In plina criza economica, a refuza un post, ar spune unii, echivaleaza cel putin cu un moft.
In plina criza economica, a refuza un post, ar spune unii, echivaleaza cel putin cu un moft. Mai ales daca nu ai unul. Insa expertii in resurse umane sunt de parere ca nu toate joburile propuse trebuie acceptate, chiar daca banii de pe card se subtiaza din ce in ce mai tare. Ei considera ca este indicat sa spui “da” unei propuneri doar cand esti sigura ca ceea ce ti se ofera este macar apropiat de ce-ti doresti si de ce ti-ar placea sa faci, in cariera.
In caz contrar, mai bine declini oferta, insa cu maxima prudenta si decenta. Mihaela Lefter, specialist in resurse umane la compania Skill Team Consulting din Bucuresti, spune ca sunt doua modalitati prin care poti face acest lucru: verbal sau printr-o scrisoare.
Prima metoda are avantajul de a fi foarte rapida, insa cea de a doua varianta este considerata a fi mai profesionista.
Insa, indiferent de modul in care alegi sa refuzi, foarte important este sa anunti angajatorul, nicidecum sa-l lasi sa inteleaga faptul ca nu esti interesata. Trecerea timpului si lipsa oricarui semn de viata din partea ta nu vor da deloc bine in ochii celui care te-a ales ca fiind cea mai potrivita pentru postul pe care-l are la dispozitie.
Refuzarea unui job: Diplomatia iti va folosi in viitor
Nu te baza pe faptul ca acum ai o slujba solida sau ca ai, cat de cat, un venit din care-ti asiguri existenta si care-ti permite sa-i spui “nu” angajatorului. Cel mai bine, in cazul in care esti decisa pentru un refuz, este sa adopti o atitudine politicoasa si diplomata.
“Nu intrerupe definitiv relatia cu angajatorul, pastreaza-l in reteaua ta de networking. In viitor pot aparea oportunitati de joburi mult mai atractive, chiar de la acest angajator. Ofera intervievatorului sau angajatorului un feedback pozitiv referitor la procesul de recrutare si companie. Lasa o impresia placuta, chiar daca nu vei colabora cu respectiva companie”, recomanda Mihaela Lefter.
Cum sa refuzi un job - Fara amanunte
Sa spunem ca oferta nu ti s-a parut atractiva din cauza pachetului salarial prea putin consistent sau pentru ca seful cu care ar urma sa lucrezi nu-ti place. Indiferent de motivul refuzului tau, cel mai indicat este sa-l tii pentru tine si sa oferi o explicatie generala: nu esti interesata, pentru moment, insa vei avea in vedere, in viitor, respectivul angajator.
“Cel mai eficient refuz este cel mai putin complicat. Prin urmare, nu oferi detalii amanuntite si nu vorbi mult despre pozitia si compania la care ai decis sa mergi in defavoarea alteia”, mai spune specialistul Mihaela Lefter.
"Multumesc" redeschide usa
Nu se stie niciodata cand vei avea nevoie de o relatie buna cu cel pe care l-ai refuzat. De aceea sunt recomandate politetea si diplomatia. Nu fii aroganta, nu rade zeflemitor si nu spune “in niciun caz nu vin la voi”. Mai bine multumeste intervievatorului pentru intalnire si pentru oportunitatea oferita. In felul asta, lasi loc de buna ziua si, cine stie, daca te razgandesti, usa angajatorului se poate redeschide larg.