12 utilizări ingenioase pentru coaja de lămâie

Te-ai obișnuit să arunci coaja de lămâie după ce ai obținut sucul sau o folosești foarte rar la prăjituri? Descoperă cum o poți utiliza pentru a economisi timp și a obține o aromă specială și un aer mai proaspăt.
Lămâile sunt ingrediente versatile în bucătărie și pot fi utilizate atât la dressinguri, cât și la prepararea fripturii, plăcintelor, dulciurilor sau a aluaturilor sărate. Din păcate coaja de lămâie nu este valorificată mereu, dar odată ce înveți cum să o folosești vei observa că ai nevoie de ea tot timpul. Este un remediu rapid pentru o piele frumoasă, un aer cu un parfum plăcut, dar și pentru a te proteja împotriva insectelor dăunătoare.

 
Iată cum poți folosi coaja de lămâie:

 
1. Pentru albirea pielii și un aspect luminos

Coaja de lămâie este un agent natural de albire datorită conținutului ridicat de acid citric. Aplic-o pe nas, obraji, frunte, mâini, coate sau călcâie și îți vei simți pielea împrospătată. Tenul va avea un aspect radiant, porii nu vor mai fi atât de vizibili și nuanța pielii va fi mai deschisă.

 
2. Pentru eliminarea mirosului coșului de gunoi

Pune în fiecare zi coji de lămâie în sacul de gunoi pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute.

 
3. Pentru împrospătarea aerului în timp ce gătești

Umple o oală cu apă, adaugă niște coji de lămâie, cuișoare, scorțișoară și coji de portocale și dă în clocot la foc mic. Toată casa se va umple de o aromă specială.

 
4. Pentru a-ți proteja bucătăria de furnici

Pune bucăți mici de coajă de lămâie pe praguri, în jurul intrărilor, pe pervaz și lângă orice crăpături sau găuri în perete. Furnicile nu suportă mirosul de lămâie și vor ocoli casa ta.
De asemenea, lămâile te vor proteja și de purici și gândaci.

 
5. Pentru a elimina petele de cafea de pe cești

Bei mereu cafea în ceașca ta preferată și observi că urmele nu dispar după ce o speli? Încearcă și coaja de lămâie. Pune apă călduță și coajă de lămâie în ceașcă, lasă 2 ore, apoi elimină lichidul și șterge ceașca folosind o cârpă moale. Vei observa că este din nou curată, fără urmă de cafea.

 
6. Pentru un miros plăcut în frigider

Cojile de lămâie pot absorbi mirosurile din frigider, iar tu te vei bucura de mireasma deosebită care te va întâmpina de fiecare dată când îl deschizi. Nu trebuie decât să pui niște coji de lămâie într-un castron și efectul nu va întârzia să apară.

 
7. Pentru a curăța ibricul în care faci cafea sau ceai

Depunerile de pe ibric pot fi greu de înlăturat, dar folosind coaja de lămâie nu vei avea probleme. Umple ibricul cu apă, pune coji de lămâie și dă în clocot.  Oprește focul, lasă o oră, apoi scurge lichidul și vei vedea că ibricul arată ca nou.

 
8. Pentru a curăța cuptorul cu microunde

Pune apă până la jumătate și coji de lămâie într-un vas special pentru microunde. Lasă 5 minute la cuptor, până când apa fierbe și se face condens.
După aceea scoate cu atenție vasul și șterge cu o cârpă vaporii de lămâie din cuptor. Va fi curat și igienizat.

 
9. Pentru a avea din nou robineți strălucitori

Dacă ai probleme cu depunerile de calcar de pe robineții de la baie sau din bucătărie, șterge-i cu niște coji de lămâie care au și pulpă de fruct și vor străluci din nou. În cazul în care ai de-a face și cu rugină poți adăuga bicarbonat de sodiu sau sare. 

 
10. Pentru umidificarea aerului

Dacă te deranjează aerul uscat din casă în sezonul rece poți fierbe coji de lămâie la foc mic și vei menține umiditatea optimă a aerului, precum și un miros plăcut în toată casa.

 
11. Pentru igienizarea fundurilor de lemn

Cojile de lămâie au proprietăți antibacteriene și sunt utile pentru a elimina microbii, mai ales dacă ai tăiat carne crudă. Șterge fundul de lemn după fiecare utilizare folosind coji de lămâie, lasă 5 minute, apoi clătește-l cu apă.

 
12. Pentru păstrarea zahărului brun cât mai fin

Dacă ai adesea probleme cu zahărul brun întărit, tot coaja de lămâie este remediul potrivit. Pune coji de lămâie fără miez direct în pachetul de zahăr și va rămâne tot timpul fin, gata de a fi utilizat în orice rețetă vrei să prepari.