Colegi "toxici" la birou? Ei transforma fiecare clipa intr-o experienta mizerabila. Felul lor de a cauta nod in papura, de a controla si de a centraliza totul in jurul lor face ca starea de anxietate si de stres a celor din jur sa atinga culmi nebanuite. Psihologii insa au reusit sa gaseasca un "antidot" impotriva toxicitatii pe care acestia o imprastie.
Psihologul judiciar Neil J.Lavender cunoaste foarte bine acest gen de personaj. A petrecut nopti intregi discutand despre un astfel de coleg. In acest moment, Lavender impreuna cu psihologul Alan A.Cavaiola, profesor la Universitatea Monmouth, sustin seminarii in cadrul companiilor despre felul in care astfel de angajati creeaza probleme in permanenta in timpul serviciului. Acestia au scris chiar si o carte pe aceasta tema, intitulata "Toxic Co-Workers: How to Deal with Dysfunctional People on the Job".
Se pare ca angajatii sunt mult mai stresati din cauza colegilor care le fac probleme decat de sarcinile de serviciu in plus sau de nemultumirile salariale. Daca lucrezi cu oameni care te enerveaza si cu un sef care nu face nimic in aceasta privinta, atunci stresul pe care il suporti este cu atat mai mare. In urma unui sondaj efectuat pe un esantion de 1200 de persoane, cei doi psihologi au descoperit ca 87% dintre acestia lucrau sau au lucrat cel putin o data alaturi de colegi "toxici". Concluzia fireasca a fost ca o mare parte din stresul de la locul de munca este cauzat de colegii de birou.
"Este ca o eroziune", spune Lavender. "In fiecare zi acestia te mai doboara cate putin si inca putin". Lavender si Caviola nu vorbesc numai de persoanele care au probleme de personalitate. Comportamentul lor arogant si indreptat catre detalii nesemnificative pot fi semne clare ale unor tulburari psihologice.
"Acesti oameni sunt aparent persoane absolut normale, insa atunci cand sunt pusi in situatia de a relationa cu cei din jur, acestia devin de-a dreptul distructivi", afirma Lavender. Colegii "toxici" pot fi impartiti in trei categorii: narcisisti, viciati prin obsesie sau schizoizi. Psihologii au povestit cazul unei femei care a cerut cateva zile libere dupa ce suferise un avort. Seful ei narcisist i-a raspuns: "Cum indraznesti sa-mi ceri asa ceva? Stii foarte bine ca avem de rezolvat un nou proiect". Oricine altcineva i-ar fi acordat zilele libere necesare pentru a se reface.
Angajatii obsedati pana la viciu sunt maniaci in privinta detaliilor. "Sunt obsedati de control. Sunt workaholici. Ei trebuie in permanenta sa mai corecteze cate ceva sau sa migaleasca un lucru", spune Lavender. Pana la urma, acestia sfarsesc prin a fi prinsi pana peste cap cu detaliile si pierd din imaginea generala asupra situatiei. Uneori chiar ajung sa creeze un imens haos, dezordine si stres pe unde trec. "Ei sunt cancerul ascuns de la locul de munca", spun psihologii.
Persoanele cu o personalitate schizoida nu relationeaza cu ceilalti si nici nu inteleg situatiile sociale. "Ele se gandesc la oameni ca la niste obiecte de mobilier", spune Caviola. Asa ca, daca ai de-a face cu astfel de persoane, ce ar trebui sa faci?
In primul rand, trebuie sa intelegi faptul ca nu poti schimba pe nimeni, in special pe cineva cu o personalitate narcisista. Acestia se vad pe ei insisi ca fiind persoane speciale, asa ca ar trebui sa ii lauzi si sa le faci complimente. Pare putin cam peste-mana, insa de multe ori poate functiona o astfel de atitudine.
Daca ai de-a face cu o persoana obsedata de munca sa, ofera-i informatiile de care are nevoie. Daca trebuie sa supervizezi pe cineva cu o astfel de personalitate, s-ar putea sa fie nevoie sa-i dai o groaza de detalii ca el sa reuseasca sa-si faca treaba. Insa nu trebuie sa te lasi prins(a) in capcana ideii ca acesta este un perfectionist. Aceasta este persoana care strica placerea celorlalti din birou.
Colegii schizoizi sunt singuratici, asa ca nu trebuie sa te consideri jignit(a) daca acestia vor prefera sa lucreze departe de tine. Au nevoie de spatiul lor de lucru si de distanta, asa ca nu trebuie sa fortezi conversatiile prea mult. Daca le vei oferi suficiente detalii despre ceea ce au de facut, poti sa-i lasi singuri fara nici o grija sa-si rezolve sarcinile de serviciu pe cont propriu.
© Copyright:
Antidot pentru colegii "toxici"
Colegi "toxici" la birou? Ei transforma fiecare clipa intr-o experienta mizerabila. Felul lor de a cauta nod in papura, de a controla si de a centraliza totul in jurul lor...
Posteaza comentariu