Cum iti este cariera afectata de imbracaminte

Aparentele conteaza. Felul in care arati atunci cand te prezinti la un interviu de angajare poate sa-ti distruga sau sa-ti mareasca sansele. Acest factor...

Aparentele conteaza. Felul in care arati atunci cand te prezinti la un interviu de angajare poate sa-ti distruga sau sa-ti mareasca sansele. Acest factor ascuns care contribuie la formarea unei predilectii afecteaza in special persoanele mai in varsta. Imbracamintea, pieptanatura, pantofii si postura ii vor spune angajatorului daca esti sau nu potrivit(a) pentru oferta respectiva.

Pentru a descoperi care sunt cele mai mari gafe pe care le pot face cautatorii de job-uri in fata angajatorilor, au fost convocati mai multi agenti de recrutare, patroni, consultanti de imagine si consilieri de cariera. Acestia au citat nenumarate modalitati in care felul in care arati te poate sabota chiar inainte de a da mana cu angajatorul. Iata care ar fi acestea:


"Costumul tau de succes" s-ar putea sa nu mai impresioneze pe nimeni daca a fost achizionat cu cativa ani in urma, iar modelul nu se mai incadreaza in tendintele actuale. Daca in timpul unui interviu, angajatorul face referire la imbracamintea pe care o porti si te intreaba cand ti-ai cumparat-o, acesta poate fi un semn de dezaprobare pentru alegerea pe care ai facut-o si nu trebuie sa fii surprins(a) daca ti se va recomanda "ceva mai proaspat".



Imaginea ta s-ar putea sa fie ca o intoarcere in timp. Acest lucru poate fi reprezentat, de exemplu, de ochelarii mari sau cu rame groase care nu mai sunt deloc la moda, atragand atentia in mod neplacut unei persoane trecute de 40 de ani.


Unghiile neingrijite, subsuorile ingalbenite, mansetele uzate, parul in dezordine, barba zbarlita (la barbati) si pantofii scalciati demonstreaza neglijenta si indiferenta cu care persoana respectiva se priveste sine insasi. De foarte multe ori se intampla ca cei care se prezinta la interviuri sa se imbrace nepotrivit si sa para neingrijiti din mai multe puncte de vedere. Cu siguranta acestia nu vor reusi sa mearga mai departe in etapele preliminarii.

De exemplu, o persoana supraponderala care se imbraca neglijent, cu haine care nu i se potrivesc sau care nu o cuprind, poate fi sigura ca va rata o angajare numai din aceasta cauza. De cele mai multe ori, lucrurile marunte conteaza mai mult decat ne imaginam.



Chiar daca este vara si tentatia este sa ne imbracam cat mai lejer cu putinta, totusi, atunci cand mergem la un interviu de angajare nu ne putem prezenta oricum. Nu sunt acceptate sandalele la barbati sau tinutele de strada care aduc mai mult cu cele de plaja intr-o astfel de situatie. O astfel de imbracaminte ii poate sugera angajatorului o persoana care nu-si va lua activitatea prea in serios.

Poate ne gandim ca astfel de amanunte nu ar trebui sa prezinte nici un fel de interes in fata angajatorului si ca nu au, de fapt, nici un fel de relevanta, insa nu trebuie sa uitam ca primul contact pe care il realizam cu o persoana este la nivel vizual si acesta ii va transmite persoanei respective multe informatii legate de noi, fara sa ne dam seama.


O auto-evaluare critica poate corecta sau poate preveni astfel de gafe din timp. Inainte de a pleca la un interviu, nu pierde o ultima analiza in fata oglinzii. Pune-ti un tricou alb si zambeste larg.
Daca dintii tai sunt galbeni, atunci fa tot posibilul sa-i albesti. Multi consultanti de imagine sunt rugati de clientii lor sa-i sfatuiasca si sa le schimbe felul in care se piaptana, se machiaza sau se imbraca atunci cand acestia intentioneaza sa-si schimbe locul de munca. Chiar daca toate lucrurile acestea sunt destul de costisitoare, efortul va merita din plin. Vei avea mai multa incredere in propria persoana daca stii ca arati impecabil. Fiti atente la hainele lalai care nu va avantajeaza deloc si va face sa pareti si mai scunde decat sunteti.

Preferati hainele bine croite si veti remarca imediat reactiile diferite ale celor din jur. Chiar daca nu aveti sufiecienti bani sa va platiti un consilier de imagine, va fi suficient sa apelati cu incredere la o prietena care se pricepe la coafuri si machiaje sau la o cunostinta care lucreaza intr-un domeniu apropiat de cel al modei.

Cand iti programezi un interviu prin telefon, poti cere detalii si despre felul in care ar fi bine sa te prezinti la acesta.
Persoanele care se ocupa cu recrutarea de personal vor fi bucuroase sa te sfatuiasca in acest sens pentru ca totul sa decurga cat se poate de bine pentru ambele parti interesate.

Afland cat mai multe informatii despre compania la care vrei sa te angajezi, inclusiv cele legate de "tinuta de serviciu", cu siguranta iti va fi mult mai usor sa creezi imaginea persoanei pe care angajatorii o vor cauta in timpul interviului. Numai depasind cu brio testul numit "prima impresie", vei putea sa-ti deschizi mintea si sufletul si sa demonstrezi in cele cateva minute de interviu ca esti persoana potrivita pentru postul respectiv.