăteşte umplutura. Bate albuşurile spumă, apoi adaugă cacaoa, nucile măcinate, zahărul tos şi zahărul vanilat. Taie aluatul în 3-4 bucăţi şi întinde câte o foaie. Pe foaie, întinde cateva linguri de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de rahat, ruleaz-o şi aşaz-o în tava unsă cu unt. Lasă cozonacii la dospit până ce îşi măresc volumul, apoi coace-i cam 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
4. Cozonac cu migdale şi stafide
Ingrediente
- 750 grame făină
- 50 grame drojdie
- 125 mililitri lapte
- 150 grame zahăr
- 475 grame unt
- coajă rasă de portocală
- un praf de nucşoară măcinată
- cateva picături esenţă de migdale
- 2-3 linguri rom
- 400 grame stafide
- 125 grame migdale sfărâmate
- 200 grame zahăr pudră
- sare.
Pregăteşte maiaua din drojdie, 1 lingură de făină şi două linguri de lapte. Las-o să-şi dubleze volumul. Între timp, pune stafidele la înmuiat în rom. Într-un bol, toarnă făina, maiaua, 375 g unt moale, 130 g zahăr, 85 ml lapte călduţ, mirodenii, ulei şi rom. Bate bine aluatul. Amestecă stafidele cu migdalele şi coaja de lămâie şi încorporează-le treptat în aluat. Las-l să dospească şi împarte-l în bucăţi egale. Coace cozonacii la 180 de grade Celsius.
5. Cozonac cu Nutella şi nuci
Ingrediente pentru aluat
- 400 grame făină
- 150 mililitri lapte
- 4 gălbenuşuri
- 150 grame unt
- ½ linguriţă sare
- ½ linguriţă cardamom
- 1/3 linguriţă şofran
- esenţă de vanilie
- 25 grame drojdie proaspătă.
Ingrediente pentru umplutură
- 200 grame crema de ciocolată nutella
- 1 cană nuci măcinate.
Aluat: Se cerne făină într-un bol mai mare. Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, se adaugă zahărul, se amestecă şi se pun peste făină. Se adaugă gălbenuşurile, untul topit şi răcit, esenţa, cardamomul, şofranul şi sarea. Aluatul se frământă bine, până când devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă să crească până când îşi dublează volumul.
Se împarte aluatul în şase bile egale. Fiecare bilă se întinde în formă dreptunghiulară, se unge cu un strat de nutella, apoi se presară cu nuci măcinate. Se rulează strâns, introducând capetele în interior. Cele şase rulouri se pun suprapuse în tava tapetată cu hârtie de copt. Cozonacul se unge deasupra cu ou bătut şi se presară cu zahăr vanilat. Se mai lasă să crescă şi în tavă pentru 20-25 minute, apoi se coace la 180 de grade, timp de 30-35 minute. După ce se răceşte se poate pudra cu zahăr.
Posteaza comentariu