Starea generala de sanatate inainte de a ramane insarcinata

Daca ti-ai propus sa ramai insarcinata, nici un alt moment nu este mai potrivit pentru a incepe sa te ocupi de tine decat prezentul. Contrar a ceea ce cred multe femei, sanatatea bebelusului nu este asigurata numai de o buna ingrijire in timpul sarcinii si de o alimentatie bogata in elemente nutritive, ci si de felul in care organismul tau este pregatit pentru aceasta importanta provocare. Iata cateva aspecte de care este recomandabil sa tii cont, inainte de a renunta la pilula contraceptiva.
Cand ar trebui sa merg la medic: inainte de a ramane insarcinata sau de abia dupa ce sarcina este confirmata?

In urma cu o generatie, ti s-ar fi spus ca este absurd si fara rost sa te duci la medic inainte de a sti cu siguranta ca esti insarcinata. In prezent, situatia se prezinta exact invers - nu numai ca e recomandabil sa discuti cu medicul si sa-ti faci un set de analize inainte de a decide sa renunti la anticonceptionale, ci este chiar necesar.

Argumentul este evident: cele mai importante aspecte in dezvoltarea bebelusului survin exact in perioada cand tu nu stii ca esti insarcinata si, in consecinta, nu ai grija de tine asa cum ar trebui.

Iata cateva intrebari la care trebuie sa primesti raspuns la aceasta prima vizita medicala:

  • esti imuna fata de virusurile rubeolei si varicelei?
  • suferi de diabet sau hipertensiune arteriala? Daca da, se impune ca mai intai sa iei masuri pentru a tine afectiunea sub control;
  • antecedentele tale medicale ar putea pune in pericol o sarcina sau atrage dupa sine probleme de fertilitate? Medicul trebuie sa-ti cunoasca istoricul medical, pentru a putea lua masurile necesare;
  • in cazul in care urmezi un tratament medical, este esential sa afli daca micutului nu-i vor dauna medicamentele, si in ce conditii ai putea sista administrarea produselor respective.
    In functie de caz, medicul poate schimba reteta;
  • daca te regasesti intr-una din urmatoarele situatii, este momentul sa-ti schimbi stilul de viata: fumezi; bei mai mult de doua cesti de cafea zilnic; consumi bauturi alcoolice; serviciul tau presupune un mediu de lucru solicitant si in conditii de stres;
  • tu si partenerul tau sunteti compatibili din punct de vedere genetic.


Este recomandabil sa iei acid folic inainte de a ramane insarcinata?

Majoritatea medicilor recomanda oricarei femei care vrea sa ramana insarcinata sa ia cate 0.4 miligrame de acid folic zilnic, timp de trei luni inainte de a ramane insarcinata si alte patru saptamani dupa ce sarcina a fost confirmata.

Insa numai medicul tau obstetrician va decide acest lucru, dupa ce iti vei face toate analizele si va avea o privire de ansamblu asupra situatiei tale.


Cand ar trebui sa renunt la fumat?

Este un fapt dovedit stiintific: fumatul poate cauza probleme de fertilitate, iar daca esti insarcinata, ar putea aparea complicatii ale bebelusului - avortul spontan nu este decat una dintre acestea.
Asadar, cel mai bine este sa renunti la fumat chiar acum, chiar daca nu esti inca insarcinata, iar in ceea ce priveste alcoolul - este recomandabil sa uiti de el chiar acum, si sa mentii aceasta stare de lucruri pana cand nu va mai trebui sa alaptezi bebelusul.


Cat de important este sa renunt la cafea?

Pana in prezent, nu s-a ajuns la o concluzie unanima asupra acestui subiect. Unele studii efectuate in strainatate au demonstrat ca exista o legatura intre consumul de cafea si avortul spontan, in timp ce alti cercetatori nu au descoperit nici o conexiune in acest sens. Prin urmare, cel mai bine este sa renunti chiar acum la cafea - si vei avea o grija mai putin!


Imi pot efectua programul regulat de exercitii fizice, daca incerc sa raman insarcinata?

Nu exista nici un impediment in aceasta directie, atat timp cat nu fortezi limita si nu lucrezi prea intens (evitand, astfel, ca temperatura corpului sa creasca prea mult).
Daca ti se pare ca exercitiile pe care le efectuezi de obicei sunt prea solicitante, discuta cu medicul sau cu antrenorul tau de fitness pentru a-ti modifica programul.


Este necesar ca si partenerul meu sa-si modifice stilul de viata?

Cu siguranta, da! Din moment ce micutul va fi al amandurora, este cat se poate de firesc si util ca viitorul tata sa fie sanatos si apt sa conceapa un bebelus sanatos! In principiu, regulile sunt cele valabile si pentru o femeie, la acestea adaugandu-se evitarea bailor fierbinti prelulgite (calitatea spermei ar putea fi deteriorata), precum si a activitatilor fizice care ar putea leza regiunea pelvina (cum ar fi ciclismul, spre exemplu).

Se spune ca sarcina si nasterea constituie, oricum, o loterie... de ce nu ai incerca, urmand regulile precedente, sa invarti roata in favoarea ta? Ii datorezi asta bebelusului, viitorului tatic si, nu in ultimul rand, tie insati!