Voluntariat egal experienta

Aproape la orice interviu de angajare se cere experienta, chiar si celor foarte tineri. Specialistii in resurse umane spun ca astazi, pe timp de criza, absolventilor le este din ce in ce mai greu sa obtina un loc de munca.

Aproape la orice interviu de angajare se cere experienta, chiar si celor foarte tineri. Specialistii in resurse umane spun ca astazi, pe timp de criza, absolventilor le este din ce in ce mai greu sa obtina un loc de munca. Si asta pentru ca angajatorii au acum de unde alege candidatii si ii prefera pe cei cu ceva experienta.

In aceste conditii, o solutie pentru tineri este sa previna esecul de a nu-si gasi un job dupa terminarea studiilor. Voluntariatul in timpul studentiei, spun expertii in resurse umane, va prinde tot mai mult contur, iar tinerii vor intelege ca vor avea de castigat mai tarziu.

Cantareste greu in CV

De ce sa fii voluntar, mai ales ca, de regula, nu se castiga niciun ban? “Avand in vedere ca angajatorul cere experienta atunci cand intentionezi sa te angajezi, atuul tau poate fi prezentarea activitatilor de voluntariat”, explica Mihaela Scarlat, consultant al companiei Advice Human Resources, din Capitala.
Voluntariatul poate fi si usa catre o angajare. Persoanele in folosul carora ai lucrat iti pot oferi o recomandare pe care o poti prezenta angajatorului.

 

Iti faci noi prieteni

Chiar daca nu ai niciun ban in buzunar, pe timpul voluntariatului ai parte de un castig urias: prieteni. Si asta pentru ca voluntariatul inseamna si munca, dar si buna dispozitie. “Oamenii pe care ii intalnesti iti sunt similari, impartasiti aceleasi idei si aveti acelasi scop”, argumenteaza Mihaela Scarlat.
Dezvoltarea de relatii diverse, cu oameni noi, cu backgrounduri diferite poate fi, subliniaza si Oana Mosoiu, consultant al companiei de resurse umane Ascent Group din Bucuresti, o provocare pentru dezvoltarea personala – apar schimburi de idei, de opinii, noi moduri de lucru.

 

Iti descoperi calitatile

Cu siguranta, o astfel de activitate extrascolara responsabilizeaza. Vei invata, indiferent de domeniul de activitate a organizatiei din care faci parte, sa ai rabdare, sa asculti interlocutorul. “Voluntarul poate descoperi ca are calitati de care nu era constient”, spune Mihaela Scarlat. Practic, subliniaza si Oana Mosoiu, o astfel de perioada te ajuta, “in plan personal, sa poti descoperi calitatile pe care le ai, poti intari inclinatii, aptitudini pe care le intuiai si nu le valorificai suficient”.

Specialista este de parere ca in aspectele dezvoltarii profesionale se poate vorbi despre competente ca lucrul cu tinerii, management de proiect, resurse umane, negociere, comunicare, operare calculator, secretariat.
 

Poti incepe la orice varsta!

Nu trebuie sa fii adolescenta pentru activitatile de voluntariat. Varsta, spun expertii, chiar nu conteaza aici.
“Daca pentru tineri este oportunitatea de a deschide fereastra viitorului loc de munca sau de a puncta in CV cateva reusite profesionale sub umbrela voluntariatului, pentru cei maturi reprezinta posibilitatea de a oferi ceva societatii, de a da concretete ideii de binefacere, de a pastra ritmul activitatii in perioadele in care nu ai un job”, mai spune Oana Mosoiu.