Punctualitatea se invata!

La prima vedere, ar putea parea o cerinta extrem de simplu de dus la indeplinire; nu trebuie decat sa iti organizezi bine timpul si sa-ti iei o marja de 10-15 minute
La prima vedere, ar putea parea o cerinta extrem de simplu de dus la indeplinire; nu trebuie decat sa iti organizezi bine timpul si sa-ti iei o marja de 10-15 minute, pentru eventualele situatii neprevazute. Nu pare foarte dificil; cu toate acestea insa, pentru multe persoane pare sa fie o problema cel putin spinoasa.

Despre punctualitate, se spune ca este "politetea regilor" si ar fi bine sa iei in serios expresia aceasta. Foarte multe aspecte pot depinde de cat esti de punctuala; in principal insa, este vorba despre imaginea ta si mesajul pe care-l transmiti celorlalti despre tine. Cei din jur vor ajunge, pe buna dreptate din punctul lor de vedere, la concluzia ca nu pot avea incredere in tine. Pe termen lung, acest lucru va avea impact negativ atat asupra relatiilor tale personale si profesionale, cat si asupra respectului de sine.

Paradoxal este ca de cele mai multe ori nu intarzii ca urmare a faptului ca ai fi dat dovada de neglijenta sau ca nu ti-ai fi manifestat interesul.
Cu siguranta ai auzit sintagma "Eu nu pot ajunge la timp!" si sa stii ca nu este vorba intotdeauna despre neseriozitate.

Unora le este aproape imposibil sa ajunga la timp, indiferent de importanta evenimentului sau intalnirii respective. Pornesc in ultimul moment si ajung la locul respectiv cu macar zece minute intarziere. Chiar asa, oare ce se poate face pentru a se preveni asemenea situatii?

In primul rand, fii cat se poate de onesta cu tine insati si recunoaste ca ai o problema. Este primul pas in directia cea buna, de asemenea, incearca sa te pui in postura celor care te asteapta; este cel putin nepoliticos.

De asemenea, intarzierea se reflecta si in starea ta de spirit. Persoanele care se afla in aceasta situatie devin iritate, nervoase si nelinistite. Iar dupa ce ajung, in primele minute nu mai termina cu scuzele - fapt care se poate dovedi destul de agasant. Iata asadar, sunt deja doua servicii pe care ti le vei face daca te vei obisnui sa ajungi la timp.


Daca ai reusit sa-ti gasesti motivatia de a-ti schimba stilul de viata din acest punct de vedere, ai facut un prim pas si poti trece la etapa urmatoare. Astfel, incearca sa te gandesti care sunt de fapt motivele pentru care intarzii. Daca intarzierile sunt, in general, aceleasi - cinci pana la douazeci de minute, de exemplu - este foarte posibil sa intarzii din motive pur "tehnice".

In alti termeni, pur si simplu nu iti calculezi corect intervalul de timp de care ai nevoie, situatie care se poate remedia cu usurinta. Pana cand te obisnuiesti sa estimezi de cat ai nevoie, ai putea incerca pur si simplu sa iti notezi. Ti se pare o metoda copilareasca? Este mult mai de preferat decat alternativa de a intarzia din nou.

Nu peste multa vreme, vei constata ca s-a format un reflex. Una dintre "capcane" ar putea aparea dimineata si se refera la activitatile altminteri de rutina cum ar fi dusul, imbracatul si machiajul.
Chiar ar trebui sa urmaresti, pe ceas, de cat timp ai nevoie pentru aceste activitati.

De asemenea, invata sa spui "Nu". Si aceasta cu atat mai mult, atunci cand esti deja in intarziere. "Mi-as dori foarte mult sa te ajut, dar acum chiar ma grabesc" - este o fraza simpla, clara si onesta. Poti incerca in fata oglinzii.

In alta ordine de idei, in cazul in care intarzii de fiecare data cate zece minute, explicatia este de ordin psihologic. Ajungi exact atunci cand iti doresti. Intrebarea este: de ce se intampla acest lucru?

Raspunsul ar putea fi (desi e posibil sa nu recunosti acest lucru nici in sinea ta) o urma de infantilism: nu vrei sa faci asa cum asteapta ceilalti de la tine. O alta explicatie ar fi ca, independent de vointa ta, iti doresti sa ai parte de adrenalina, cum se spune; tensiunea de a fi in intarziere te stimuleaza. Ar trebui sa reflectezi asupra acestor aspecte si sa incerci sa faci un mic test: straduieste-te ca intr-o zi sa ajungi la timp acolo unde este nevoie de tine.
Acest lucru iti afecteaza in vreun fel randamentul?

O alta idee ar fi ca, la intervalul de timp de care ai nevoie, sa mai adaugi, cu de la tine putere, zece minute. Acest lucru ar trebui sa excluda factorul imprevizibil. Deloc in ultimul rand, renunta la atitudinea gen "Numai sa mai fac asta si gata". Este exact tipul de comportament al celor care sunt vesnic in intarziere si intr-o stare de agitatie continua. Daca iti doresti cu adevarat sa ajungi la timp, renunta la aceasta ultima activitate.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lilserge pe 11 Iun 2012, 20:45
    e kak 50/50

    nu cred ca da ceva in cap nenconvintional!

    1
    0

  • Sylviu pe 5 Dec 2011, 08:28
    e buna

    daca nu voi lua zece cu ea va dau in judecata si dau un vot in minus!!!

    1
    0

  • alexandra...... pe 9 Oct 2010, 16:46
    ----

    ma da ie din codul bunelor maniere ?????

    1
    0

  • caty pe 22 Mar 2010, 08:57
    punctulalitatea se invata

    cred ca o sa iau o nota buna:-*:-*:-*:-*

    1
    0

  • giada pe 12 Ian 2009, 10:25
    -

    nu cred ca e prea bun dar merge:*:*:*:*:*:-h:-h

    1
    0

  • dyana pe 31 Oct 2008, 08:11
    e mijtooo

    cu acasta lucrare voi lua un 10....

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod