Prin porii frunzelor lor, numiți stomate, plantele absorb dioxidul de carbon din atmosferă, pe care îl folosesc pentru fotozinteză.
Apoi, prin acești pori, eliberează apă. Procesul se numește evapotranspirație și răcește planta la fel cum transmirația răcește ființele umane.
De asemenea, ajută la scăderea temperaturii mediului.
10 plante care pot absorbi căldura și pot face casa mai răcoroasă în zilele toride de vară
Ficus sau arborele de cauciuc
Această specie ia apă prin rădăcini și apoi eliberează umiditatea prin porii aflați pe partea interioară a frunzelor. Cu cât are mai mult frunziș și cu cât frunzele sale sunt mai mari, cu atât va elibera mai multă umiditate.
De preferință, amplasează-l mai la umbră. Arborele de cauciuc sau ficusul necesită spațiu luminos și tolerează expunerea directă la soare câteva ore pe zi, atât timp cât soarele nu este prea intens.
În ceea ce privește udarea, încearcă să nu exagerezi. Udă-l până când substratul este aproape complet uscat.
Feriga
Este o plantă de apartament populară, cultivată adesea în coșuri suspendate sau în condiții similare.
Poate aspira formaldehida, xilenul și toluenul din aer.
Deși feriga preferă umbra parțială sau totală în aer liber, nu crește la umbră în interior și răspunde cel mai bine la lumina strălucitoare filtrată.
Are nevoie de udare abundentă, sol de calitate și spațiu suficient pentru a crește.
Limba soacrei sau Sansevieria trifasciata
Limba soacrei, așa cum este cunoscută, are capacitatea de a purifica aerul și de a regla temperatura spațiilor în care se găsește, mai ales în timpul nopții, când porii microscopici ai frunzelor sale se deschid pentru a transpira.
Această specie este foarte rezistentă la condițiile de mediu nefavorabile, cum ar fi aerul uscat și fierbinte, udarea redusă și lumină puțină. Se recomandă udarea numai atunci când substratul care a fost folosit ultima dată se usucă.
Pothos
Această plantă este capabilă să regleze temperatura, precum și să elimine poluanții din interior, cum ar fi formaldehida, xilenul și benzenul.
Ca plantă de interior, poate atinge câțiva metri înălțime dacă i se oferă sprijin adecvat.
Cele mai bune rezultate sunt obținute prin furnizarea acesteia cu lumină indirectă medie.
În general, are nevoie de udare doar atunci când solul se simte uscat la atingere.
Voalul miresei sau iedera păianjen
Voalul miresei sau iedera păianjen este o plantă care poate îmbunătăți calitatea aerului și poate absorbi rapid căldura pentru a echilibra temperatura încăperii în care se află.
În interior, ideal este să o așezi într-o cameră bine luminată, dar fără expunere directă la razele soarelui.
Ar trebui să mențină un nivel constant de umiditate: două udari abundente pe săptămână în lunile calde. În lunile reci, o udare pe săptămână sau la fiecare zece zile va fi suficientă.
Ficus Benjamina sau ficusul plângător
Unul dintre puținii copaci care crește bine în interior este ficusul, care ajută la menținerea aerului umed și proaspăt.
De asemenea, elimină toxinele comune din aerul din casă.
Acest copac crește bine în condiții însorite și luminoase. Necesită o cantitate moderată de udare vara și suficientă pentru a nu se usuca iarna.
Aloe vera
Recunoscută pentru uzul cosmetic și medicinal, planta aloe vera este perfectă pentru a împrospăta mediul din casa ta, deoarece poate regla temperatura.
Menținerea unei plante de aloe vera este foarte simplă, deoarece este o plantă care necesită foarte puțină îngrijire.
O poți uda doar când solul pare uscat sau puțin crăpat, iar iarna, nu mai mult de o dată pe lună.
Necesită multă lumină, așa că este important să o așezi într-un loc unde primește cel mai mult soare, cum ar fi lângă o fereastră.
Crinul păcii
Spathiphyllum sau crinul păcii este o plantă care poate absorbi excesul de umiditate și astfel normalizează temperatura.
Pentru ca acesta să se dezvolte în condiții perfecte, puneți-o într-un loc cald, ferit de lumina directă a soarelui.
Ud-o cu apă distilată sau de ploaie pentru a menține solul umed. Poți umple un pulverizator și o puteți uda zilnic.
Palmierul Areca
Este una dintre plantele cu cea mai mare putere de purificare a aerului deoarece scade considerabil nivelurile de formaldehida si benzen din mediu.
Are nevoie de umbră sau jumătate de umbră pentru a trăi în condiții bune.
În 24 de ore, o plantă de doi metri înălțime transpiră prin frunze un litru de apă, așa că necesită atenție. Pământul care înconjoară rădăcinile trebuie păstrat întotdeauna umed, dar nu excesiv.
Aglaonema
Este o plantă ușor de îngrijit, care se dezvoltă în condiții de lumină scăzută până la medie.
Crește, în general, mai puțin de jumătate de metru și ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din aer. În același timp, umidifică în interior și răcește temperatura.
Există multe soiuri de frunze ale acestei plante. Dacă scopul tău este să răcești mediul, alege unul cu frunziș luxuriant. Este important de luat în considerare că frunzele sale conțin un compus care poate fi toxic pentru animalele de companie.
Sursă: brightside
Posteaza comentariu