Cum iti pastrezi serviciul in perioada de criza economica?

Tinand cont de faptul ca tot mai multe companii sunt afectate de criza si in presa apar tot mai frecvent articole care anunta un nou val de disponibilizari, este normal sa te preocupe siguranta locului de munca.
Tinand cont de faptul ca tot mai multe companii sunt afectate de criza si in presa apar tot mai frecvent articole care anunta un nou val de disponibilizari, nu este de mirare daca te preocupa siguranta locului de munca. Aceasta, chiar daca totul pare sa fie in regula si firma nu intampina dificultati. Insa cine poate sti ce va aduce ziua de maine?...

Reflectand la acest aspect, este firesc sa te intrebi cum iti poti consolida pozitia si imbunatati performantele. In context, unul dintre cele mai importante aspecte este sa demonstrezi ca esti preocupata de situatia companiei si ca esti dispusa la unele sacrificii, pentru a evita aparitia unor probleme. Astfel, site-ul entrepreneurs.about.com te sfatuieste sa nu faci nazuri daca se va pune problema sa nu mai primesti prime si bonusuri o perioada, spre exemplu.


De asemenea, te-ai putea gandi la cateva idei de reducere a costurilor si sa avansezi propuneri in acest sens. In cazul in care va fi nevoie, nu ezita sa faci ore suplimentare si nu face din acest lucru un act de eroism.

De aceeasi parere este si Andreea Dumitrache, PR specialist Petrom. Totodata ea subliniaza faptul ca, poate mai mult ca oricand, acum ar trebui sa te implici si sa te straduiesti sa-ti rezolvi cat mai repede sarcinile de rutina. "In felul acesta, vei avea mai mult timp la dispozitie pentru a avea tot felul de initiative constructive, menite sa te ajute sa devii indispensabila.", considera Andreea Dumitrache.

Nu te baza pe faptul ca lucrezi de multa vreme in compania respectiva si ca sefii stiu foarte bine de ce esti in stare si cat de valoroasa este contributia ta, in general.
In vremuri de criza, multe lucruri se pot schimba... si nu mai conteaza atat de mult pozitia ta in organigrama, cat faptul de a fi, intr-adevar, importanta. Site-ul workingsmarter.typepad.com exprima aceasta idee printr-o metafora foarte interesanta: "Atunci cand nava se scufunda si te urci intr-o barca de salvare, nu intereseaza pe nimeni ce grad ai, ci daca stii sa vaslesti".

De asemenea, este esential sa te adaptezi usor la schimbari si sa ai capacitatea de a invata "din mers". Este foarte posibil sa ti se atribuie noi sarcini si va trebui sa demonstrezi flexibilitate din acest punct de vedere. Rigiditatea si conservatorismul nu sunt deloc recomandate. "In ansamblu, vorbim despre genul de atitudine pe care, intr-o situatie normala, o adopti in cazul in care doresti sa fii promovata sau sa obtii o marire de salariu.
Numai ca, de data aceasta, nu se mai pune problema daca vrei sau nu sa faci acest lucru. Trebuie!"
, subliniaza Andreea Dumitrache.

O alta directie in care ar fi bine sa actionezi este cea a relatiilor de colegialitate si capacitatea de a lucra in echipa. Se poate intampla ca, intocmindu-se eventuala "lista neagra" a celor care vor fi disponibilizati, sa se tina cont si de felul in care unii s-au integrat (sau nu) in colectiv si cat randament dau atunci cand sunt implicati intr-un proiect alaturi de alti colegi.

Gandeste pozitiv! Daca firma se confrunta cu probleme, nu intra in panica (sau, in cel mai rau caz, nu lasa sa se vada acest lucru) si incearca sa le insufli si celorlalti o doza de optimism.
Acolo unde altii gasesc probleme, tu incearca sa identifici solutii. Coroborand acest comportament cu munca sustinuta, ideile si disponibilitatea de a te adapta atunci cand situatia o cere, ai toate sansele sa-ti pastrezi locul de munca.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cucu pe 7 Dec 2009, 14:02
    Tipic PR

    DIN CICLUL NU CONTEAZA MUNCA CAT CONTEAZA IMPRESIA ARTISTICA. DOAMNA DUMITRACHE, DACA ASA FILTREZI MATALUTA OAMENII, RECOMAND CA REDUCEREA COSTURILOR SA INCEAPA CU TINE.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod