Ce stil de a rezolva conflictele te reprezinta?

Dezvoltarea unei strategii de lucru eficiente - si obtinerea unui parteneriat de succes - presupune detinerea unor puternice capacitati de rezolvare a conflictelor. Cu fiecare pas pe care il facem in activitatea noastra profesionala, problemele si diferentele de opinie apar in fiecare clipa. Tu si cu partenerul(ii) de afacere puteti sa nu aveti aceeasi opinie in ceea ce priveste punctul tau de vedere, misiunea pe care o ai si directiile strategice pe care le adopti.

Vei reusi oare sa rezolvi toate aceste neintelegeri? Unele parteneriate se faramiteaza din pricina schimbarilor intervenite in compania respectiva, sau a schimbarilor intervenite pe piata de desfacere, sau din pricina problemelor referitoare la scara de valori a partenerilor, a eticii si a gradului de cultura inadecvate. Cand te confrunti cu o schimbare sau cu o problema dificila, cum reactionezi?

Care dintre urmatoarele variante te descriu cel mai bine pentru situatia in care trebuie sa rezolvi un conflict?

Nu imi plac conflictele si incerc sa le evit.

Prefer sa nu ma implic in situatii in care ma simt inconfortabil sau sub stres. Cand ma gasesc intr-o astfel de situatie, vorbesc foarte putin si incerc sa plec cat mai repede posibil.

Pentru mine, conflictele inseamna provocare. Acestea sunt ca niste adevarate teste sau competitii - oportunitati pentru mine de a veni cu solutii. In mod normal, imi dau seama foarte repede ce anume trebuie facut si de foarte multe ori am dreptate.

Incerc sa privesc un conflict din ambele puncte de vedere. De ce anume am eu nevoie? De ce anume are cealalta persoana nevoie? Care sunt toate problemele implicate in situatia respectiva? Incerc sa obtin cat mai multe informatii cu putinta si mentin calea de comunicare deschisa. Incerc sa gasesc o solutie care sa satisfaca dorintele tuturor partilor implicate.

Cand am de-a face cu un conflict sau chiar cu un potential conflict, am tendinta de a ma da inapoi sau de a ma da batut(a) decat sa provoc si mai multe probleme.
Probabil ca nu voi obtine ceea ce imi doresc, dar acesta este pretul pe care doresc sa-l platesc pentru a mentine linistea.

Vreau sa rezolv conflictele cat mai repede posibil. Renunt la ceva ce vreau sau am nevoie si astept ca si celalalt sa faca acelasi lucru. Apoi, amandoi vom putea merge mai departe.



Daca ai ales varianta 1, stilul de rezolvare a conflictelor care te caracterizeaza este al evazivului. Aceasta este o strategie de tip pierdere-pierdere. Cand unul dintre parteneri evita un conflict, nici celalalt nu va avea posibilitatea de a-l rezolva. Amandoi vor pierde.

Daca ai ales varianta 2, stilul de rezolvare al conflictelor care te caracterizeaza este al luptatorului. Aceasta este o strategie de tip castig-pierdere / pierdere-castig. Fie tu vei castiga si partenerul va pierde, fie tu vei pierde si partenerul va castiga. Este genul de strategie: supravietuieste cel mai bun.
Insa conflictele nu inseamna batalii, iar acest stil preintampina posibilitatea gasirii unei solutii corecte.

Daca ai ales varianta 3, stilul de rezolvare al conflictelor care te caracterizeaza este al negociatorului. Aceasta este o strategie de tip castig-castig. Atat tu cat si partenerul conflictului aveti posibilitatea de a va exprima dorintele si puteti rezolva conflictul pe cale amiabila. Chiar daca aceasta strategie pare a fi extrem de simpla, de fapt, este una dintre cele mai greu de folosit. Si asta deoarece presupune ca fiecare dintre voi sa puncteze, sa prioritizeze si sa-si satisfaca propriile necesitati in timp ce se adreseaza si necesitatilor celuilalt partener.

Daca ai ales varianta 4, stilul de rezolvare al conflictelor care te caracterizeaza este cel al intelegatorului. Aceasta este o strategie de tip pierdere-castig. Tu vei pierde deoarece nevoile tale nu vor fi cunoscute.
Partenerul tau are nevoie sa le cunoasca, insa parteneriatul va avea de suferit deoarece tu probabil vei deveni morocanos si nemultumit.

Daca ai ales varianta 5, stilul de rezolvare al conflictelor care te caracterizeaza este cel al impaciuitorului. Aceasta este o strategie de tip pierdere-pierdere. Atat tu cat si partenerul tau veti pierde deoarece veti renunta la ceva ce va este necesar doar pentru ca acest conflict sa dispara pur si simplu. Invariabil, vei sfarsi prin a te lovi de aceeasi problema ceva mai tarziu.