Te gandesti sa renunti la concediu?

Cand toata lumea din jurul tau vorbeste despre concediu si despre plecarile spre destinatii cat mai exotice, tu esti singura care se mai gandeste la proiecte, intalniri oficiale si deadline-uri.

Sau nu. Alaturi de tine, in cladirile de birou situate chiar in vecinatatea ta, rasfatandu-ne in "briza" aerului conditionat, mai suntem atatia care am ales serviciul in locul plajei bulgaresti...

La prima vedere, o astfel de decizie nu pare cea mai buna. Cum poti avea "pofta" de munca in plin sezon estival? Cum mai poti munci cu spor dupa atatea luni de efort constant? Sunt intrebarile venite in mintea celor care se afla deja cu mana pe bagaj.

Raspunsul este simplu, daca esti constienta de motivatia care sta la baza hotararii tale. Pe deasupra, daca stii cum sa iti echilibrezi efortul cu momentele de odihna, totul pare mult mai usor...



Poate in aceasta perioada, in care ai acumulat mai multe luni consecutive de lucru, ar fi cazul sa te bucuri din plin de week-end.

Cu atat mai mult cu cat va urma o perioada la fel de aglomerata. Planifica-ti un mini-concediu de doua zile, undeva la mare sau la munte, unde te vei umple de energie pentru saptamana care va urma.

Ar fi bine sa eviti zonele aglomerate, cu multi turisti, daca tii neaparat sa te odihnesti. Oricat de greu ar fi sa gasesti o zona mai aerisita, vei vedea ca solutia se afla chiar in preajma ta. Am fost uimita zilele trecute sa gasesc o liniste demna de inceputul lunii decembrie intr-unul din parcurile bucurestene. Probabil ca multi prefera de acum litoralul sau muntii invecinati in locul parcurilor locale. Ceea ce nu poate sa fie decat un punct in plus pentru tine...

Asemenea, serile pot sa fie momentul potrivit pentru a te mai delecta dupa o zi la birou. Daca tu consideri ca te poti delecta intr-un pub aglomerat, intr-o sala de dans sau practicand un sport cu nume oriental, nu ai decat. E alegerea ta...



Cristina Pasat, general manager al agentiei de resurse umane Professional, ne-a vorbit atat despre avantajele si dezavantajele renuntarii la concediu, cat si despre eventualele solutii pentru a pastra un echilibru intre munca si odihna.


Concluzia Cristinei Pasat? "Renuntarea la concediu poate fi benefica pentru cariera, dar in viata nu exista doar cariera, exista si alte elemente, cum sunt viata personala si sanatatea, care nu trebuie complet sacrificate in favoarea carierei. Exista si alte moduri de a-ti construi o cariera de succes in afara renuntarii la concediu.[...]

Sunt momente in cariera fiecaruia in care este necesar sa facem sacrificii. Renuntarea la concediu este unul din sacrificiile pe care putem fi in situatia de a-l face, daca activitatea pe care o desfasuram implica acest lucru la un moment dat.

Ca in orice situatie, si in cazul renuntarii la concediu exista avantaje si dezavantaje. Renuntarea la concediu te poate aduce mai aproape de o promovare sau de acordarea unor responsabilitati suplimentare din partea companiei angajatoare, care are toate motivele sa te considere o persoana de baza daca ti-ai asumat un volum suplimentar de munca.

Exista si dezavantajul oboselii si al surmenajului si exista, de asemenea, si pericolul de a fi gresit interpretat gestul tau, in special de colegi, care pot considera ca te straduiesti prea mult sa atragi atentia sefului sau ca vor putea, pe viitor, apela oricand la tine pentru preluarea unor sarcini suplimentare.


Oricum, odata ce ai luat decizia, este bine sa incerci sa iti dozezi eforturile, astfel incat sa faci fata la ceea ce ti-ai propus. Una din conditiile esentiale pentru a trece cu succes de aceasta perioada este sa iti placa mult ceea ce faci. Daca munca este placuta si rezultatul te multumeste, iti va fi mult mai usor sa treci peste starea de oboseala si sa ai un tonus psihic bun. Inainte de a se face simtita in plan fizic, oboseala incepe in plan psihic.

De ajutor in acest sens este o buna dozare a eforturilor, o buna planificare a activitatii si programarea unor momente de recreere care sa te deconecteze si sa te relaxeze. Este util, de asemenea, in astfel de perioade, sa te asiguri ca alimentatia si somnul sunt in cantitati corespunzatoare si conforme unui orar regulat si ca ai sprijinul familiei sau al prietenilor.

Sfarsiturile de saptamana se pot constitui in mini-vacante in care poti programa scurte excursii sau activitati care iti fac placere.


Asigura-te totusi ca renuntarea la concediu nu iti pericliteaza sanatatea si echilibrul. Nu este benefic pentru organismul tau sa renunti la concediu mai multi ani la rand. In cazul in care consideri ca iti afecteaza activitatea, iti poti lua un concediu mai scurt, dar este recomandabil sa nu fie mai scurt de o saptamana. In acest caz, insa, va trebui sa iti iei cel putin doua concedii pe an", apreciaza Cristina Pasat.