Vei încheia fiecare zi cu sentimentul că ai finalizat mai multe sarcini lucrând în intervale a câte 25 de minute, urmate de o pauză de cinci minute.
Este o tehnică populară în rândul freelancerilor care vor să-și eficientizeze munca la domiciliu, în rândul studenților care vor să învețe mai eficient și al celor care lucrează la proiecte personale pe care vor să le finalizeze mai repede.
Pomodoro este termenul italian pentru roșie (tomată). Tehnica pomodoro a fost inventată de antreprenorul și scriitorul Francesco Cirillo în timpul studenției, când folosea un cronometru în formă de roșie pentru a cronometra sesiuni de lucru a câte 25 de minute.
Aceste intervaluri au devenit cunoscute ca pomodoros, iar tehnica a primit această denumire.Cum funcționează tehnica pomodoro?
Pașii sunt simpli:
- alege sarcina
- concentrează-te
- începe
- ia o pauză scurtă
- repetă de patru ori în total
- ia o pauză lungă
Pasul 1: Alege sarcina
Ai ceva de făcut și tot amâni? Alege acel task și lucrează la el.
Pasul 2: Concentrează-te
Închide mailul, rețelele de socializare, setează telefonul pe mod silențios, închide ușa. Să înveți cum să faci față lucrurilor care îți distrag atenția este un pas esențial al acestei tehnici de lucru.
Pasul 3: Lucrează
Setează un cronometru la intervalul de 25 de minute și lucrează.
Când folosești tehnica pomodoro nu există conceptul de pauză. Continuă activitatea începută pentru tot acel timp și notează lucrurile care îți distrag atenția și la care trebuie să revii ulterior.Pasul 4: Fă o pauză scurtă, de 5 minute
Ai încheiat sesiunea de 25 de minute. Ridică-te de la birou și fă o pauză de cinci minute, eliberează-ți mintea, fă puțină mișcare sau bea apă.
Pasul 5: Repetă
Setează iar cronometrul pentru o altă sesiune de 25 de minute.
Pasul 6: Fă o pauză lungă
După cea de-a patra sesiune pomodoro (adică patru sesiuni a câte 25 de minute cu pauze între ele) ia o pauză lungă, de 20 de minute.
De ce funcționează tehnica pomodoro?
Uneori, când avem de realizat taskuri majore sau o serie de sarcini ne putem simți copleșiți, ne este dificil să începem sau să ne păstrăm motivația.
Împărțind munca în intervale scurte care sunt urmate de pauze, sarcinile devin mai ușor de gestionat. Totul se face pas cu pas și observi mai ușor rezultatele muncii tale, ceea ce te motivează să mergi mai departe.Această metodă îți antrenează creierul să se concentreze exclusiv pe ceea ce ai de făcut și să ai progrese în ciuda tuturor lucrurilor care îți pot distrage atenția. De multe ori voința nu este suficientă pentru a face un lucru, iar tehnica pomodoro îți împarte sarcina aceea imensă și istovitoare în mici victorii care te îndeamnă să continui.
Dacă îți închei fiecare zi dezamăgită de cât de puțin ai realizat, atunci trebuie să încerci această metodă pentru o productivitate mai bună.
Posteaza comentariu