O alta optiune destul de accesibila consta in angajarea pe aceeasi pozitie, dar intr-un alt domeniu. Folosind tot exemplul precedent, asistentul va parasi compania de asigurari pentru a se angaja la o institutie de presa, scopul sau pe termen lung fiind acela de a ajunge jurnalist.
Iata, avem deci de-a face cu o reprezentare a cunoscutului proverb chinez: "Orice mare calatorie incepe cu primul pas".
Aceasta ultima varianta poate ca dureaza ceva mai mult timp, dar sansele de reusita sunt incomparabil mai mari decat in celelalte situatii.
Pe de alta parte, daca intr-adevar esti determinata sa operezi o miscare radicala intr-un singur si urias pas, fii pregatita. Va fi mult mai greu, mai ales daca ai activat multi ani in domeniul pe care tocmai te pregatesti sa-l parasesti. Cert este insa ca nu e imposibil, iar daca vei reusi, se poate spune ca nimic nu-ti mai sta in cale din punct de vedere profesional.
Activitatea de voluntariat reprezinta, in general, o optiune valabila in mai toate domeniile de activitate (am exclus ipoteza ca, fiind inginer, vrei sa devii neurochirurg). Cum spuneam deci, voluntariatul constituie o varianta buna pentru a dobandi cunostinte si experienta in ramura respectiva, ceea ce-ti va fi de folos la eventualul interviu de angajare.
Ar fi indicat sa incerci acest lucru chiar daca tu nu urmaresti sa lucrezi intr-o asemenea organizatie. Scopul in sine - dobandirea de abilitati si cresterea credibilitatii superiorilor din bransa - ar trebui sa fie o motivatie suficienta.
Un alt mijloc prin care poti obtine experienta este de a lucra pe un post temporar - de exemplu, inlocuiesti un angajat permanent care a obtinut o bursa de cateva luni in strainatate sau pe o angajata care a plecat in concediu de maternitate.
In general, daca nu este vorba despre un post de mare raspundere, ar trebui sa reusesti. Desigur, cu "pretul" demisiei de la fostul loc de munca, fapt care sporeste riscul. Dar nu cred ca ar trebui sa-ti spun despre asta; din moment ce ai decis sa faci o asemenea schimbare in cariera, este evident ca iti plac provocarile si ca nu eziti sa ti le asumi.
In cazul in care reprofilarea profesionala spre care tinzi implica si intoarcerea la scoala, iti sugerez sa optezi pentru un program gen internship. Este un alt excelent mijloc de a te familiariza cu domeniul respectiv si de a castiga experienta.
Inainte de a te apuca efectiv de treaba, asigura-te ca superiorul iti va da, la sfarsitul perioadei de lucru, o recomandare scrisa. Pentru tine, aceasta va functiona ca un fel de asigurare in alb.
Ultima - dar cu siguranta, printre cele mai eficiente - metode la care poti recurge pentru a te reprofila consta in a-ti lua un al doilea serviciu, in aria respectiva si in regim part-time.
Avantajul este ca-ti poti pastra actualul serviciu, pana cand vei fi pregatita sa lucrezi in noul domeniu; afara de asta, in cazul in care nu reusesti sa obtii un post full-time, nu ai pierdut, in fond, nimic. Dimpotriva, ai castigat o experienta valoroasa.
Comentarii (1)
am vrut o schimbare. si in orasul mic in care locuiam nu vedeam prea multe posibilitati. asa ca am decis sa ma mut intr-un oras mai mare. am vrut sa ma angajez initial pe un post similar, sau din aceeasi clasa (am fost inspector verificator in asigurari si doream angajare ca asistent manager) si mi s-a oferit un post de director de vanzari. asa ca am riscat. am semnat contractul si urmeaza sa incep in 2 saptamani. tineti-mi pumnii.
Posteaza comentariu