© Copyright:
Ce sa nu spui la interviul de angajare
6. Nu povesti totul despre familia ta!
La interviu sunt inevitabile intrebarile despre familie. De obicei formula este "Spune ceva despre tine!". Ai grija insa ce si mai ales cat spui! "Angajatorul este interesat de familia celui care vrea sa se angajeze. Conteaza daca este vorba despre cineva casatorit sau nu, daca sunt sau nu copii in familie, pentru ca toate acestea contureaza profilul celui intervievat", afirma Angela Lazar.
Cu toate acestea nu trebuie sa povestesti totul despre tine. Raspunde simplu daca esti casatorita sau nu, fara sa mentionezi de exemplu: "fac nunta la primavara si intr-un an vreau un copil". Raspunde daca ai copii, dar nu povesti despre gradinita sau despre invatatoarea lor. Spune insa, chiar daca nu esti intrebata, daca esti un parinte singur, daca copilul tau are nevoi speciale sau daca, in grija ta, sunt persoane care trebuie sa beneficieze de mai multa atentie din partea ta. "Familia are importanta deosebit de mare. Un familist este mai bine vazut decat o persoana singura, doar prin prisma faptului ca familia este demonstratia faptului ca isi poate asuma si respecta responsabilitatile. Totusi, sunt multe detalii suplimentare", spune Angela Lazar.
7. Nu ezita si nu refuza sa raspunzi la intrebari
Nu ezita cand raspunzi la intrebari. Indiferent daca acestea par in primul moment ca te dezavantajeaza, sa nu faci greseala sa spui ca nu raspunzi. Face o impresia foarte proasta. Raspunde chiar la interbarile care iti displac, dar la final incearca, cu abilitate, sa intorci raspunsul in favoarea ta. Spune pur si simplu ca fata de cele spuse mai ai ceva de adaugat si vino cu o completare care sa-ti fie favorabila.
8. Nu fii ironica, dar nici umila
De regula, pe parcursul unui interviu, se foloseste adresarea cu formule de politete (dumneavoastra, dumneata). Indiferent cat ai fi de apropiata de varsta angajatorului, indiferent daca acesta este evident mai tanar decat tine, nu folosi adresarea directa. Nu fii ironica si ai grija sa nu faci gafe. In egala masura, nu este deloc indicat sa fii foarte umila. Nu folosi expresii de genul sarut-mana, indiferent daca cel care vorbeste cu tine este de varsta bunicii tale si, in niciun caz, nu spune ca seamana cu bunica ta sau ca si mama ta are o bluza la fel.
9. Nu te lauda
Iti poti povesti reusitele si performantele, dar ai grija ca ele sa fie sustinute de referinte, scrisori de recomandare sau alte argumente. Nu te lauda, nu exagera, nu supralicita. Face o impresia foarte rea si dovedeste neseriozitate, lipsa de maturitate si superficialitate.
De Otilia Ignat
Comentarii (8)
Nu vreau sa fiu ironic, dar sa citesti 1 AN niste articole de o juma' de pagina, pe marginea caruia se mai gaseste cate o complexata de la "litere" cu media 10 pe sub patura creierului imbacsit de numarul de " i '-uri ...scuza-ma, dar e grav : 1 an ? Ciudat...in cate saptamani citesti cuvantul : sampon? ca sa stiu cand te speli pe creier ...impreuna cu fata de la litere ?
Ce atata caz pt. un i ? I-o fi scapat ....si ... ce? Nu ai inteles articolul din cauza asta?
lavi, vad ca ai fost foarte prompta in a ma critica, dar tin sa-ti spun ca nu am invatat sa conjug verbele acum 100 de ani. cum am doar 22 de ani, cred ca ma incadrez in tendinte, iar cum sunt si la facultatea de litere, cred ca macar sa scriu am invatat. asa ca te rog documenteaza-te mai bine si ai sa descoperi cu stupoare ca verbul "a fi" la imperativ negativ are un singur "i". iar acest mesaj este valabil in continuare si pentru cel/cea care a scris mesajul si care vad ca nu se deranjeaza sa modifice. normal..de aceea apar apoi persoane gen lavi: probabil tot de pe net au invatat sa conjuge verbele.in alta ordine de idei, nu contest calitatea continutului acestui articol, este f bun.
Foarte bun articol ! Multumesc :)
Lasand la o parte comentariile de mai sus, cu toate ca imi aduc aminte de o perioada anterioara in care si eu eram critica la adresa celor care nu vorbesc si scriu corect din punct de vedere gramatical, este un articol bun. Ceea ce ni se prezinta sunt niste reguli de bun simt, dar care pot face diferenta intre a obtine un job sau nu. Eu am obtinut recent un job in domeniul financiar, si datorita unor articole de acest gen pe care le-am studiat de mai bine de un an iar de fiecare data mi s-a mai intiparit ceva in minte, am facut impresie buna si am negociat un salariu peste medie. As mai include in acest articol faptul ca tinuta conteaza foarte mult, prestanta si siguranta. Este foarte important sa pui accent pe ceea ce stii sa faci, chiar daca aparent ce stii este nesemnificativ, angajatorii apreciaza oamenii care sunt dispusi sa se perfectioneze, stiu sa faca bine un lucru si sa il termine si nu in ultimul rand o persoana care gandeste, face corelatii, poate exprima opinii. Pe viitor, sper sa realizeze d-na Otilia un articol pe mai multe puncte, care sa atinga domeniile specifice, de genul celor care prezinta cum este bine sa te comporti la un interviu intr-o firma de consultanta, audit, avocatura, distributie, productie si asa mai departe. Oricum, per total, articolul este bun, cum am mai precizat, daca toti am aplica ceea ce citim, poate ca am obtine mai usor jobul dorit.
ce porcarie de site ai dat, lavi? nu reiese nimic din el. Imperativul de acolo e cu verbul a canta, din cate vad eu. Si are dreptate Emi, Imperativ negativ are un singur I.
nu stiu cum se conjuga verbul "a fi" atunci cand l-ai invatat, dar uite aici un link sa vezi cum se conjuga astazi: http://www.romaniandolls.com/books/007manual/Manual03/GRAMATICA/fi.h deci, textul pare scris in regula...
of..e a nu stiu cata oara cand va fac observatie. nu-mi face placere, dar cine stie cati citesc articolele astea si considera ca sunt trecute prin mana corectorului, deci sunt cat se poate de corecte. deci, la punctul 8 va rog sa schimbati fii* cu nu fi ironica*
Posteaza comentariu