Acuzatorul
Este persoana care cauta mereu un vinovat pentru ceea ce merge prost. “Modalitatea prin care ai putea sa-i faci fata este ca in prima faza sa iti accepti vinovatia, fara a adopta insa o atitudine defensiva sau agresiva. Si roaga-l sa-ti precizeze ce anume ar trebui sa faci intr-o situatie similara, pentru a nu repeta eroarea. Astfel, va fi nevoit sa admita ca unele lucruri nu au putut fi controlate”, sfatuieste specialista de la Advice Human Resources.
Hotul de merite
Acesta este prezent in aproape toate companiile. O astfel de persoana isi asuma succesele angajatilor fara sa-i pese de cat si cine a muncit pentru reusita unui proiect.
Cea mai eficienta metoda de a-i face fata este sa-i spui, verde-n fata, ca nu-ti convine ceea ce face si ca nu esti deloc multumita de acest lucru.
Exploatatorul
Este cel care iti da de lucru mai mult decat poti duce. Cea mai buna strategie pentru a-l aduce pe calea cea buna este sa-l determini sa-ti stabileasca prioritatile. “Tine pe birou o lista cu toate proiectele pe care le ai de finalizat, cu tot cu termenele-limita. Vazand aceasta lista, seful va trebui sa-ti stabileasca prioritatile”, spune Mihaela Scarlat.
Stapanul de sclavi
Nu ezita sa te cheme la munca seara, in weekend sau in timpul concediilor. Practic, se comporta ca un stapan care are la lucru mai multi “sclavi”.
“Cea mai buna metoda in cazul acestui sef este sa adopti o atitudine indirect pasiv-agresiva”, spune specialista de la Advice Human Resources.
Manipulatorul
Ii place sa se “joace” cu angajatii, sa bage zazanie si sa-i manipuleze. Se ghideaza dupa principiul “dezbina si stapaneste”. Cea mai buna strategie de a ajunge la o buna intelegere cu el este sa-i dai de inteles ca-i cunosti tacticile, fara a avea insa o atitudine acuzatoare.
Omul invizibil
Este un oportunist, o persoana care face slalom printre conflicte si care nu are curajul sa-si asume responsabilitatea unei decizii. Toate hotararile le vor lua altii, astfel incat el sa nu fie vinovat in cazul cand lucrurile nu merg bine.
“Solutia, in cazul <omului invizibil>, este sa-l determini sa-i fie mai greu sa evite conflictul decat sa-i faca fata”, spune Mihaela Scarlat.
Posteaza comentariu