Bunele maniere in utilizarea telefonului mobil

Una dintre dilemele zilelor de astazi priveste celularul: este etic sa raspundem la mobilul altcuiva, sa-l inchidem sau sa-l distrugem? Diferiti consultati sunt de parere ca este tabu sa atingem un celular ce nu ne apartine, indiferent de cat de tare sau cat de des suna. Descopera care sunt principalele reguli ale bunelor maniere ce trebuie respectate cand folosesti telefonul mobil.

Incerca un experiment: plaseaza un celular pe un birou inconjurat de oameni preocupati sa-si indeplineasca responsabilitatile. Reintoarce-te la locul tau si formeaza numarul corespunzator mobilului. Ia-ti cateva minute libere si urmareste reactiile. Nimic nu este mai frustrant decat sunetele nedorite scoase de un celular orfan. 

Dupa ce a cucerit garile, aeroporturile, mijloacele de transpot in comun, si chiar toaletele publice, flagelul celular se raspandeste precum un torent si in lumea birourilor. Tot mai multi angajati primesc un telefon mobil de la serviciu.

Frecventa ridicata a mobilelor dintr-un birou devine de multe ori stanjenitoare, chiar daca acest lucru nu este recunoscut in mod direct. Exista un numar tot mai mare de persoane care considera soneriile mobilelor unul dintre cele mai iritante lucruri intr-un mediu de lucru. 

Bunele maniere in utilizarea telefonului mobil: de ce sunt importante

Intr-o lume in care oamenii simt tot mai mult nevoia sa se defineasca prin orice lucru, mobilele au devenit o maniera pentru a iesi in evidenta. Adoptarea unor tonuri din aria "Madam Butterfly" sau dintr-unul din hiturile semnate de Eminem te ajuta sa nu fii o simpla persoana in multime.

Celularele si modul lor de intrebuintare dezvaluie lucruri conectate direct cu personalitatea ta.

Cand te grabesti sa raspunzi la telefon, ai in permanenta senzatia ca acea convorbire iti va schimba viata, chiar daca in mod constient stii ca sunt extrem de putine sanse pentru a se intampla acest lucru. Cand iti suna mobilul intr-o sedinta, arati ca o problema personala te preocupa mai mult decat una legata de serviciu. Cand un celular suna intr-o toaleta spune despre tine ca esti indispensabil.

Ca proprietar al unui asemenea telefon ar fi bine sa tii aparatul cat mai mult pe optiunea "mute"/"sound off". Setarea celularului pe vibratii nu este una dintre solutiile indicate pentru prevenirea poluarii fonice. De multe ori, anumite tipuri de mobil, in functie de suprafata pe care se afla asezate, produc sunete mai puternice decat daca ar fi lasate la un nivel sonor normal.


Producatorii de telefonie mobila sunt constienti atat de avantaje, cat si de dezavantaje, promitand imbunatatiri. Ei promoveaza campanii de curtoazie-celulara, sperand ca utilizatorii vor inceta voluntar sa mai foloseasca necorespunzator mobilele. Tot din dorinta de a fi cat mai silentioase si de a nu deveni posibili factori stresori, au fost lansate mobilele inzestrate cu tonuri polifonice.

Utilizatorii ar trebui sa tina cont de patru reguli de baza ale etichetei in timpul folosirii telefoanelor:

  1. respectul;
  2. responsabilitatea;
  3. compromisul;
  4. sensibilitatea.
Pentru a pastra o atmosfera civilizata, tine cont de urmatoarele reguli ale etichetei folosirii telefonului mobil:

  • Daca doresti sa pastrezi mobilul deschis in timpul intalnirilor, sedintelor, in cadrul restaurantelor, muzeelor, teatrelor este bine fie sa iti lasi mobilul pe "silence", fie sa-l setezi pe vibratii.
    Daca trebuie sa preiei vreun apel, roaga-i pe cei din jur sa te scuze cateva minute si retrage-te intr-un loc linistit pentru a putea raspunde la telefon.

