Exista sute de carti care isi propun sa prezinte din toate punctele de vedere modul de formulare a unei scrisori de intentie si, cu toate acestea, un candidat la un job, odata aflat in fata foii de hartie, intampina greutati in redactarea ei.
Oricat de informat ai fi asupra formei scrisorii de intentie, raman intotdeaua mici dileme nesolutionate care ne tin in fata foii goale minute bune. Ce elemente atrag atentia angajatorului? Ce este bine sa evitam in scrisoarea de intentie si ce este recomandabil sa punctam?
Sunt intrebari carora le-am gasit un raspuns cu ajutorul Magdei Manea, Researcher in cadrul AIMS Human Capital Romania.
"Scrisoarea de intentie este o prezentare personala care insoteste CV-ul, scopul ei fiind de a creste valoarea acestuia. Ea reprezinta ocazia de a convinge potentialul angajator, alaturi de informatiile din CV, ca esti persoana potrivita pentru job, de aceea modul in care prezinti experienta pe care ai acumulat-o si abilitatile tale, in relatie cu cerintele postului, este foarte important si cantareste in decizia angajatorului de a te invita la o discutie", apreciaza Magda Manea.
Scrisoarea de intentie iti ofera posibilitatea, mai mult decat CV-ul, de a-ti pune in valoarea aptitudinile care fac din tine candidatul ideal pentru postul pentru care ai aplicat. Subliniaza-ti calitatile, insa nu transforma scrisoarea de intentie intr-un mijloc de elogiere a propriei personalitati!
Pe cat posibil, afla numele reprezentantului companiei, pentru a-i adresa acestuia scrisoarea. Daca nu este posibil, atunci scrisoarea trebuie trimisa in atentia Departamentului de Resurse Umane.
Magda Manea subliniaza ca "scrisoarea trebuie sa fie personalizata, specifica pentru jobul pentru care aplici, sa contina numele companiei si pozitia pentru care trimiti aplicatia, si, daca este cunoscut, numele persoanei care se ocupa de recrutarea acestei pozitii.
In felul acesta poti confirma interesul tau, dovedind ca nu este doar o aplicatie din lunga lista de anunturi la care ti-ai propus sa raspunzi, sau poate chiar este altcineva care iti trimite CV-urile".
Sa fie acesta doar un simplu detaliu care trecut cu vederea nu poate diminua sansele de angajare? Magda Manea este de alta parere: "Aceasta forma de manifestare a interesului sau dezinteresul evident in situatia in care scrisoarea de intentie nu este personalizata poate cantari destul de mult in decizia de a invita un candidat pentru interviu".
In fuga noastra dupa posturi mai bune, neglijam un aspect important: succesul unei scrisori consta chiar in capacitatea de a surpinde calitatile noastre strict asociate postului pentru care candidam. Astfel ca "o greseala frecventa, pe langa nepersonalizarea scrisorii, este reluarea CV-ului, doar sub forma unui rezumat al acestuia si fara a argumenta de ce si cum anumite competente dobandite deja pot confirma sansele de a repeta performanta anterioara in jobul care este publicat", considera Magda.
"Atunci cand aplici pentru un job specific - un anunt in ziar, un anunt postat pe site-ul unei companii - este recomandat sa trimiti si o scrisoare de intentie, pentru a te pune in valoare in relatie cu profilul cautat de angajator. Este de preferat o scrisoarea personalizata, si nu una generala, model, preluata de pe Internet sau din cartile de profil, pentru a nu genera angajatorului o lipsa de interes real din partea candidatului.
In plus, in acest tip de scrisoare personalizata poti expune argumentele care te recomanda pentru postul respectiv, argumente pe care numai tu le poti cunoaste cel mai bine, nu te poti astepta ca un potential angajator sa intuiasca toate tipurile de proiecte in care ai fost implicat in cadrul joburilor anterioare sau a celui prezent si care te-ar putea recomanda pentru postul respectiv, mai ales in situatia in care aceasta potrivire nu este evidenta din titlurile posturilor detinute anterior".
Ca si CV-ul, scrisoarea de intentie, prin continut si modul in care este structurata, ofera angajatorului o imagine asupra candidatului. Din cuvintele folosite in redactarea scrisorii, angajatorul isi va da seama daca jobul prezinta cu adevarat interes pentru tine sau ai aplicat doar in urma unui impuls de moment. Astfel, in functie de modul in care ai stiut sa te prezinti intr-o lumina favorabila - si totusi reala - vei fi sau nu solicitata pentru un interviu.
"Informatiile continute in scrisoarea de intentie si modul in care este conceputa ajuta la crearea unei imagini a candidatului si a interesului lui pentru jobul pentru care aplica, in aceeasi masura in care un CV bine structurat si in care este usor sa identifici realizarile poate mari sansele de a avea un interviu.
Scrisoarea de intentie, CV-ul bine structurat, precum si scrisoarea de multumire dupa un interviu fac parte din instrumentele unui profesionist care se respecta atat pe sine dar si pe cel in atentia caruia transmite aplicatia sa. Este o dovada in plus ca abordarea in cautarea unui nou job este una profesionista si matura, responsabila si bine planificata!", incheie Magda Manea, Researcher in cadrul AIMS Human Capital Romania.