Cand esti la birou ziua ti se pare atat de lunga incat crezi ca petreci la birou 48 de ore si nu 8 sau 10. Totusi, realitatea e alta: ziua ta de lucru nu e nici mai mare nici mai mica decat a oricarui alt coleg. Afla cum poti supravietui si cum iti poti indeplini sarcinile fara insa a te epuiza si a fi foarte obosita la sfarsitul zilei. Iata programul tau ora cu ora:
Intre 6.00 si 8.00
Sport
In acest interval corpul secreta un nivel maxim de cortisol, hormon al stresului. Aceasta secretie favorizeaza producerea zaharului, indispensabil bunei functionari a creierului, a muschilor si a inimii. Pe scurt, esti in plina forma. In Stalele Unite oamenii se trezesc foarte dimineata pentru a face sport inainte de a pleca la birou. Inspira-te de la ei dar alege o activitate fizica cu efort moderat pentru a evita febra musculara intreaga zi.
Intervalul 9-11
Munca intelectuala intensa
Hormonii tiroidieni care accelereaza metabolismul sunt la punctul maxim iar capacitatile de concentrare si performantele intelectuale sunt si ele la cea mai mare inaltime.
Ora 11
Pauza
Temperatura corpului scade si vigilenta se diminueaza. Din contra, cand temperatura corpului scade, organismul se pregateste pentru o activitate in care se implica activ. Profita de acest moment si ia o pauza. Valorific-o pentru a-ti stabili unele intalniri. Dar ai grija sa nu fie vorba de ceva prea serios pentru ca astfel pauza nu va mai fi pauza. Bea o cafeluta si stai de vorba cu colegii: cofeina stimuleaza activitatea cerebrala. Daca nu ai luat inca micul dejun sau ai mancat frugal, e momentul pentru o gustare: un mar sau o salata. Astfel iti astamperi foamea si eviti sa mananci prea mult la pranz.
Ora 12
Dosarele importante
Iar trebuie sa muncesti! Gata cu pauza! Pana la pranz concentreaza-te pe lucrurile importante care nu mai pot fi amanate si trebuie rezolvate in ziua respectiva. Melatonina, hormon al somnului, are un nivel scazut si organismul este iarasi vigilent. Dedica-te sarcinilor dificile: incheie un contract de vanzare, fa un raport, negociaza un pret, scapa de un contract dificil.
Ora 13
Pranzul
Stomacul te chinuie si isi cere drepturile. Este semnul sa organismul are nevoie de un aport energetic. Pranzul ii furnizeaza 45% din caloriile accumulate pe parcursul unei zile. Fara aceasta masa, iar fi foarte greu sa reziste si sa aiba performante. Evita grasimile, mancarurile cu sos si fripturile care iti cad greu la stomac. Iesi, daca ai posibilitatea, o jumatate de ora si manca in aer liber. O terasa este locul de care ai acum nevoie. Lipsa contactului cu exteriorul antreneaza o dereglare a ceasului tau biologic.
Ora 14
Sedina sau… siesta
Vigilenta ta scade pentru ca nivelul cortisolului este in scadere. Daca poti ia-ti o pauza de somn fara complexe, doar 20 de minute. Ele corespund unei cresteri a eficientei cu 20%. Inchide pur si simplu ochii pentru a indeparta orice stimul vizual si a te odihni. Este si momentul bun sa organizezi o sedinta. Oamenii sunt dupa pranz mai relaxati si mai bine dispusi. Poti aborda subiecte sensibile fara a isca conflicte.
Ora 16
Cercetari
Memoria pe termen lung, cea care stocheaza informatiile, functioneaza la cote maxime. Profita pentru a-ti pregati prezentarea pentru urmatorul client, sau argumentele pentru un nou proiect. Vei retine fara dificultate ideile importante. Structureaza dosarele importante, informeza-te despre ceea ce te intereseaza, citeste presa si cauta pe Internet.
Ora 17
Discutii animate
Este iarasi o ora in care vigilenta si performantele fizice sunt la un nivel bun. El se va pastra pana la ora 20.00. Este un moment foarte bun sa te intorci acasa. ESti pregatit sa invingi lumea exterioara, caldura, aglomeratia si transportul in comun sau ambuteiajele la volanul masinii personale. Daca esti inca la birou profita de timp si pregateste-ti dosarele pentru maine.