Cand seful bea la serviciu...

Desi poate parea aproape imposibil, sunt destule cazuri in care subalternii au de-a face cu sefi prieteni cu bautura chiar si in timpul programului. Angajatii care au un astfel de superior sunt intr-o situatie extrem de delicata...

Desi poate parea aproape imposibil, sunt destule cazuri in care subalternii au de-a face cu sefi prieteni cu bautura chiar si in timpul programului. Angajatii care au un astfel de superior sunt intr-o situatie extrem de delicata, pentru ca nu stiu cum sa actioneze astfel incat totul sa fie bine la job. Si asta pentru ca seful poate spune una dimineata, iar dupa cateva ore, timp in care si-a facut "plinul" pe ascuns, la toaleta, sa spuna cu totul altceva.

“N-am crezut ca asa ceva este posibil pana nu am trait pe pielea mea. La inceput, nu intelegeam comportamentul deviant al sefei mele. Dimineata ne intelegeam de minune, iar in timul zilei incepea sa tipe la mine, din nimic.

Colegii mi-au spus ca bea in timpul serviciului, la baie, insa n-am crezut. Dar am simtit ca miroase a bautura. In timpul unei sedinte am crezut ca adoarme. Mesteca guma tot timpul si se parfuma excesiv, probabil ca sa estompeze mirosul, dar degeaba”, povesteste Andreea Pilandru, reprezentant de vanzari la o firma de cosmetice.

Ea spune ca situatia s-a rezolvat greu, in cateva luni, cand sefa ei a fost mutata la un alt department.

Spune cu ce te confrunti!


Specialistii in resurse umane spun ca in astfel de cazuri trebuie actionat cu maxima prudenta. Ei sunt de parere ca o solutie viabila este sa ceri o intalnire cu sefii sefului, in care sa le prezinti modul “de lucru” al bossului tau. “Poti pune accent pe faptul ca si colegii tai sunt terorizati de atitudinea sefului, ceea ce duce la incapacitatea lor de a-si desfasura activitatea in conditii normale”, spune Dina Taralunga, consultant al companiei de resurse umane Ascent Group.

Este bine sa subliniezi si care pot fi consecintele in cazul in care nu numai colegii vor sesiza ca seful bea in timpul serviciului, ci vor observa si clientii. “Compania isi va crea o imagine proasta.
Va fi vazuta ca lipsita de profesionalism. In plus, angajatii vor avea, categoric, si un randament mult mai scazut”
, mai spune Dina Taralunga.

Este foarte important ca atunci cand prezinti situatia superiorilor sefului sa ai si argumente extrem de solide, pentru a fi credibila. “Simpla atragere a atentiei asupra faptului nu este suficienta”, spune Alina Botezatu, managing partner la firma de resurse umane Perspective Group.

De asemenea, ar fi bine ca atunci cand prezinti problema, sa ai si o propunere pentru rezolvarea acesteia.

Cand mai-marii inchid ochii


Situatia devine mult mai greu de rezolvat atunci cand sefii stiu cu ce problema se confrunta superiorul tau direct, insa nu iau nicio masura in acest sens. Specialistii in resurse umane spun ca sunt insa si in acest caz solutii.
Alina Botezatu recomanda sa discuti problema cu cineva de la departamentul de resurse umane sau cu unul dintre sefii care recunoaste efectele negative ale obiceiului sefului.

Foarte de folos este gasirea unui aliat, in persoana unui superior (nu neaparat cu o functie foarte mare, dar suficienta cat sa conteze in ochii managementului). Daca nici macar o persoana cu influenta din companie nu te sustine in demersul tau, atunci sansele de reusita sunt extrem de scazute.

Alta varianta ar fi sa poti proba comportamentul inadecvat al sefului (sau violent), care cauzeaza prejudicii la locul de munca, si sa apelezi la instanta de judecata pentru incalcarea regulamentului intern si/sau a regulilor disciplinare.