Lupta cu timiditatea de la interviu!

Ti-ai trimis CV-ul, ai fost selectata din sutele de candidate, iar acum trebuie sa mergi la interviul de angajare. Te pregatesti temeinic, ai lectiile facute, dar iata ca fata in fata cu cel care iti adreseaza intrebarile incepi sa te balbai, nu-ti gasesti cuvintele, transpiri si te inrosesti. Ba, mai mult, ai si un nod in gat, iar picioarele par sa-ti tremure!

Ti-ai trimis CV-ul, ai fost selectata din sutele de candidate, iar acum trebuie sa mergi la interviul de angajare.

Te pregatesti temeinic, ai lectiile facute, dar iata ca fata in fata cu cel care iti adreseaza intrebarile incepi sa te balbai, nu-ti gasesti cuvintele, transpiri si te inrosesti.

Ba, mai mult, ai si un nod in gat, iar picioarele par sa-ti tremure! Timiditatea ta iese la iveala si, practic, iti distruge sansa de a obtine slujba pe care ti-o doresti. Ce e de facut?

Recunoaste: "Am emotii!"


Experta in limbaj nonverbal Mihaela Stroe, general manager la compania Acta Nonverbal, spune ca exista solutii si pentru persoanele timide. Inainte de toate, insa, trebuie sa accepti faptul ca s-ar putea sa ai o problema cu emotiile.

Poti chiar sa-i spui intervievatorului ca ai emotii.

In fond, este un sentiment normal. "Iar recunoasterea timiditatii poate fi chiar un mod de a sparge gheata si a mai scadea din tensiunea care nu-ti da pace", spune experta Mihaela Stroe.

Si psihologul Irene Arnautu subliniaza ca este important sa-ti asumi timiditatea, sa o transformi chiar intr-un atu. "De multe ori, persoanele timide au un farmec aparte. Si uneori sunt mai competente.

Depinde insa despre ce job este vorba. Categoric, la un loc de munca unde se lucreaza cu publicul, timizii nu fac fata. Insa un creativ excelent, de exemplu din publicitate, ar putea fi, fara niciun fel de problema, un timid", spune Irene Arnautu.

Pregateste-te mai bine!


Odata trecuta etapa constientizarii, trebuie sa te pregatesti pentru interviu mult mai bine. Practic, trebuie sa fii de nota 10 atunci cand ai plecat de acasa, astfel incat la interviu sa reusesti sa fii macar de nota opt.

Pentru asta, spune Mihaela Stroe, trebuie sa cauti informatii despre companie si despre jobul pentru care sustii interviul. "Acest lucru iti va intari increderea in tine si nu vei mai ezita in fata recrutorului", argumenteaza specialista.

Pe masura ce raspunsurile tale vor "curge", increderea in tine va creste si vei dovedi ca esti competenta. Iar un specialist in resurse umane bun va vedea dincolo de emotiile tale.

"Evident, exista si situatii in care cei cu tupeu reusesc sa treaca de interviu si sa cucereasca recrutorul, chiar daca sunt mult mai slabi pregatiti decat acei candidati cu prea mult bun simt", mai spune Irene Arnautu.

Psihologul precizeaza insa ca persoanele cu tupeu, care reusesc sa "pacaleasca" angajatorul, se mint, de fapt, pe ele.

"Reusita lor este, de regula, de scurta durata. Destul de devreme, recrutorul va intelege ca nu a facut alegerea potrivita si va renunta la ele", atrage atentia Irene Arnautu.

De fapt, unde e problema?


Chiar daca ai ratat mai multe interviuri din cauza emotiilor, nu trebuie sa abandonezi cursa pentru o slujba mai buna. Psihoterapeutii spun ca este indicat sa identifici cauzele care duc la aceste stari emotive. In fond, ce te deranjeaza? Faptul ca esti in fata unui angajator? Sau ca nu vei fi capabila sa faci fata cerintelor postului?

O autoanaliza serioasa va scoate la iveala punctele slabe. Trebuie lucrat foarte mult la cresterea stimei de sine. Asta se poate face prin apelarea la un coach personal, consilier in cariera, psiholog, sau chiar la un prieten apropiat.

Important este sa vorbesti cu cineva despre starea emotionala, pentru a intelege ce anume o declanseaza.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gica pe 29 Mar 2009, 20:08
    poveste

    eu ma inrosesc, transpir. si altii, incompetenti, trec! si mai si raman! e plina tara de incompententi!

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod