Vrei sa promovezi? Foloseste principiul bumerangului!

Uneori, cea mai buna cale catre promovare este sa te intorci precum bumerangul la fostul tau loc de munca, cu o versiune imbunatatita a propriului eu...

Uneori, cea mai buna cale catre promovare este sa te intorci precum bumerangul la fostul tau loc de munca, cu o versiune imbunatatita a propriului eu. Si in companiile mari si in cele mici, oamenii aleg sa se reintoarca la firma de care au apartinut candva.

Acesta se numeste "principiul bumerangului", urmatorul pas logic in evolutia organizarii firmelor independente: oamenii merg mai departe parasindu-si compania la care lucreaza, castigand o bogata experienta in alta parte si reintorcandu-se la fostul angajator cu noi cunostinte, imbunatatite, despre "cum se face". Daca esti dat(a) afara, te poti intoarce din nou de unde ai plecat. Dar reintoarcerea la fostul loc de munca nu este lipsita de riscuri. Constientizand de ce ti-ai parasit fosta companie presupune multa intelepciune. Sa-ti convingi fostul angajator sa te reprimeasca presupune importante cunostinte de negociere. Sa te intorci in vechiul birou si sa faci fata persoanelor care te-ar putea considera un (o) dezertor(oare) presupune ceva mai mult decat un pic de curaj.



Inainte de a incerca sa te reintorci, trebuie mai intai sa-ti dai seama de ce ai plecat de acolo. Te-ai grabit sa accepti o oferta mai buna venita din partea altei companii sau ai fost fortat(a) sa o faci din cauza faptului ca nu reuseai sa obtii promovarea? Daca motivul este cel de-al doilea, gandeste-te de doua ori inainte sa te reintorci.

Este putin probabil ca persoanele care te-au tras inapoi candva, acum sa te impinga mai departe pe plan profesional. Chiar si atunci cand stii ca vei fi binevenit(a) inapoi, arunca o privire obiectiva si detasata asupra motivatiei pe care o ai. Indemnul de a te reintoarce s-ar putea sa fie legat mai mult de esecul suferit la noua firma la care ai lucrat.



Chiar daca ai fost un (o) excelent(a) profesionist(a) la serviciu, nu fi foarte sigur(a) ca fosta companie va avea intotdeauna un loc pentru tine. Poate ca ai plecat in termeni buni de acolo, dar nu uita: tu i-ai lasat balta. De ce ar avea ei incredere ca de data asta nu vei face la fel? Inainte de a incepe formalitatile de reapropiere, incearca o verificare amanuntita a terenului impreuna cu cineva din interior si in care te poti increde. Este recomandat sa iei legatura cu o persoana care iti poate oferi o priveliste realista referitoare la fosta companie in care ai lucrat si a carei parere conteaza pentru tine. Poate fi un mentor sau cineva care a lucrat pentru tine, suficient cat sa poti conta pe sinceritatea acestuia.



Trebuie sa te pregatesti sa treci printr-o proba de foc, asa cum orice "bumerang" ar trebui sa se astepte. Indiferent care vor fi intrebarile din timpul interviului hotarator, trebuie sa te gandesti ca in spatele acestora se afla ceva de genul: "De ce vrei sa pleci de la noul loc de munca?", "De ce ai plecat de aici?" si "Vei fi vreodata multumit(a) de ceea ce faci aici?".
Va trebui sa dovedesti ca reintoarcerea ta nu este doar o retragere, ci o avansare - pentru companie si pentru tine. Este necesar sa-ti faci un plan de afaceri gandindu-te la ceea ce ar putea sa-si doreasca angajatorul in acel moment pentru viitorul firmei. Trebuie sa distrugi orice urma de indoiala si sa arati ca ti-ai propus deja cateva teluri pentru care te-ai pragatit ani de zile sa le realizezi. Acest lucru poate sa atraga interesul angajatorului si sa-ti ofere sansa sa te intorci la vechiul serviciu si sa obtii nenumarate reusite in cea de-a doua cursa din cadrul fostei companii.

Reintoarcerea la fosta companie poate fi un pic inselatoare: mai mult ca sigur postul oferit va fi cel dinainte, iar pentru o persoana dornica de promovare, aceasta nu este tocmai o veste buna. Insa, cum lucrurile nu stau pe loc in cele mai multe companii, este posibil sa ti se atribuie responsabilitati noi care sa te conduca pe calea avansarii.



Felicitari - ai castigat calatoria de reintoarcere la fosta companie. Esti pregatit(a) "sa iei taurul de coarne" si sa contribui la o noua era de dezvoltare a firmei. Dar nu atat de repede. Inca nu ti s-a spus ca intre timp compania a mai progresat? S-ar putea sa existe noi tactici si tehnici, o strategie noua.
Care va fi strategia ta pentru a fi la curent? O modalitate de a face o proasta impresie de la inceput este sa te arunci si sa afirmi ca ai raspuns la toate problemele companiei. Pentru ca in timpul in care ai fost plecat(a) ai invatat o groaza de lucruri, acum trebuie sa astepti sa te reconectezi la situatie si sa afli ce au invatat si fostii tai colegi intre timp.



Te-ai reintors la fostul loc de munca intr-o zi de luni. Cum iti refaci legaturile cu colegii? Esti nou venit in companie si totusi vechi. Cate din cunostintele vechiului angajat le mai pui in aplicare? Cum ii vei face pe vechii colegi sa vada noutatea in tine? Chiar daca te intorci dupa doua saptamani sau dupa doi ani, unele persoane vor crede ca alergi dupa ceva anume. Ele vor dori sa afle de ce ai plecat si de ce te-ai intors si daca vei relua aceeasi poveste de zece ori, s-ar putea sa incepi sa te enervezi. Nu trebuie sa te surprinda faptul ca vei pierde mult din credibilitate in fata colegilor. Indiferent de ceea ce se va vorbi pe la spate, iti vei castiga respectul daca vei accepta ca ai facut o greseala atunci cand ai plecat.



Orice adept al "principiului bumerang" se teme de acelasi lucru - si asa si trebuie: cum vor percepe viitorii angajatori faptul ca tu te intorci la fostul loc de munca si cum vei reusi sa le demonstrezi acestora ca poti avansa in acest fel.
Trebuie sa anulezi vocile care iti spun ca persoanele ambitioase nu stau prea mult intr-o singura companie, deoarece experienta traita dupa schimbarea locului de munca va face doar sa-ti demonstreze cat de greu iti este sa te adaptezi si sa descoperi cat de multe lucruri ai putea face daca te-ai reintoarce. In timp ce era angajarii pe viata intr-o singura companie este aproape pe moarte, era atasarii de o singura companie abia a inceput. Ca aspirant la acest principiu al bumerangului trebuie sa tii seama de acest lucru si sa ramai atasat(a) de fostii angajatori.

Daca te confrunti cu o astfel de situatie si te gandesti deja la o schimbare in acest sens, citeste in articolul de saptamana viitoare problemele de care trebuie sa tii seama inainte de a lua o decizie.