  • Invata sa vorbesti la telefon pe un ton moderat; nu tipa. Daca fundalul este galagios, cauta o zona in care sunt reduse in intensitate zgomotele. In cazul in care problema este reprezentata de o conexiune mai putin buna, vorbitul tare nu va rezolva lucrurile. In aceste cazuri, incearca sa termini convorbirea cat mai repede si reincearca sa suni dintr-o zona unde receptia va fi mai buna.

  • Nu uita de oamenii care stau langa tine. Cand alegi sa dai un telefon, opteaza pentru locurile retrase astfel incat sa nu-i fortezi pe cei din jur sa-ti asculte convorbirile.

  • Daca esti in masina, trage intotdeauna pe dreapta cand trebuie sa raspunzi la mobil. Viata pe care o salvezi poate fi chiar viata ta.

  • Fii precaut fata de subiectele pe care alegi sa le discuti la telefon.
    Chiar daca tehnologia s-a imbunatatit, lumea continua sa fie plina de persoane indiscrete dornice sa afle amanunte din viata intima a persoanelor care vorbesc la telefon despre acest subiect.

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pletea vlad pe 27 Feb 2014, 17:11
    viata

    sofisticata mai este viata asta

    0
    0

  • teutza dragutza pe 14 Ian 2009, 16:50
    elenutza dragutza

    e sooper... mai ales pt scoala. Eu sunt din valenii de munte am mess dar nu va dau id-ul il dau pe al unei fete... besea_sandra

    0
    0

  • ali pe 25 Nov 2007, 18:23
    super tare

    Intr-adevar avem mare nevoie de aceste bune maniere si sunt chiar utile pentru vremurile acestea.

    0
    0

  • catalina pe 3 Apr 2007, 11:37
    mare , mare dreptate

    da! mare dreptate aveti cand spuneti ca trebuie sa invatam regulile bunelor maniere pt. folosirea mobilului! ar fi de asemeni indicat sa invatam mai multe reguli de buna purtare! suntem si asa destul de stresati de ce sa ne mai poluam si fonic? sunt de acord ca mobilul face parte din viata noastra si e uneori indispensabil dar multi ar trebui sa stie ca orice ne usureaza munca si viata ne incarca emotional si nu ne da voie sa ne odihnim mental. deci, hai sa facem o pauza pentru sistemul nostru nervos!

    0
    0

  • Tanasescu Ioan Radu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Deci...

    ...sa-mi inchid mobilul? Cred ca acum realizez si eu cat de mult ma enerveaza un mobil care suna chiar cand incerc si eu sa-mi amintesc de pe ce pagina am luat care tabel pe care trebuie sal pun... unde?!

    0
    0

  • madjane pe 19 Ian 2006, 17:48
    Putina decenta

    Daca ar fi numai atat draga Radu ce bine ar fi!!!! Este iritant sa te intorci obosit dupa o zi de lucru si sa vezi ca vecinul de autobuz/tramvai/metrou(mai rar slava domnului ca nu este semnal si pe parcursul statiilor)scoate mobilul si incepe sa racneasca in el fara nici o jena. Cateodata, este adevarat, argoul unora poate fi un adevarat deliciu. Dar, din pacate, de cele mai multe ori iti cam vine sa intri in pamant de rusine cand elementele argotice iti strapung timpanele fara drept de apel. Stia ce stia profesorul meu de mate din liceu cand spunea: "Oameni buni, putina decenta!" Daca ar fi putin mai multa, n-ar strica deloc. Sunt convinsa!!!!!

    0
    0

  • cristi militaru pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu inteleg

    pe cei care dorm cu mobilul deschis eu il inchid tot timpul noaptea in 4 ani jumate de cand am celular daca l am lasat deschis maxim 1 luna nopatea e pt somn nu pt taina la mobil si oricum nu mai tii minte ce ai vorbit

    0
    0

  • didinuska pe 19 Ian 2006, 17:48
    Scapa cine poate...

