Pune-ti la punct planul de cariera

Te intalnesti mereu cu persoane care discuta depre cariera lor, despre planurile de viitor, despre pozitia in care vor sa ajunga sau ce pasi vor sa faca pentru a ajunge in postul mult visat.
Te intalnesti mereu cu persoane care discuta depre cariera lor, despre planurile de viitor, despre pozitia in care vor sa ajunga sau ce pasi vor sa faca pentru a ajunge in postul mult visat.

Chiar si in cadrul interviurilor de selectie ti se adreseaza intrebarea "Unde te vezi peste X ani?". Enervanta intrebare, spun unii, insa, de fapt, aceasta intrebare este adresata cu scopul de a afla daca persoana in cauza si-a proiectat o anumita imagine despre cariera sa sau daca si-a construit un plan de dezvoltare a acesteia.

Insa nu cumva ar fi trebuit, inainte de a ajunge la interviu, sa ne intrebam noi insine acest lucru? Nu cumva ar trebui sa ne intrebam mereu unde vrem sa ajungem si daca acesta este drumul liber ales de noi?

Avem vise si dorinte pe care le dorim implinite, insa drumul de parcurs este greu si anevoios si, de multe ori, renuntam la ele sau amanam - poate data viitoare, poate peste doua luni...
cine stie?

Iata cativa pasi simpli pe care ii poti face atunci cand este vorba despre cariera ta:

1. Stabileste-ti un obiectiv


Sunt sigura ca, de multe ori, ti-ai dorit o anumita pereche de pantofi pentru care ai facut sacrificii si "ai strans cureaua", dar, pana la urma, tot ai platit suma aceea exorbitant de mare si te-ai bucurat de noile tale incaltari. Acelasi lucru il poti face si in ceea ce priveste cariera ta. Incearca sa iti stabilesti un obiectiv profesional raspunzand la urmatoarele intrebari:

  • care este postul pe care m-as simti implinita profesional, daca l-as ocupa?
  • peste cat timp sau cand voi ocupa acest post?
  • ce presupune postul respectiv, ca nivel de responsabilitate si decizie?
  • pot ajunge in pozitia respectiva in timpul pe care mi l-am propus?
  • se potriveste postul cu abilitatile si cunostintele mele?

2. Analizeaza-te


a) din punct de vedere profesional

Nimic nu te opreste sa iti realizezi o autoevaluare. Ai grija ca aceasta sa fie cat mai obiectiva.
Gandeste-te ca o faci numai pentru tine, astfel incat nu este cazul sa te supraevaluezi sau sa te subevaluezi... te-ai minti singura.

Daca nu esti multumita de rezultat si consideri ca autoevaluarea ta nu este tocmai conforma cu realitatea, apeleaza la evaluarea facuta de o colega sau chiar de superiorul tau direct. Explica-le faptul ca iti construiesti un plan de cariera si ca ai nevoie de o evaluare obiectiva.

b) din punct de vedere personal


Viata personala si stilul de viata iti pot influenta planul de cariera. Analizeaza foarte bine cat timp poti aloca planului tau de dezvoltare si celorlalte planuri personale.

Analizeaza ce fel de persoana esti, cat esti dispusa esti sa inveti, cat de repede inveti si cum te poti imparti intre treburile casnice, copii (daca este cazul), cumparaturi si vizionatul unui film cu prietenele. Va trebui sa faci sacrificii, dar cred ca merita pentru cariera ta.

3. Stabileste-ti sub-obiective


Pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus, trebuie sa parcurgi mai multi pasi. Fiecare pas inseamna, de fapt, un sub-obiectiv.


Nu-i minimiza importanta si stabileste-ti foarte clar in ce termen o sa il atingi. O data ce ai sarit sau ai amanat un pas, iti va fi foarte greu sa te intorci si sa o iei de la capat. In plus, pierzi timp pretios, pe care s-ar putea sa nu il mai recuperezi. Toate acestea pun in pericol atingerea obiectivului final.

4. Fii curioasa!


Cand spun acest lucru, nu ma refer la barfele de birou sau discutiile cu prietenele. Manifesta-ti curiozitatea fata de tot ceea ce este nou in profesia ta si in domeniile conexe. Invata in permanenta si fii la curent cu toate noutatile.

Nu trebuie sa fii adepta diplomelor adunate la dosar. Acestea nu fac neaparat dovada cunostintelor tale profesionale. Poti invata foarte usor acasa, in timpul liber pe care il ai, cumparandu-ti carti de specialitate, reviste sau folosind internetul. Cauta, cerceteaza, afla, invata... fii curioasa...

5. Alege-ti un model


Daca nu ai fost invatata cu un program bine planificat si organizat, iti va fi greu sa te adaptezi, astfel incat, sfatul meu este sa iti alegi un model. Acesta poate fi o persoana pe care o admiri sau apreciezi din punct de vedere profesional si care te poate ajuta atunci cand crezi ca ai ajuns la capatul puterilor.
Urmeaza-ti modelul si atunci nu te vei mai simti singura, vei avea un sprijin si vei reusi mai usor sa faci fiecare pas pe care ti l-ai propus.

La prima vedere, este un plan simplu, insa drumul de parcus este anevoios si tendinta de a renunta sau amana va aparea de mai multe ori. Iti trebuie ambitie, flexibilitate, creativitate pentru a reusi.

Oare nu tot aceiasi pasi ii facem, inconstient, si cand ne cumparam acea pereche de pantofi?...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • albert pe 4 Oct 2011, 00:58
    Plan de cariera

    Ca la orice obiectiv in viata,ca sa atingi iti trebuie un plan bine stabilit.Insa doar de personalitatea ta depinde in ce masura te tii de planurile tale stabilite.Dar planul in cariera este putin mai complex,pentru ca daca nu faci ceeace iti place vei regreta sau vei fi nevoit sa-ti schimbi cariera.

    2
    0

  • d.cristian pe 29 Mai 2008, 18:35
    Plan de carieră

    Nota 10 pentru comentariu , pasul cinci...."5"....atingel şi fi mai bun . În sfârşit cineva mai şi gîndeşte.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod