Studiu. România, viteză mare la net, pricepere la calculator slabă



Există o tendinţă periculoasă conform căreia, pe măsură ce tinerii pătrund pe piaţa muncii, angajatorii şi formatorii presupun că aceştia deţin competenţe digitale “înnăscute/ intrinseci” sau că sunt “nativi digital”. Totuşi, numeroase studii au arătat că această presupunere este o eroare periculoasă. Nu există niciun motiv particular datorită căruia tinerii s-ar putea naşte alfabetizaţi digital, aşa cum nu există un argument conform căruia ei ar fi în stare să conducă nativ un automobil sau, firesc, să se nască ştiind deja să scrie şi să citească.
Alfabetizarea digitală, la fel ca şi alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat.

Mai multe studii şi-au propus să cuantifice costul ignoranţei digitale. În timp ce fiecare dintre ele a fost implementat în contextul individual, specific fiecărei ţări, cu costuri variabile ale muncii, toate studiile indică acelaşi lucru: ignoranţa digitală este scumpă. Un studiu din Olanda a sugerat că preţul pentru timpul pierdut din cauza lipsei de competenţă a angajaţilor în utilizarea computerului ar putea ajunge la 19,3 miliarde de euro doar in Olanda! Un studiu din Grecia a relevat faptul că utilizatorii aplicaţiilor de calcul tabelar i-ar costa pe angajatori aprox.
560 euro/ per angajat în scăderea anuală a productivităţii, în timp ce pentru utilizatorii de baze de date acest cost a urcat la 1200 euro anual pentru fiecare angajat. Un studiu similar din Italia a estimat că ignoranţa digitală costă economia italiană peste 15 miliarde de euro anual.


Ceea ce este cel mai rău, este că preţul plătit va creşte pe măsură ce angajatorii şi formatorii îşi asumă acest risc, fără să ţină seama de nevoile de dezvoltare a competenţelor digitale ale propriilor angajaţi, indiferent dacă aceştia s-au născut într-o lume saturată digital sau au asistat la amplificarea acesteia.
Eroarea “nativ digital” nu reprezintă un concept abstract, ci este un potenţial risc foarte costisitor.

Dar nu este inevitabil. Angajatorii şi societatea în general pot să menţină scăzut costul ignoranţei digitale prin investirea în competenţe digitale. Oferind training şi certificare IT actualilor angajaţi, vor asigura organizaţia cu forţă de muncă capacitată cu abilităţile necesare. Modulele ECDL acoperă competenţe esenţiale pentru angajaţi, inclusiv lucrul cu aplicații avansate. În acelaşi timp, asigurându-ne că şcolile şi organizaţiile din educaţie includ competenţele digitale în profunzimea curriculelor, ne asigurăm că vom avea o forţă de muncă viitoare foarte bine pregătită.
Concentrându-ne mai bine pe abilităţile IT, putem scădea preţul plătit pentru ignoranţa digitală. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod