În acest context, HPDI, companie de consultanță în domeniul resurselor umane, a venit cu un concept inedit de team building, axat pe wellness – Team Wellness Time -, o premieră în România. Mai exact, dacă în trecut team building-ul era asociat, mai degrabă, cu ideea de “team drinking”, acum, într-un Team Wellness Time, angajații fac aerobic, zumba, muay-thay, învață despre nutriție, ba chiar participă la ședințe de meditație și hipnoză. Fumatul este limitat și se bea doar apă plată și sucuri naturale.
“Este mai mult decât un program destinat distracției pe durata unui weekend. Îmbinăm munca în echipă cu stilul de viață sănătos și creăm o tendință general acceptată de către participanți”, spune Alexandru Bușilă, psihoterapeut și trainer HPDI.
No drinking in team building
Studiul citat, publicat recent în revista medicală Lancet, mai arată că eliminarea stresului la locul de muncă reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire, chiar cu 36% dacă se renunță și la fumat. Mai mult, angajații care urmează un regim alimentar sănătos, practică un sport și aplică tehnici de diminuare a stresului sunt mai performanți, iar zilele de concediu medical scad semnificativ.
Companiile românești au înțeles aceste avantaje și au început să investească mai mult în activități de wellness – abonamente la fitness și aerobic sau cursuri de nutriție pentru angajați. În acest context, HPDI (Human Performance Development International) vine cu o inovație pe piața de team building din România: Team Wellness Time.
“Anul trecut am avut peste 1200 de persoane în diferite programe de teambuilding, în care am inclus cu succes diverse activități de wellness. Tocmai de aceea pot spune că moda team building-urilor cu nopți de petrecere și dimineți de mahmureală a apus. Noi ne concentrăm pe stilul de viață sănătos", mai spune Alexandru Bușilă.
În cele trei zile, participanții vor fi luați în primire de terapeuți, specialiști în nutriție, antrenori de aerobic și muay-thai, maseuri. Vor fi prezenți la work-shop-uri de gastronomie, meditație, managementul stresului, chiar și hipnoză. "Aceasta din urmă, dincolo de mitologia urbană, nu face altceva decât să ajute acea persoană să se relaxeze sau, în cel mai rău caz, să adoarmă", adaugă Bușilă.
Deșteptarea la 7.00, țigările la control!
Dar o viață sănătoasă cere și sacrificii. Într-un Team Wellness Time, se dă deșteptarea la 7.00 dimineața și este urmată de o jumătate de oră de înviorare. Fumatul este limitat – ai voie la o singură țigară, odată la două ore, într-o cameră special amenajată. În afara acestui interval, țigările se confiscă, iar camera este închisă cu cheia.
În ciuda acestor provocări, programul este bine primit de către participanți. “Se știe că omul este o ființă socială. Tocmai de aceea, va fi predispus să participe la un program de wellness cu atât mai mult cu cât și alți cunoscuți de-ai săi fac asta. Pe scurt, dacă decidem să mergem la sală sau să ne schimbăm alimentația, avem mai multe șanse de a reuși dacă prietenii sau colegii noștri fac același lucru. În plus, în acest fel, apare un element pe care îl vom avea în comun cu ceilalți. Asta înseamnă noi teme de discuții, preocupări, stil de viață”, concluzionează Alexandru Bușilă, psiholog și trainer HPDI.