Ai fost concediata? Mergi mai departe!

Fie ca lucrezi la o multinationala, fie la o firma "de apartament", criza loveste din toate partile. Ea afecteaza atat persoanele din top management, cat si pe cele aflate la inceput de cariera.

Fie ca lucrezi la o multinationala, fie la o firma "de apartament", criza loveste din toate partile. Ea afecteaza atat persoanele din top management, cat si pe cele aflate la inceput de cariera.

Astazi nu se mai vorbeste despre bonusuri si mariri de salarii, ci despre reduceri de leafa si concedieri. Specialistii in resurse umane spun insa ca o concediere nu este o tragedie. Ei indeamna sa privesti un astfel de eveniment neplacut ca pe o oportunitate de a-ti redirectiona cariera.

Iuliana Scortescu are 31 de ani si tocmai a fost concediata, alaturi de alti 29 de colegi. La inceput, a fost extrem de suparata, dar, in cele din urma, i-a multumit sefului pentru ca a pus-o pe lista disponibilizatilor.

"Daca nu o facea, nu cred ca meditam atat de serios la ce vreau sa fac in viata. Cateva zile am plecat din localitate si m-am autoanalizat. Mi-am dat seama ca, de fapt, nu eram multumita la fostul meu loc de munca, unde il consideram pe seful meu inferior mie.", povesteste Iuliana.

Ea spune ca este aproape hotarata sa schimbe total cariera. Nu mai vrea sa lucreze in vanzari. O tenteaza o slujba in publicitate, unde ar putea sa isi foloseasca din plin creativitatea.

Iuliana spune ca aceasta concediere a ajutat-o sa inteleaga ca trebuie sa caute mereu provocari si sa isi dea seama ca sunt si alte solutii.

Du-te cu limuzina, nu astepta autobuzul programat


Expertul in persuasiune si manipulare Andy Szekely spune ca, in cariera, indiferent la ce nivel te situezi, este ideal sa vezi oportunitatile. "Ti s-a intamplat vreodata sa fii intr-o criza si sa apara persoana de care ai nevoie? Sau sa nu apara nimeni? Unul dintre motivele pentru care nu apare nimeni este pentru ca nu te uiti dupa acea persoana.", spune trainerul Andy Szekely, autorul cartilor "Calea succesului" si "Ghidul credibilitatii".

"Uneori, nu vedem resursele din jurul nostru, pentru ca ne dorim foarte tare sa vina autobuzul pe care l-am programat, nu limuzina de sub nas.
Nu stim sa ne uitam dupa limuzina. Si, daca autobuzul la care ne-am rezervat bilet nu vine, cumva traim cu impresia ca am ratat. De aceea, incepand de acum, trebuie sa te uiti dupa limuzina. Pentru ca, atunci cand schimbi modul in care privesti lucrurile, acestea, la randul lor, se vor modifica."
, explica trainerul Andy Szekely.

Nu te mai lamenta!


Daca ai ramas fara slujba, nu te plange! Actioneaza! Foloseste-te de toate resursele tale, de intreg potentialul tau, pentru a obtine un job care sa-ti placa. E adevarat, e criza, dar oportunitati exista. Trebuie doar sa le vezi.

Familia, prietenii, cunostintele, rudele mai indepartate pot constitui "limuzina" pe care nu ai vrut sa o vezi pana acum. La fel si o recalificare sau o modificare de directie a drumului profesional. Iar o schimbare, daca ai incredere in tine si stima de sine, este oricand binevenita, indiferent de varsta sau de venituri.

Lamentarea nu foloseste la nimic.
A te plange, in contextul de astazi, echivaleaza cu o lipsa de asumare a raspunderii.

"Fugim de raspundere pentru ca sunt vremuri grele, pentru ca suntem in tranzitie sau pentru ca suntem o generatie napastuita. Oamenii optimisti si cu incredere in ei se simt fericiti, performeaza. Oamenii napastuiti se vor simti la fel de nefericiti, chiar daca locuiesc intr-un castel si au zece mii de servitori.", spune expertul Andy Szekely.

Practic, explica specialistul, este vorba despre felul in care faci alegerile zilnice. "In momentul in care preiei controlul alegerilor tale, te asezi, de fapt, la controlul vietii tale.", subliniaza trainerul.