In ultima vreme, aceasta metoda de intervievare castiga tot mai mult teren si sunt tot mai numerosi angajatorii care folosesc interviul telefonic drept unul dintre criteriile de selectie a candidatilor.
Ulterior, in functie de felul in care a decurs discutia, vor decide care dintre acestia vor fi invitati la un interviu fata in fata.
Interviul telefonic poate constitui o provocare mult mai mare decat unul clasic, dat fiind faptul ca, pe de o parte, nu te poti pune in valoare inclusiv prin comunicare nonverbala si, pe de alta parte, trebuie sa te descurci si sa lasi o buna impresie unui om care a vorbit cu zeci de candidati inaintea ta si va continua sa faca asta si dupa ce a incheiat discutia cu tine. Cum vei reusi sa te faci "de neuitat"? Iata cateva ponturi care te-ar putea ajuta in aceasta directie.
Inainte de interviu
Asemeni interviului fata in fata, si pentru cel telefonic se va face o programare, asa incat vei sti cu exactitate cand va avea loc. Aceasta inseamna ca ai timp sa te pregatesti si sa-ti pui la punct o strategie.
- Daca poti, exerseaza in prealabil cu un prieten un asemenea interviu, mai ales daca esti la prima experienta de acest gen. Cere-i sa-ti adreseze intrebarile specifice in astfel de situatii si raspunde cu toata seriozitatea. Daca poti inregistra aceasta incercare, este si mai bine - vei putea sa te audiezi tu insati si sa-ti dai seama daca sunt aspecte pe care le-ai putea imbunatati.
- Alege o camera in care sa ai parte de liniste absoluta si verifica telefonul, sa fie in buna stare de functionare si cu bateria incarcata. Poate zambesti si ti se pare ceva banal, dar Murphy ti-ar spune ca e posibil ca un aparat sa nu functioneze exact cand ai cea mai mare nevoie de el. De ce sa nu-ti iei masuri de precautie?
- Ar fi bine sa te instalezi la birou si sa ai casti. Este foarte posibil ca in timpul interviului sa fii nevoita sa-ti iei notite. Nu uita sa ai CV-ul la indemana.
- Inainte de interviu, revezi rapid informatiile despre firma respectiva. Ar fi foarte jenant sa faci vreo confuzie in timpul discutiei.
- Pune-ti la indemana o lista cu intrebarile pe care ai vrea sa le adresezi angajatorului. Altminteri, este posibil ca, luata de val, sa nu-ti mai amintesti ce voiai sa intrebi si sa iti para rau.
In timpul interviului
- Ca si la interviul clasic, primele 30 de secunde sunt cruciale si un interviu poate fi castigat sau pierdut in acest interval de timp, care pare atat de scurt. Fii foarte atenta, deci, cum raspunzi: tonul tau trebuie sa reliefeze interes, entuziasm si incredere in sine.
- Abordeaza discutia ca si cum ar fi un interviu fata in fata. Adopta un ton formal si profesional.
- Relaxeaza-te! Respira adanc, vorbeste incet si clar.
- Incearca sa zambesti cat mai mult - desigur, adaptandu-te si contextului. Zambetul este singura expresie faciala care se poate sesiza exclusiv in tonul vocii. Cu siguranta, va fi o nota pozitiva pentru tine.
- Nu bea nimic in timpul interviului, chiar daca este posibil ca din cauza emotiilor sa iti simti gura uscata. Vei avea tot timpul sa o faci dupa aceea. De mancat sau de mestecat guma, nici nu mai vorbesc.
- In cazul in care nu trebuie sa notezi ceva, ia in considerare varianta de a vorbi stand in picioare. De multe ori, vocea suna mai bine in aceasta pozitie.
- Ti-a venit in minte o posibila intrebare? Nu-ti intrerupe interlocutorul, dar noteaz-o undeva si cand gasesti un moment propice, adreseaz-o.
- Oricui i se poate intampla ca, in timpul unei discutii telefonice, sa-i fie distrasa atentia de alte lucruri. De aceea, la intrebarile celuilalt trebuie sa raspunzi cat mai dinamic, in fraze scurte si percutante. Bineinteles, ai grija ca acestea sa nu sune precum "staccato-ul" unei mitraliere...
Daca vei proceda astfel, ai toate sansele sa faci impresie buna si sa te califici pentru etapa urmatoare: interviul fata in fata.
Posteaza comentariu