Tu ai un mentor in cariera?

Un coleg, seful tau sau al unui alt departament sau, de ce nu, chiar managerul firmei la care lucrezi – toate sunt posibile exemple de persoane care pot...
Un coleg, seful tau sau al unui alt departament sau, de ce nu, chiar managerul firmei la care lucrezi – toate sunt posibile exemple de persoane care pot sa-ti fie mentori in cariera.

O astfel de persoana, spun consilierii in cariera, te indruma, te stimuleaza, te ajuta sa promovezi. Practic, mentorul iti arata, de buna voie, drumul pe care sa mergi in cariera.

A gasi un mentor poate fi insa, o adevarata provocare. Si asta pentru ca astazi putine persoane sunt dispuse sa-ti destainuie din secretele meseriei lor. Insa, sunt si situatii in care poti sa-ti alegi mentorul pe care il doresti. La unele companii, in special la cele multinationale, exista chiar programe speciale de mentorat, prin intermediul carora cei vechi in bransa ii invata pe cei nou veniti.


"Indiferent ca este vorba despre un coleg, un sef sau un prieten, acest mentor trebuie sa fie cineva pe care-l respecti si pe care il admiri, din punct de vedere profesional, si al carui succes ti-l doresti foarte tare. De regula, el ocupa postul la care visezi tu"
, explica business-coach-ul Alin Ghizasan.

Iti da informatii "din interior"

Stefania Negoita a fost foarte incantata ca inca de pe vremea cand era "junior" la firma de IT la care lucreaza a avut parte de o persoana care a sfatuit-o, i-a dat informatii "din interior" si si-a spus sincer parerea in legatura cu actiunile ei.

"Imi spunea intotdeauna ce am facut bine si ce nu.
Poate altcineva s-ar fi suparat, insa eu m-am bucurat. E adevarat ca m-am straduit sa intretin aceasta relatie de prietenie si am incurajat-o intotdeauna pe amica mea sa-mi dea feed-back. Eu ma bucuram ca este prietena mea. Pot sa spun ca am cucerit-o prin seriozitate si responsabilitate. Este mai mare ca mine cu zece ani"
, spune Stefania.

La inceput, prietena mai in varsta de la firma ii facea mereu observatii critice, iar colegii Stefaniei nu o priveau cu ochi buni. "Unii chiar m-au intrebat cum pot sa mai vorbesc cu ea dupa ce ma critica atat. Insa nicio critica nu era neintemeiata. Si tot timpul si-o argumenta. In plus, nu rata nicio ocazie sa ma laude, daca avea de ce", povesteste Stefania.


De altfel, spune si Alin Ghizasan, un mentor care isi asuma acest rol te poate impulsiona sa faci totul pentru a reusi prin forte proprii. "Te va pune in situatii in care mereu ai ceva de invatat. Practic, este ca un antrenor care vrea ca acela pe care-l pregateste sa castige. De data asta, tinta concursului consta chiar in reusita in viata profesionala", afirma specialistul.

Ingerul pazitor


Daca ai reusit sa cuceresti mentorul prin actiunile tale, cu siguranta acesta te va proteja la serviciu. Asta, fireste, daca ii sta in puteri... Insa consilierii sunt de parere ca el va face tot posibilul sa te scoata din fel de fel de incurcaturi si chiar sa ia o parte din vina asupra sa.


Pe de alta parte, nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca la orice mica problema pe care o ai vine mentorul sa te "salveze". "Daca pastrezi relatia cu aceasta persoana doar pentru ca ai un paravan dupa care te poti ascunde la nevoie, categoric aceasta isi va da deama, mai devreme sau mai tarziu, ca este folosita. Iar atunci relatia mentor - invatacel va fi terminata", atrage atentia Alin Ghizasan.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • m pe 21 Sep 2009, 07:29
    un sfat va rog

    Buna ziua ,as avea si eu nevoie de un sfat .As dorii sa stiu si eu ce abilitati ar trebui sa indeplineasca un bun vanzator ?VA MULTUMESC astept rsp pe e -mail O zi buna

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod