Ce trebuie să știi despre procesul de angajare? Informații pe care trebuie neapărat să le cunoști

Decizia de a angaja o persoană în cadrul unei companii ține de trei aspecte.

1.    C.V. – aplicare
2.    Prezența la interviu
3.    Lucrurile pe care nu le poți controla (decizii interne, renunțare la o poziție sau amânarea angajării, profilul format al unui candidat sau ideea pe care o are deja compania despre candidatul ideal, subiectivismul persoanelor din HR care angajează etc.).

Să le luăm pe rând:


C.V.-ul. Acesta trebuie să fie cât mai complet, clar și concis. Este de preferat să nu depășească două pagini. Fotografia din CV trebuie să fie una jovială, nu o poză tip pașaport, ci una în care zâmbești, business, cu un background cât mai simplu. Este foarte importantă rubrica în care spui ce poziție dorești/domeniul! CV-ul ar trebui să fie personalizat în funcție de jobul la care aplici.
Deoarece persoana de la HR citește foarte multe CV-uri, această rubrică trebuie să potrivească experiența ta cu poziția la care ai aplicat.

Prezența la interviu. Sunt foarte multe video-uri pe Youtube care te pot îndruma în acest sens, dar, însumând, ar trebui să abordezi încredere în tine, să emani optimism, să cunoști compania pentru care vrei să aplici și să te pregătești pentru întrebările standard – să le repeți, cu atât mai mult dacă interviul va fi într-o limbă străină.

De ce am scris despre lucrurile pe care nu le poți controla? Pentru că ele chiar există și nu aș vrea să iei lucrurile personal sau să te frustreze faptul că nu ai reușit să treci mai departe de interviu.
Dacă tu ai experiența necesară, CV-ul scris foarte bine și te prezinți frumos la interviu, spune-ți ca într-o relație: că ei nu au fost destul de buni să îți vadă potențialul. Sunt și anunțuri false pe internet – când cineva este deja favorizat pentru acea poziție, fără ca tu să știi, sau compania doar strânge CV-uri pentru baza ei de date).

Informații foarte folositoare:


La angajare nu uita că trebuie să semnezi Contractul individual de muncă și fișa postului. Examenul medical se face la un medic specializat în Medicina Muncii, unde aparține angajatorul, nu la medicul de familie.
Un alt lucru foarte important de știut este că un Contract individual de muncă poate înceta în trei modalități:

1.    Concediere
2.    Demisie
3.    Cu acordul părților, amiabil.

Ceea ce nu ți se spune este că: în cazul în care vrei să aplici pentru șomaj, nu poți să fii eligibil decât dacă a fost un caz de demisie sau de concediere.

Dacă închei cu acordul părților, amiabil, nu poți aplica pentru ajutorul de șomaj.

Demisia este unilaterală, asta însemnând că nu ai nevoie de acordul angajatorului. Termenul de preaviz pentru demisie este cel menționat în Contractul individual de muncă, dar nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare, respectiv 45 de zile pentru funcțiile de conducere. În lege nu este stipulat un termen minim de preaviz în cazul demisiei, deci angajatul poate pleca și fără preaviz.

În timpul Concediului de odihnă nu trebuie să semnezi acte, deoarece acestea sunt lovite de nulitate.

Femeile care rămân însărcinate trebuie să se prezinte la serviciu cu o adeverință medicală și să înștiințeze HR-ul, de preferat, și CEO-ul.
Dacă femeia însărcinată povestește în companie despre acest fapt, înainte de a face înștiințarea cu adeverința medicală, atunci ei i se poate încheia contractul, fără ca angajatorul să fie tras la răspundere.

Natașa Alina Culea

am scris șase cărți AICI pe blogul meu

 

 

Sunt scriitoare, am scris șase cărți și lucrez la cel de-al șaptelea roman, sunt editor de carte, vegetariană, iubitoare de oameni, animale, natură și artă – în toate formele ei.