Cine n-ar vrea sa se inteleaga minunat cu superiorul astfel incat zilele la locul de munca sa fie o placere? Expertii in limbaj nonverbal, in persusiune si manipulare spun ca totul este posibil, mai ales daca incerci sa respecti cateva reguli de baza.
Poti incepe influentarea sefului folosindu-te de limbajul trupului. In primul rand, fa tot posibilul ca, nonverbal, sa dovedesti sefului ca el este aliatul tau, nu inamicul..., spune Mihaela Stroe, specialista in limbaj nonverbal. "Adica fii zambitoare, priveste-l in ochi, respecta-i spatiul intim, apleaca-ti corpul catre el cand vorbesti, insa nu provocator", explica aceasta.
Canalul de comunicare preferat
Observa comportamentul sefului fata de alte persoane si fa o "diagnoza" a acestuia. Nu e greu. Practic, trebuie sa intelegi care este stilul sau de comunicare preferat (de exemplu vizual sau auditiv). Daca vei descoperi acest lucru, apoi iti va fi foarte usor sa-i transmiti informatii pe "canalul sau preferat". De exemplu, daca seful te intreaba des "ai auzit?" atunci cu siguranta el este un tip auditiv si trebuie sa-i transmiti informatiile dorite cu precadere auditiv.
Trebuie sa-i spui "am auzit ca", sa-i vorbesti foarte mult, eventual sa-i lasi inregistrari, CD-uri, cu informatiile pe care vrei ca el sa le afle mai repede. Daca el utilizeaza des sintagma "am vazut ca", atunci este indicat sa ii arati cat mai multe din ceea ce vrei ca el sa vada si sa inteleaga. O macheta, un proiect ori un desen te vor putea scoate din incurcatura in cazul in care ai un sef "vizual".
Tehnica oglinzii
La aceasta categorie, Mihaela Stroia iti recomanda sa inveti sa realizezi un raport la nivel nonverbal cu seful. De exemplu, daca acesta isi impreuneaza mainile in forma de coif, fa si tu la fel. Daca are palmele deschise, imita-l! Daca se apleaca usor catre tine, apleaca-te si tu. "Practic, trebuie sa inveti sa comunici in oglinda. Aceasta tehnica il va face sa se simta in largul sau si astfel veti avea o comunicare care va fi in beneficiul tau", este de parere Mihaela Stroe.
Prietenul prietenilor bossului
Din punct de vedere verbal, expertul in persuasiune si manipulare Andy Szekely sugereaza oricarui angajat sa-si abordeze contextual seful. "Adica sa se tina cont de 'cine cunoaste pe cine si... cat de bine'. Pe termen lung, este o strategie excelenta sa devii prietenul prietenilor sefului tau. Sau cel putin apropiatul lor. Beneficiul? La nevoie, vei dobandi statutul de protejat in mintea sefului tau", explica Andy Szekely.
El subliniaza faptul ca principiul expunerii din persuasiune spune ca vei fi valorizata de sef direct proportional cu frecventa cu care aude de tine. Si cel mai bine ar fi sa auda indirect... de la colaboratorii vostri.