Earl Miller, neurolog la Institutul Tehnologiei din Massachusetts, a descoperit că sarcinile efectuate în mod simultan pot limita productivitatea, perturba ideile creative și te pot determina să greșești mai mult. Cu alte cuvinte, sarcinile simultane afectează creierul într-un mod negativ, iar studiile efectuate ne oferă mai multe detalii cu privire la acest subiect. Mai jos, am detaliat acest subiect important pentru procesul nostru de gândire.
Mitul multitasking-ului:
În ciuda afirmațiilor că anumite persoane sunt mai productive, se pare că beneficiile multitasking-ului sunt o iluzie. Limitările creierului ne demonstrează faptul că acesta poate ține doar o cantitate limitată de informații la un moment dat.
Atenția este o resursă limitată pe care o avem, iar creierul nostru are o capacitate limitată de a gândi mai multe lucruri în același timp. Un exemplu raportat la viața de zi cu zi este momentul în care dai mai încet radioul în mașină, astfel încât să te poți concentra la trafic. Un studiu realizat la Universitatea Stanford a ajuns la concluzia că persoanele care fac multitasking s-ar putea să aibă puncte în minus la capitolul de filtrare a distracțiilor.Atunci când ne concentrăm la diferite sarcini în același timp, procesul pare a fi unul cursiv.
Însă, în realitate, are loc o serie de mici schimbări la nivelul creierului nostru. De exemplu, momentul când trebuie să răspunzi la telefon atunci când ești ocupată cu o sarcină creativă. Cu toate că intruziunea pare rapidă și întrerupe fluxul pentru o perioadă scurtă de timp, realitatea este că procesul creativ poate fi deraiat de la cursul său natural. Creierul nu se mai concentrează la sarcina creativă, se mută pe opțiunea de ascultare, după care revine la a rezolva sarcina inițială. Dar revenind la prima sarcină, creierul trebuie să folosească mai multă energie pentru a se concentra și pentru a reveni la fluxul creativ. Micile întreruperi ne irosesc timpul și ne cresc șansele de a face greșeli. Atacul neîncetat de informații din societatea modernă are potențialul de a ne paraliza, după cum spune profesorul Miller. Creierul nostru nu este pregătit pentru a face față supraîncărcării senzoriale. Unii experți au sugerat faptul că îndeplinirea unor sarcini simple, cum ar fi trimiterea unui e-mail, este o victorie ușoară, care ne poate da un sentiment de împlinire, dar care poate crea dependență.
Pentru a readuce productivitatea în viața ta, poți încerca o strategie simplă.
Elimină distracțiile pe cât de mult este posibil. Pune deoparte telefonul, oprește ecranele suplimentare (televizorul) și închide și e-mailul dacă este nevoie. În acest fel, îi oferi creierului premisele perfecte pentru a se concentra.
Posteaza comentariu