Ideea este atractiva. Ne atrage posibilitatea de a cunoaste o cultura diferita, de a ne familiariza cu o limba straina, de a calatori, de a castiga mult mai multi bani decat in Romania! Insa, decizia de a lucra in strainatate nu inseamna neaparat ca o sa si ajungem la faptul implinit. Factorii implicati sunt complecsi si de multe ori, necunoscuti majoritatii dintre noi. Aplicarea pentru un job din cadrul unei firme straine este conditionata in primul rand de regulile de migrare a fortei de munca stabilite de statele implicate.
Daca esti deja hotarata, ai pus in balanta avantajele si dezavantajele lucrului in strainatate, nu iti ramane decat sa urmaresti programele prin care se trimite forta de munca in strainatate. In ultima instanta, sau chiar prima - depinde cat de mult vrei sa faci parte din "visul american" - poti aplica la Loteria Vizelor pentru SUA!
Daca ai de gand sa urmezi o profesie in strainatate, atunci un prim pas este inscrierea ta la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Familiale sau in baza de date a celor peste 700 de agenti privati de mediere a fortei de munca in strainatate inscrisi la Inspectoratul Teritorial de Munca. Daca pentru serviciile de mediere oferite, OMFM nu solicita comision, cheltuielile fiind suportate din bugetul statului, agentii privati au dreptul legal de a solicita un tarif egal cu cheltuielile lor pentru trimiterea ta in tara respectiva. Insa, legea prevede ca acesti agenti de mediere nu pot solicita un comision dublu: daca angajatorul strain a platit deja un comision, atunci tu, ca solicitant de loc de munca, vei fi exclus de la plata. Asteapta-te totusi sa platesti o taxa de inscriere care poate sa urce pana la 1 000 RON.
In cautarea unui loc de munca in strainatate fii atenta sa iei in considerarea toate aspectele legale. Sunt situatii in care, potrivit acordului intre tari, medierea fortei de munca nu poate fi realizata decat de organizatii ale statului si in nici un caz de agenti privati. Acesta este si cazul Spaniei. Singura organizatie care poate trimite in Spania lucratori sezonieri, permanenti, stagiari sau detasati este Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
In cazul in care intentionezi sa lucrezi in Franta, nu trebuie sa ai mai mult de 35 de ani. Legea prevede ca toti cetatenii cu varsta care isi incep activitatea profesionala sau sunt deja angajati in viata profesionala au dreptul sa lucreze pentru o perioada de maxim 18 luni in cadrul firmelor franceze din sistemul sanitar, industrial, economic, social sau tehnologic.
Aceste persoane, numite in baza acordului dintre cele doua state, "stagiari", trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
sa cunoasca limba franceza;
sa aiba intre 18 si 35 de ani;
sa detina o diploma de certificare a competentelor profesionale in domeniul in care vor lucra/ sa aiba experienta profesionala dovedita in domeniu.
Daca esti casatorita, nu te astepta ca familia ta sa poata veni in Franta, pe baza procedeului de rentregire familiala. Acordul semnat de cele doua state nu prevede acest lucru si nici posibilitatea ca sotul/sotia stagiarului sa poata sa lucreze pe perioada sederii tale.
Dintre statele europene, Romania mai are acorduri bilaterale semnate cu Ungaria, Luxemburg si Germania. In restul tarilor din Uniunea Europeana, accesul romanilor pe piata fortei de munca este restrictionat. In ciuda mult vehiculatei deschideri a pietei fortei de munca europene dupa integrarea Romaniei, acest lucru nu se va intampla. In primii doi ani de la posibila integrarea a tarii noastre in UE, statele membre vor decide cat de "libera" va fi circulatia fortei de munca din Romania pe baza acordurilor bilaterale. Dupa aceasta perioada se va face inca o reevaluare care va aduce fie libera circulatie, fara necesitatea unui permis de munca, fie continuarea restrictionarii pentru inca trei ani.
Cum imi echivalez diplomele?
Pentru ca diplomele tale sa fie recunoscute pe piata muncii din strainatate, trebuie sa fie semnate de Inspectoratele Scolare judetene. Vizarea de Inspectorate se va face in urma depunerii unei cereri in care vei trece tara de destinatie. Inspectoratele nu vizeaza decat actele de studii eliberate de unitatile de invatamant acreditate.
In functie de tara de destinatie, diploma ta va mai fi stampilata de Prefectura judetului sau supralegalizata de Ministerul Afacerilor Externe. Apostilarea la prefectura judetului se va face in cazul in care tara de destinatie este membru al Conventiei privind Apostila de la Haga. Daca nu, te vei adresa Ministerului Afacerilor Externe.
La Prefectura Judetului te vei putea informa atat despre tarile membre Conventiei, cat si cu privire la tarile care nu solicita echivalarea diplomelor.
Cea mai simpla metoda de a lucra in strainatate este aceea de a obtine o bursa de la facultate: pe deviza inveti si muncesti in strainatate! Dar despre bursieri si despre integrarea lor pe piata fortei de munca din strainatate, mai multe saptamana viitoare.
Comentarii (3)
problema mea este urmatoarea ,daca ma poate ajuta cu un sfat ,doresc sa lucrez in FRANTA ca asistent medical ,mi-am depus actele la ministerul sanatatii iar acestia mi-au eliberat o RECOMANDARE ,nu certificat de conformitate asa cum cere ministerul sanatatii din FRANTA ,CE POT FACE EU IN SITUATIA ASTA ?motivul pt care nu mi-au dat certificatul de conf este acela ca eu am terminat scoala postliceala in 2000 iar noi pe atunci nu eram in UE.UNDE MA POT ADRESA PENTRU CERTIFICAT DE CONF ,,MULTUMESC !
As vrea sa aduc in discutie cazul asistentilor medicali care au absolvit liceul sanitar si apoi au urmat cursurile de echivalare organizate de catre scolile postliceale sanitare obtinind la absolvire ATESTATE;Sint oameni care au activat in sistemul sanitar din Romania poate zeci de ani si carora peste hotare nu le este nimic recunoscut.Aici vine insa partea hilara.Aceste atestate nu sunt recunoscute deoarece la incheierea acordurilor internationale pentru recunoasterea diplomelor oficialii romani au uitat sa mentioneze si aceste diplome.Va intreb acum daca diplomele de scoala postliceala sunt recunoscute cele de ecivalare a celor cu scoala postliceala de ce nu pot fi recunoscute?
As vrea sa aduc in discutie cazul asistentilor medicali care au absolvit liceul sanitar si apoi au urmat cursurile de echivalare organizate de catre scolile postliceale sanitare obtinind la absolvire ATESTATE;Sint oameni care au activat in sistemul sanitar din Romania poate zeci de ani si carora peste hotare nu le este nimic recunoscut.Aici vine insa partea hilara.Aceste atestate nu sunt recunoscute deoarece la incheierea acordurilor internationale pentru recunoasterea diplomelor oficialii romani au uitat sa mentioneze si aceste diplome.Va intreb acum daca diplomele de scoala postliceala sunt recunoscute cele de ecivalare a celor cu scoala postliceala de ce nu pot fi recunoscute?
Posteaza comentariu