    Nu mi se pare o solutie foarte buna sa-ti inchizi mobilul cat timp esti la serviciu. Pe timpul noptii poate, dar nici atunci intotdeauna. Poate ca exista persoane care trebuie sa dea neaparat de tine, si, indirect, inchizandu-ti mobilul le creezi imposibilitatea de a te contacta. Daca e vorba de o situatie urgenta care nu sufera nici un fel de amanare? Daca unul din membrii familiei pateste ceva grav? Asa cum am citit si in articol ar trebui respectate niste norme de utilizare a mobilului in public. Daca esti acasa banuiesc ca nu deranjezi pe nimeni, dar intr-un loc public n-ar strica sa fim mai precauti, sa existe mai mult bun simt. In definitiv, prin adoptarea unor reguli de bun simt (la urma urmei), nu facem altceva decat sa ne protejam intimitatea si sa respectam persoana celui de langa noi. Eu, de exemplu, la munca imi tin mobilul pe silent. Daca primesc un telefon sau un simplu apel, se activeaza semnalul luminos. Pentru cei care utilizeaza un mobil ce nu are aceasta optiune (semnal luminos) ii sfatuiesc sa-si seteze mobilul macar pe vibratii. In acest fel, colegul de alaturi este mai putin deranjat. Cat despre inchiderea mobilului pe timpul somnului fiecare opteaza dupa cum crede de cuviinta.

    0
    0

  • MIHAI pe 19 Ian 2006, 17:48
    Chiar si in biserica...

    Pe mine ma deranjeaza cel mai mult cind in timpul "cuvintului de invatatura" (predica) sau in oricare maoment pe parcursul slujbei, suna un telefon in Biserica. Nu numai eu ca preot, ci mai ales cei care in liniste ar dorii sa se roage, sint tresariti de diferite melodii, uneori indecente.Una din cantarile de la Sfinta Liturghie spune asa; - toata grija cea lumeasca de la noi s-o lepadam - .. deci chiar si celullarul, atunci cind sintem in biserica.

    0
    0

  • Kati pe 19 Ian 2006, 17:48
    ador mobilele

    era o vreme cand nu ne puneam intrebarea ca ce pierdem daca nu suntem in raza de influenta a unui telefon ,pe acea vreme fix!Sunt foarte civilizate serviciile de robot care se vad in filmele americane,sau si mai bune sunt acele Biperuri,pager care iti dau posibilitatea sa alegi in mod elegant ce faci cu apelul primit.Impresia mea este ca intram fortat in programul cuiva dindu i apel pe mobil cand noi VREM ,el nu prea are de ales daca vrea sa fie binecrescut.Eu incerc sa nu raspund la toate apelurile ,creindu mi program pentru a suna cand am disponibilitate dar nesansa este ca intervine intrebarea retorica:si daca este ceva foarte important? Si pentru telefonatul in timpul conducerii automobilului sunt contra. Va pot descrie o masa de pranz ,intr o familie cu mama tata si copilul,toti posesori si utilizatori de celulare,se incepe o discutie lejera de masa linistita si incep sa sune un mobil,tata se ridica si merge in camera cealalta sa vorbeasca,mama se incapataneaza sa nu ridice cand e sunata dat tot se uita la mobil in loc sa continue discutia cu copilul,capac este daca si copilul este chemat de prieteni la o discutie tot in aceasta perioada.Incep sa ador telefonul fix,robotul de mesaje si mobilele....in vitrina magazinelor

    0
    0

  • Mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
    Parintele Mihai are dreptate

    Si eu merg des la biserica,desi am 15 ani si f.des in timpul slujbei,chiar al predicii se aude cate-un mobil...e inadmisibil.E lipsa de bun simt.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod