Indiferent dacă este vorba desre gustări sau mese principale, mereu există mici schimbări pe care le poți face fie pentru a îmbunătăți conținutul lor de vitamine și minerale, fie pentru a crea o obișnuință familiei tale de a alege variantele sănătoase în locul celor care conțin prea multă sare, zahăr sau grăsimi saturate. Nu aștepta mereu să primești indicații de la medicul de familie sau de la nutriționist pentru că există multe surse de informare și poți începe chiar de acum să îmbunătățești meniul familiei tale. Pasiunea pentru nutriție nu este rezervată exclusiv specialiștilor, ci poți învăța și tu care sunt proprietățile utile ale alimentelor pentru a reuși să le combini în mod eficient.
„În timpul studiilor mele am observat că dintre toți factorii psihologia inimii este lucrul care predomină. Folosește-o drept factor motivant pentru a-ți învăța copii să aibă o nutriție adecvată și creează o echipă cu toți ceilalți membri ai familiei”, recomandă dr.
Juan Rivera, nutriționist.
Iată ce măsuri poți lua pentru a susține sănătatea familiei tale:
1. Dă-le un exemplu bun
Cel mai important lucru este ca părinții să le demonstreze practic celor mici că poți mânca sănătos fără să faci eforturi excesive și că gustul obținut este la fel de bun. „Una dintre cele mai comune greșeli pe care le fac părinții este să încerce să le impună obiceiuri sănătoase numai copiilor. Dacă vrei să ai copii sănătoși nu poți realiza acest lucru decât devenind sănătos la rândul tău. Dacă nu văd niciun exemplu în jurul lor copii nu vor fi deloc interesați de un stil de viață care previne îmbolnăvirile și favorizează ingredientele benefice”, explică dr. Rivera.
Dacă le spui copiilor că trebuie să facă mișcare, mergi și tu cu ei la plimbare, alergați împreună sau faceți abdomene.
Când le spui că nu ar trebui să mănânce anumite preparate nu va fi deloc folositor să te surprindă savurând tocmai lucrurile pe care le-ai interzis. Acționează logic și consecvent și vei vedea că vei atrage și copii în drumul spre un organism mai puternic. Veți avea cu toții de câștigat.
2. Pregătiți mesele în familie
Este foarte important să petreceți timp împreună inclusiv când pregătiți mesele. Dacă este un lucru obișnuit ca partenerul și copiii să se uite la televizor în timp ce așteaptă ca masa să fie gata, este momentul să schimbi strategia. Implică-i pe toți în alegerea și pregătirea ingredientelor. Dă-le ocazia să spună ce ar prefera să mănânce, începând chiar de la supermarket când faceți cumpărăturile pentru următoarea săptămână.
În acest mod vei înlătura impresia că-i forțezi să consume ce vrei tu și rețetele li se vor părea mult mai apetisante.
Explică-le copiilor de ce nu sunt bune prăjelile și cum puteți proceda pentru a obține preparate crocante fără să vă expuneți riscurilor. Poate că nu vor fi foarte interesați de la început, dar dacă veți avea discuții pentru a-i lămuri de fiecare dată când preparați masa împreună vei reuși să-i convingi.
3. Luați micul dejun împreună
Ai un program aglomerat și nu știi cum ai putea să-ți faci timp pentru a lua micul dejun la masă, cu mult calm și voie bună? Ei bine, este cea mai importantă masă a zilei nu numai pentru că susține procesul de reconturare a siluetei, ci și pentru a fi mai aproape de întreaga familie. Nu rata această ocazie de a fi aproape de persoanele importante pentru tine. Începeți-vă ziua cu glume și zâmbete și consumând ceva gustos și consistent, care va preveni poftele pentru alimentele hipercalorice și va încuraja alegerile alimentare corecte pentru tot restul zilei.
4. Relaxați-vă la cină
Mesele luate în familie trbeuie să constituie o ocazie de relaxare și refacere a rezervelor emoționale. Nu continua să vorbești despre ceea ce te-a deranjat la serviciu, ci concentrează-te pe experiența mesei în sine, în timp ce afli de la copiii tăi care sunt noutățile.
Vorbiți despre planurile de weekend sau pentru următoarea vacanță și eliberează-ți mintea de orice lucru deranjant sau care te îngrijorează.